Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Стимуланти и наркотични средства Наркотици забранени в спорта

Наркотици забранени в спорта

Наркотици забранени в спорта - изображение

Някои спортисти в борбата си за добро представяне прибягват до употребата на различни психоактивни вещества и наркотици забранени в спорта. За да се преустанови тази практика Световната антидопингова агенция (WADA) включва в списъка на забранените за употреба по време на състезание субстанции, всички опиоидни аналгетици в раздел - C7.Наркотици.

Какво представляват наркотиците?

В широк смисъл думата "наркотик" може да се отнася до всички вещества, които по-един или друг начин предизвикват психично въздействие, пристрастяване или са инкриминализирани в дадена държава. В медицината обаче, към групата на наркотиците влизат веществата, които са химически подобни или имат сходен механизъм на действие на опиума и се наричат опиоидни аналгетици. За тях са характерни обезболяващия ефект, предизвикването на сън и промени в настроението и поведението. Основен представител на тази група е морфина, който е основната съставка на естествения опиум, а другите вещества в групата действат фармакологично подобно на него. Естествения опиум се извлича от опиев мак и съдържа в себе си и множество други наркотични вещества като кодеин, носкапин, тебаин и папаверин. За да разграничи различното действие на веществата, Световната антидопингова агенция (WADA) включва подобните на морфина субстанции в групата на наркотиците - C7, а веществата активиращи централната нервна система, включително кокаина, в групата на стимулантите - C6. Също така канабисът и неговите производни са поставени в отделна група - C8. Всички опиоидни наркотици са забранени за използване само по-време на състезание, поради това че използването им извън този период не може да доведе до подобряване на постиженията.

Кои са наркотиците забранени в спорта?

 • Морфин
 • Диаморфин (хероин)
 • Бупренорфин
 • Декстроморамид
 • Фентанил и неговите производни
 • Хидроморфон
 • Метадон
 • Оксикодон
 • Оксиморфон
 • Пентазоцин
 • Петидин

Как влияят наркотиците на спортните постижения?

Използването на наркотиците не повлиява пряко върху спортните постижения, защото действието им няма отношение към мускулната сила и издръжливостта. Тяхното действие е свързано основно с намаляване на болката и тревожността, а спортистите ги използват най-често, за да могат да продължат да играят с травма. В контактните спортове също се използват опиоидни наркотици с цел повишаване прага на болката и така постигане на преимущество спрямо противника. Опиоидните наркотици действат чрез свързване със специфични рецептори основно в централната нервна система, като така намаляват чувството на болка и водят до различни промени в настроението. Благодарение на това че премахват тревожността и стреса могат да бъдат използвани и в спортове свързани с фината моторика, като стрелба с пистолет, лък и др.

Какви са страничните ефекти от използването на наркотици? 

Използването на наркотични вещества е свързано с множество негативни ефекти върху почти всички органи и системи на човешкото тяло. Те са свързани най-вече с количеството, вида, продължителността на употреба на наркотика и индивидуалните особености на организма. Приемът на висока доза опиоид причинява свиване на зениците, суха и хладна кожа, нарушения в дишането, понижаване на телесната температура, пулса и кръвното налягане и др.

Дихателна система 

Едно от ограниченията при ползването на опиоидни наркотици е, че те действат потискащо на белодробната функция и могат да причинят дихателна недостатъчност, белодробен оток и смърт. Независимо от типа опиоид, високите дози могат да причинят увреждания, които да са причина за респираторен арест.

Храносмилателна система

Най-честите странични ефекти от употребата на опиоидни наркотици върху храносмилателната система са гадене, повръщане, стомашен дискомфорт, запек или диария. Те са в резултат както на централното, така и на локалното въздействие на наркотичните вещества.

Имунна система

Опиоидите влияят както на вродения, така и на придобития имунитет. Те потискат функцията на имунната система и така тялото става податливо на различни инфекции и развитието на ракови заболявания. Този риск може да се увеличи от понижения имунитет на спортистите в следствие на интензивното натоварване.

Психични ефекти и пристрастяване

Опиоидните наркотици имат сериозни психологически ефекти, които могат да се проявят като еуфория, апатия, сънливост, летаргия. Това крие риск при практикуването на спорт, поради нарушената концентрация, и е предпоставка за възникване на инциденти и травми. В зависимост от медикамента се проявява малко или много психическа и физическа зависимост към него. При рязко спиране на приема се стига до състояние на абстинентна зависимост, която се проявява с безсъние, мускулни спазми и болки, тремор, гадене, повръщане, диария, повишаване на пулса, температурата, кръвното налягане и др.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЛайфстайлИсторияЛюбопитноСнимкиНовиниХранене при...Статистически проучванияАнкетиПсихологияНормативни актовеЗдравни съветиИзследванияБотаникаОрганизацииСпорт и туризъмСоциални грижиИнтервютаТестовеФизиологияЗаведенияДиетиОбразованиеСпециалистиПроизводителиРецепти