Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Допинг и допинг контрол Негативни ефекти на допинга върху дихателната система

Негативни ефекти на допинга върху дихателната система

Негативни ефекти на допинга върху дихателната система - изображение

Използването на допинг в спорта, освен търсените ефекти има и множество странични действия върху всички органи и системи. Една малко позната част от тези странични действия е свързана с негативните ефекти на допинга върху дихателната система. Заедно със сърдечно-съдовата, дихателната система обезпечава снабдяването на мускулите с кислород, поради което е пряко свързана с издръжливостта на спортиста и спортните постижения.

Влияние на стероидите върху дихателната система

Страничните ефекти върху дихателната система от използването на стероиди са значително по-слабо известни от тези на сърдечносъдовата и половата система. Най-новите проучвания показват връзка на анаболните андрогенни стероиди (ААС) със сънната апнея. Това е заболяване свързано с дихателни паузи по времена сън, които водят до нарушение на съня и множество други здравословни проблеми. Негативния ефект върху дихателната система е в резултат високите дози на анаболите, които спортистите приемат като допинг. В такива дози те могат да провокират или задълбочат сънната апнея, в резултат на анаболния си ефект свързан със стеснение на просвета да горните дихателни пътища. Също така съществуват проучвания, които свързват сънната апнея с високите нива тестостерон, а анаболните стероиди са негови синтетични деривати.

 • Обструктивна сънна апнея

Влияние на стимулантите върху дихателната система

Най-често използваните стимуланти използвани в спорта, а и извън него са кокаинът и амфетамините. Амфетамините и кокаинът се използват най-често за подтискане на умората при високоинтензивни натоварвания и за моментен прилив на енергия. Този стимулиращ ефект за кратък период обаче е свързан с последващо цялостно физическо и психическо изтощение. Негативни ефекти върху дихателната система от използването на кокаин се наблюдават най-вече при пушенето му под формата на крек. Пушенето на крек често води до т.нар "крек-бял дроб" свързан с оток на белите дробове, секрет в белите дробове и дихателна недостатъчност. Амфетамините приети във високи дози могат да причинят задух, бронхиална асма, бронхити и белодробен оток.

 • Гръдни болки
 • Белодробен оток
 • Белодробен инфилтрат
 • Астма
 • Диспнея
 • Бронхити

Влияние на канабиноиди и опиоидните наркотични вещества върху дихателната система

Използването на канабиноиди в спорта е свързано най-често с пушенето на марихуана и нейните производни, с цел намаляване на психическото напрежение. Доказани са множество негативни ефекти върху дихателната система в следствие на пушенето на марихуана, най-вече в резултат на дразненето от продуктите на горенето в димът. Това е свързано със специфичния начин на пушенето на марихуана, при който пушекът се задържа продължително време в белите дробове. Това задържане на дим дразни лигавицата и може да доведе до остър, хроничен бронхит и задух при физическо натоварване. Опиоидните наркотици са синтетични или естествени вещества използвани като допинг за подтискане на болката и тревожноста. Най-често се използват в контактните спортове и при нужда от фин двигателен контрол в спортове като стрелба. Най-известните представители на опиоидните наркотици са опиум, хероин и морфин. Те подтискат дихателния център, поради което тяхното предозиране крие риск от спиране на дихателната дейност, кома и смърт. Причината за смърт от свръх доза почти винаги е в следствие на дихателна недостатъчност. Използването на високи дози опиоиди води до повишаване на въглеродния диоксид, намалена вентилация и белодробен оток.

 • Диспнея
 • Бронхит
 • Белодробен оток
 • Дихателна недостатъчност, кома, смърт (при опиоидните наркотици)

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлНовиниИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияХранене при...ЛеченияБотаникаХрани и ястияФизиологияПатологияЗаведенияКлинични пътекиСнимкиСпорт и туризъмСоциални грижиИнтервютаДиетиТестовеОбразованиеАнкетиСпециалистиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиРецепти