Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Анаболни и хормонални средства Какво представляват стероидите?

Какво представляват стероидите?

Какво представляват стероидите? - изображение

 

Органичните съставки, които съдържат двадесет въглеродни атома, обединени под формата на четири сплетени пръстена се наричат стероиди. Възможно е да се класифицират въз основа на химичния им състав. Холовата киселина има 24 въглеродни атома, прогестерона 21, тестостерона 19, а холестерола 27 въглеродни атома.

 

Има няколко категории, в които се разделят стероидите:

  • Кортикостероиди
  • Анаболни стероиди
  • Прохормони
  • Фитостероли

Тези, които се използват от спортисти за натрупване на мускулна маса и повишаване на спортните им възможности се наричат анаболни стероиди. Кортикостероидите се използват широко в медицината и влияят при обмяната на веществата. Прохормоните имат действие на стероидните хормони. Фитостеролите са стероиди, които се срещат в растенията.

Фитостеролите са холестерол подобни молекули, открити във всички растителни храни, като с най-висока концентрация са в растителните масла. Естественият хранителен прием варира от около 167-437 мг на ден. Основното им действие е да намалят нивата на холестерола в организма и имат противовъзпалителен ефект. При редовния прием на фитостероли се намалява опасността от хипертония и инфаркт. Храните богати на фитостероли са някои видове ядки и семена, растителните масла и диетичните маргарини.

Прохормоните са прекурсори на тестостерона или нортестостерона. Основната им функция е да увеличи силата на действие на тестостерона в тялото. Прохормоните могат да се приемат орално, във формата на прах или капсули. За да се избегне разграждането им в храносмилателния тракт те се приемат сублингвално (под езика). Най-доброто време за прием на прохормоните е до 1 час преди тренировка. Чрез вдишване на прохормони, съединението директно попада в кръвния поток, без да се разгражда в храносмилателния тракт, но този начин на прием не е препоръчителен. Другият вариант е инжекционното поставяне. При използването на прохормони страничните реакции са силни, но не толкова колкото на стероидите. Намаляват се половите функции и естественото производство на тестостерон в организма. След спирането на прохормоните се забелязва намаляване на мускулната сила, също така увреждания на черния дроб.

Има два вида стероиди, произвеждащи се в човешкото тяло.

  • Кортикостероиди
  • Анаболни стероиди

Кортикостероидите се произвеждат в надбъбречните жлези.Тези хормони включват алдостерон, който помага за регулацията на натрий в организма и кортизон, който играе важна роля за справянето със стреса. Те засягат много процеси, включително разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати, регулиране на кръвното налягане и дейността на нервната система. Поради широкото им приложение тези лекарства са полезни за много заболявания, но имат и много нежелани странични ефекти. Често предписваните кортикостероидни лекарствени средства като преднизон, дексаметазон се приемат перорално, интравенозно или чрез мускулна инжекция. Тези лекарства се предлагат в разнообразни форми, подходящи за лечение. Например вдишването на кортикостероиди се използва за предотвратяването на астматичните пристъпи, а кортикостероидните мехлеми (триамцинолон, бетаметазон) помага при лечение на дерматит.

Кортикостероидите могат да доведат до сериозни странични ефекти. Инхалацията на тези лекарствени вещества ще доведе до намаляване честотата и тежестта на астматичните пристъпи, но няма да спре веднъж започнал астматичния пристъп. При деца и юноши, тези лекарства могат да спрат или да забавят растежа и функцията на надбъбречните жлези. Друг възможен проблем за децата е, че кортикостероидите понижават имунитета и те стават податливи на всякакви инфекции. При възрастни хора могат да увеличат риска от високо кръвно налягане. При прилагането на кортикостероидни мехлеми, кремове и гелове може да се абсорбира в кожата и да попадне в кръвния ток. Това не е проблем, освен ако количеството на локално прилагания кортикостероид не е прекалено голямо. Тогава могат да настъпят нежелани реакции в други части на тялото.

Втората група са анаболните стероиди, известни още като анаболни андрогенни стероиди са лекарства, които имитират ефекта на тестостерон и дихидротестостерон в тялото. Те повишават синтеза на протеини в клетките, което води до натрупване на клетъчна тъкан особено в мускулите. Приема на анаболни стероиди води до развитие на вторичните полови белези при мъжете и стимулира нарастването на телесната маса. Съществуват рискове за здравето от прекалената и продължителна употреба на анаболни стероиди. Едни от страничните ефекти, които се получават са: промени в нивата на холестерола, акне, високо кръвно налягане, увреждания на черния дроб, хормонален дисбаланс, атрофия на тестисите, намалена продукция на сперма, гинекомастия и повишена агресивност. При жените, употребяващи анаболни стероиди се получават следните рискове: маскулинизация, уплътняване на гласа, нарушена менструална функция, окосмяване по лицето и тялото, атрофия на млечните жлези и депресия.

Съществуват четири форми, в които се произвеждат анаболните стероиди: хапчета, инжекции, кремове и кожни лепенки. Пероралното приложение е най-удобно, тестостеронът, който е приет през устата се абсорбира бързо, но до голяма степен се превръща в неактивни метаболити и само около 1/6 е останал в активна форма. Инжекционното прилагане на анаболи обикновено се извършва мускулно (бедрата и раменете), а не венозно. Интравенозната инжекция има вероятност да причини емболия (съсирек) в кръвта. Трансдермалните лепенки може да се използват да достави оптимална доза през кожата в кръвния ток. Тестостерон, съдържащите гелове и кремове се използват ежедневно, но усвояването им от организма е минимално.

Анаболите се употребяват на цикли. Няколко анаболни дози се вземат в продължение на определен период, след това се прави почивка за известно време и се започват отново. С цел да се извлече максималната полза от употребата им и минимизирането на отрицателните им ефекти, потребителите често ги комбинират с няколко различни вида анаболни стероиди.

Заради разпространената им употреба има няколко забранени видове анаболни стероиди: дехидротестостерон, болденон, тестостерон, андростендион. Употребата им в спорта е забранена, понеже се счита за измама и е посочена като допинг от всички основни спортни организации.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлНовиниЛюбопитноЛеченияИсторияБотаникаЗдравни съветиСнимкиДиетиХранене при...Спорт и туризъмСоциални грижиПсихологияИнтервютаФизиологияАнкетиОбразованиеЗаведенияТестовеОрганизацииСпециалистиНормативни актовеПроизводителиРецепти