Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Анаболни и хормонални средства Използване на растежен хормон като допинг в спорта

Използване на растежен хормон като допинг в спорта

Използване на растежен хормон като допинг в спорта - изображение

Все по-често в световния спорт, а и у нас, се говори за използването на растежен хормон като допинг. Познат още като соматотропин, този хормон е един от главните хормони участващ в процесите на растеж в тялото и имащ пряко отношение към метаболизма. Използването на растежния хормон като средство за повишаване на физическите възможности не е нова тенденция, но с развитието на фармацевтичната индустрия и интернет търговията, той става все по-достъпен. За разлика от времето, когато само елитните спортисти са можели да се снабдяват с подобни препарати, сега това може да направи всеки, който е решил, че това е лесен начин за повишаване на мускулния растеж. Истината е, че няма вещество, което може да може да повиши мускулния растеж и сила без тренировки и правилно хранене. Световната антидопингова агенция разработва все по-модерни тестове за откриването на растежен хормон като допинг, но поради късото му време на полуживот, откриването му е трудно. Най-често растежен хормон се използва в силовите и бойните спортове с цел по-бързото възстановяване и натрупването на мускулна маса.

Какво представлява човешкият растежен хормон и какви са ефектите от него?

Човешкия растежен хормон е хормон с полипептидна структура, който се секретира от хипофизната жлеза и има отношение към растежа и развитието на човешкото тяло. Той оказва многостранно действие и играе важна роля в стимулирането на растежа на скелета и меките тъкани, изгарянето на мазнини, въглехидратната и белтъчната обмяна.

Основни физиологични ефекти свързани с човешкият растежен хормон

  • Стимулира транспорта на аминокиселини към клетките и синтезa на белтъчини;
  • Повишава скоростта на основната обмяна и изгарянето на мазните в тялото;
  • Потиска инсулиновия ефект върху въглехидратната обмяна;

Как се постига допинг ефекта от него?

Търсените допинг ефекти от човешкия растежен хормон са основно два: увеличаване на мускулната маса и редуциране на мазнините в тялото. Освен това той е един от хормоните, който спомагат за възстановяването и намаляването на умората на тялото. 
Основният ефект от човешкия растежен хормон е свързан с действието му върху рецептори в черния дроб и синтезиране на инсулиноподобен растежен фактор IGF-1-n. Той от своя се свързва с мускулните клетки и стимулира тяхната хипертрофия и хиперплазия. Успоредно с това си действие, растежния хормон действа директно като стимулира разграждането на мастните клетки и намаляването мазнините.

При занимаващите се с бодибилдинг, приемането на човешки растежен хормон е често срещано, с идеята за бързото натрупване на мускулна маса и изгаряне на мазнини. Обикновено растежния хормон се инжектира подкожно в областта на корема в дози между 4-16UI на ден, а понякога и по-високи.

Какви са негативните ефекти от използването на човешкия растежен хормон?

Използването на растежен хормон извън медицински показания, може да крие сериозни рискове за здравето и дори живота на спортистите. Основния риск идва от неконтролираното инжектиране на високи дози от хормона, което може да е свързано с непредвидими последствия за здравето.

Възможни негативни ефекти от използването на растежен хормон:

  • Акромегалия - Заболяване свързано с твърде високи нива на растежен хормон, при хора завършили растежа си. Изразява се в нарастване на крайниците, ходилата, дланите, главата, долната челюст, устните и езика.
  • Диабет - Поради развитие на интолеранс към глюкозата
  • Хипертрофия на сърдечния мускул
  • Хипертония
  • Хипофункция на тироидната жлеза
  • Костни деформации
  • Тумори

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортХранене при...ОрганизацииИзследванияЛайфстайлЛеченияЛюбопитноНовиниИсторияВидеоЗдравни съветиАлт. медицинаПсихологияПатологияРецептиБотаникаСнимкиФизиологияСпорт и туризъмСоциални грижиИнтервютаДиетиТестовеЗаведенияОбразованиеАнкетиСпециалистиНормативни актовеПроизводители