Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Спортно пренапрежение Остро спортно пренапрежение

Остро спортно пренапрежение

Остро спортно пренапрежение - изображение

Има два вида спортно пренапрежение: остро спортно пренапрежение и хронично спортно пренапрежение.

Има три основни причини, поради които възниква спортното пренапрежение.

  • Първата предпоставка за спортното пренапрежение е когато физическото натоварване е неадекватно на подготовката на тренираните хора.
  • Спортното пренапрежение може да бъде изява на недиагностицирани заболявания или вродени аномалии.
  • Допълнителните фактори, които играят роля за пренапрежението са: психоемоционалният стрес, инфекциозни заболявания, неправилно хранене и други.

Острото спортно пренапрежение възниква с остра проява при спортна дейност, която има специфичен характер. Острото пренапрежение се явява, след голямо физическо усилие, което надвишава възможностите на организма. Може да се прояви както при краткотрайни и интензивни физически действия така и при по-продължителни физически усилия. Острото нарушение на регулаторните механизми се получава по-често при наличието на предразполагащи болестни състояния.

Като остри спортни пренапрежения се определят прояви от страна на сърдечния мускул, кръвоносните съдове, кръвообращението, черният дроб, отделителна и дихателната система.

Остро спортно пренапрежение при кръвоносните съдове и кръвообращението:

Острото спортно пренапрежение се проявява при кръвообращението и кръвоносните съдове главно в две действия: спазъм на мозъчните кръвоносни съдове и така нареченият ортостатичен шок (колапс).

  • Рядко срещан в спорта е спазъмът на мозъчните кръвоносни съдове. При него се развива временна недостатъчност на мозъчното кръвообращение, вследствие на това се нарушава функцията на нервните клетки. При това състояние спортистът се оплаква от силно главоболие, гадене, повръщане. Освен тези симптоми може да се получат парези засягащи лицевата мускулатура и мускулите на горни и долни крайници. Спазъмът на мозъчните кръвоносни съдове може да доведе до ретроградна амнезия. Тези симптоми отшумяват за около една или две седмици, обаче на спортиста се забраняват тренировки в продължение на около 3 месеца.
  • Ортостатичният колапс е състояние, при което се понижава рязко кръвното налягане, а сърдечният пулс е силно учестен. Ортостатичният колапс се характеризира със загуба на съзнание и припадане. Може да се получи при внезапно спиране интензивна тренировка, така и при продължително стоене неподвижно прав. За да се предотврати се препоръчва, след като спортистът пресече финалната линия да продължи да тича поне още няколко метра с намалена интензивност, за да нормализира регулаторните механизми.

Остро спортно пренапрежение от страна на сърдечния мускул:

Значим проблем за спортната медицина са проявите на острото спортно пренапрежение от страна на сърдечния мускул. Голяма част от така наречената внезапна спортна смърт е предизвикана от острото спортно пренапрежение. Изпълняваните физически упражнения без добра физическа подготовка увеличават риска от внезапна смърт особено на спортисти, които са на възраст над 30 години. Исхемичната болест на сърцето, вродената идеопатичната хипертрофична кардиомиопатия са едни от най-честите предшестващи заболявания. Вродените сърдечни аномалии, пролапсът на митралната клапа и внезапното спиране на сърдечната дейност са по-редки причинители на острото спортно пренапрежение.

Увреждане на бъбреците от остро спортно пренапрежение:

Уврежданията на бъбреците вследствие на спортно пренапрежение се проявяват в промяна на урината. Появява се спортен псевдонефрит, който се характеризира с кръвоизливи, голямо количество белтък в урината.

Промяна на кръвната картина вседствие на остро спортно пренапрежение:

Кръвта също може да бъде засегната от острото спортно пренапрежение. Увеличават се броя на левкоцити и неутрофилни клетки, понижава се броя на лимфоцитите.

Увреждане на черен дроб, получило се от остро спортно пренапрежение:

Острото спортно пренапрежение може да засегне и черния дроб. Вследствие на това се получава силна болка в дясното подребрие.

Острото спортно пренапрежение засяга дихателната система:

От страна на дихателната система се засяга външното дишане. При големите натоварвания може да се развие остра дихателна недостатъчност.

Острото спортно пренапрежение може да доведе до хипогликемичен шок, виене на свят, слабост и припадък.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеНовиниПсихологияАлт. медицинаХранене при...БотаникаСоциални грижиИзследванияАнкетиТестовеФизиологияСнимкиСпорт и туризъмИнтервютаДиетиЗаведенияОбразованиеСпециалистиОрганизацииПроизводителиРецепти