Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Допинг и допинг контрол Негативни ефекти на допинга върху половата система

Негативни ефекти на допинга върху половата система

Негативни ефекти на допинга върху половата система - изображение

Голяма част от забранените вещества в спорта са хормонални субстанции, поради което се наблюдават редица негативни на ефекти на допинга върху половата система. Тези негативни ефекти са свързани с това, че освен търсения анаболен и стимулиращ ефект върху тялото тези хормонални вещества имат и редица странични ефекти върху половата система. Влиянието на допинга върху половата система зависи от пола, възрастта на спортиста, субстанцията и нейната дозировка.

Влияние на анаболните стероиди върху половата система

Анаболните андрогенни стероиди са често използвани в много видове спорт с цел бързото натрупване на мускулна маса, повишаване на силата, издръжливостта и подобряване на спортните постижения. Анаболните андрогенни стероиди са синтетични производни на хормона тестостерон, поради което приети във високи дози и продължително време водят до ендокринен дисбаланс и увреждането на функциите на мъжката и женската полови системи. Като допинг анаболните стероиди се употребяват в т.нар "стероидни цикли" в дозировки надвишаващи до 50 пъти терапевтичните дози и комбиниращи няколко вида анаболи и други вещества. При мъжете в краткосрочен план високите нива анаболни стероиди водят до бързо повишаване на силата, поради мускулния растеж, повишена мотивация за тренировка и повишено либидо, което прикрива тежките им странични ефекти от употребата им в дългосрочен план. Поради приема на високи дози на анаболни стероиди в периода на "стероидния цикъл" се потиска функцията на тестисите и нормалното образуване на тестостерон. Така след прекъсването му тестисите не произвеждат достатъчно тестостерон, което води до нарушения в сперматогенеза и множество други нарушения. Страничните ефекти след използването на анаболни стероиди при мъжете са: смаляване на тестисите, уголемяване на гърдите (гинекомастия), изтъняване на гласа, оплешивяване и проблеми с либидото. В повечето случаи тези ефекти са обратими след спирането на приема на анаболните андрогенни стероиди, но периодът за това възстановяване не е проучен напълно. Смята се, че са нужни между 4 до 20 месеца за регулиране на функцията на половите жлези, но някои данни сочат и периоди до 3 години. При жените използващи анаболни андрогенни стероиди се наблюдават странични ефекти водещи до нарушаване на функцията на яйчниците и появата на мъжки полови белези. Тези функционални нарушения в яйчниците водят до аменорея, образуване на кисти и други разтройства на женската полова система. Другите странични ефекти, които се проявяват с развитие на мъжки полови белези са: мутиране на гласа, смаляване на гърдите, мъжки тип окосмяване, увеличаване на клитора, атрофия на матката, оплешивяване и др. За съжаление тези ефекти при жените в по-голяма част от случаите могат да бъдат необратими.
В много от случаите на злоупотреби с анаболните андрогенни стероиди се касае за неинформираност за сериозните рискове за здравето на спортиста, който те крият. Така много млади спортисти в стремежа си за бърз резултат могат сериозно да увредят здравето си и дори да застрашат живота си. Затова Световната антидопингова агенция е все по-безкомпромисна в мерките си срещу допинга.

Влияние на стимулантите и наркотичните вещества върху половата система 

Амфетамините и кокаина са най-използваните стимуланти с цел потискане на умората и повишаване на готовността. В дългосрочен план употребата на такива вещества води до редица психологически и функционални проблеми, които водят до нарушения и в половата система. При жените, употребата на кокаин води до разтройства в менструалния цикъл, а при мъжете до проблеми с либидото и множество други негативни ефекти.
Системната употреба на опиоидни наркотици, канабиноиди и алкохол също влияе негативно върху половата система и половите функции. Редица изследвания показват, че системната злоупотреба с тези вещества може доведе до нарушения в сперматогенезата и намалено либидо при мъжете и нарушения в цикъла и проблеми в бременността при жените.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЛюбопитноЛайфстайлНовиниИсторияБотаникаСтатистически проучванияХранене при...АнкетиСнимкиПсихологияНормативни актовеИзследванияЗдравни съветиОрганизацииФизиологияАлт. медицинаАнатомияСпециалистиКлинични пътекиСпорт и туризъмСоциални грижиИнтервютаЗаведенияТестовеОбразованиеДиетиПроизводителиРецепти