Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Възстановяване от спортни травми Охлаждаща ръкавица за спортисти

Охлаждаща ръкавица за спортисти

Охлаждаща ръкавица за спортисти - изображение

Една от иновативните технологии разработена за целите на спорта включва използването на специална охлаждаща ръкавица, имаща за цел да възстанови по-бързо спортистите и да повиши тяхната издръжливост. Тази технология е разработена от Станфордския университет и се основава на теорията, че прегряването е един от основните фактори водещи до умора и намаляване на физическата издръжливост при спортистите.

При физическа активност в следствие на работата на мускулите се отделя голямо количество топлина, която тялото излъчва като насочва кръвта към периферните кръвоносни съдове и се предизвиква потене. Така частите на тялото като глава, длани и ходила, които имат добре развита мрежа от кръвоносни съдове играят ролята на радиатор, който спомага за охлаждането на тялото.

На какъв принцип действа охлаждащата ръкавица?

Охлаждащата ръкавица ускорява естествения процес на охлаждане на тялото, като за много кратко време връща температурата в нормални граници. Благодарение на специалната вакуумна система в ръкавицата, кръвоносните съдове се разширяват и отдават ефективно топлината от кръвта на охлаждащата течност в системата. Така циркулиращата кръв се охлажда и се връща към тялото, давайки възможност за бързо възстановяване и продължаване на физическата дейност. За разлика от други видове системи за охлаждане със студена вода или пакети с лед, тази система на охлаждане не предизвиква свиване на периферните кръвоносни съдове, а контролира процеса, с цел постигане на оптимален ефект. Положителният ефект и повишаването на издръжливостта при охлаждане на тялото се обяснява с това, че високите температури блокират редица ензими играещи роля в мускулния метаболизъм и така се потиска тяхната работа много преди изчерпване на енергийният им запас. Също така, по-доброто охлаждане на тялото дава възможност на атлетите много по-бързо да нормализират своята сърдечна дейност, да спрат процеса на потене и загуба на течности, и да върнат кръвта от периферните кръвоносните съдове към мускулите.

Кои спортисти могат да използват охлаждащата ръкавица?

Тази система може да се използва от практически всички спортисти, но е най-ефективна в спортовете с продължителна аеробна активност и при спорт на места с горещ климат. При спортове с ниска интензивност практикувани в нормални климатични условия, терморегулационните механизми на тялото успяват да охладят достатъчно добре тялото на спортиста. При екстремни натоварвания и горещ климат обаче, този процес се затруднява и това може да повлияе на издръжливостта на спортиста. Това се отнася най-вече за спортовете като футбол, колоездене, тенис, ръгби, лека атлетика, където натоварванията са високи, а спортът се практикува на открито. 
Системата няма странични ефекти, понеже използва естествените принципи на терморегулация и може да се използва навсякъде.

Кога може да използва охлаждащата ръкавица?

В зависимост от конкретния спорт, тренировъчния режим и почивките, охлаждаща ръкавица може да бъде използвана по всяко едно възможно време, като най-голяма полза от нея има в моментите на високо и продължително натоварване свързано с обилно потене.

Преди състезание - Ръкавицата може да бъде използвана непосредствено преди състезание, след загрявката, с цел предварително снижаване на температурата и удължаване на времето до прегряване.

По време на състезание - Във всякo едно прекъсване или пауза по време на състезание, може да се използва за период от 2 до 10 минути, с цел бързо намаляване на умората и възвръщане на силите.

По време на тренировка - Както при състезание, в зависимост от почивките и частите на тренировката, охлаждащата ръкавица може да се използва неколкократно за 1 до 5 мин., с цел поддържане на спортната работоспособност.

След състезание или тренировка - Използването на охлаждащата ръкавица за време от 6-10 мин. след тренировка или състезание, има за цел да намали дехидратацията, умората и вероятността от получаване на мускулни спазми. Използването на системата също така помага за отделянето на отпадните продукти от работата на мускулите.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияБотаникаНормативни актовеЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЛайфстайлИзследванияХранене при...АнкетиТестовеПсихологияФизиологияАлт. медицинаСнимкиСпорт и туризъмИнтервютаДиетиЗаведенияОбразованиеСпециалистиОрганизацииПроизводителиРецепти