Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Спортно пренапрежение Претренираност

Претренираност

Претренираност - изображение

Една от другите прояви на хронично спортно пренапрежение е претренираността. В резултат от хроничното и психоемоционално напрежение се нарушава коровата невродинамика, развива се хронична невроза и срив на нервната система.

Причини за възникване на претренираност:

Няколко са причините за възникване на претренираността. Неправилните методи на тренировка, прекаленото натоварване, недостатъчната почивка, еднообразни и монотонни тренировки. Предпоставка за появата на претренираността може да бъде съпътстващи заболявания, нарушения на личния режим и др.

Симптоми при претренираност:

Симптомите, които се проявяват при претренираността са намалена сила, намалена работоспособност, нарушено равновесие на възбудните и задръжните процеси в кората на главния мозък. Също така се нарушава състоянието на подкоровите нервни центрове, нарушения в дейността на ендокринната система, сърдечно-съдовата и вегетативната нервна система. Всички тези симптоми определят претренираността като болестен процес.

Симптомите протичат в три стадия:

  • Първи стадии: характеризира се главно с промяна в спортната работоспособност, не добра приспособимост към спортни натоварвания, нарушения на спортните движения, повишена раздразнителност, нарушен сън и други леки неразположения. При този стадий е достатъчно да се прекратят спортните занимания за известно време, да се промени личният режим на спортиста за около 10 дни, да му се осигури пълноценна почивка.
  • Втори стадий: При този стадий се развиват типичните симптоми за претренираността: намалена работоспособност, влошени спортни постижения, влошена адаптация към натоварвания, издръжливостта е намалена и е забавено възстановяването. Претренираността оказва влияние върху нервната система. Появява се раздразнителност, често сменящи се настроения, сънливост, умора. Физическото натоварване оказва влияние върху сърдечносъдовата система. Реакциите, които се получават вследствие на претренираността са: ритъмни нарушения, болки в сърдечната област, промяна в пулсовата честота, високо или ниско кръвно налягане. Белодробната вентилация, жизнената вместимост се понижават вследствие на физическите упражнения. Също така травмите могат да зачестят в резултат от претренираността, понеже мускулната сила намалява и отслабва тяхната еластичност. Спортистите дори могат да станат лесно податливи на инфекции, понеже имунобиологичната резистентност на организма се влошава. Вторият стадии на претренираност изисква да се спрат физическите натоварвания за около две седмици. След това постепенно да се включват леки упражнения с постепенно покачване на натоварването. По време на възстановителния период спортиста трябва да спазва личен режим, който включва пълноценен сън, здравословно хранен и различни процедури и терапии. Участия в състезания могат да се позволят след около месец.
  • Трети стадии: Тук се засилват всички симптоми, които се проявяват във втори стадии. Развива се неврастения от хипостенна или хиперстенна форма (в зависимост дали възбуднните процеси са отслабнали или засилени). При този стадий спортистите дори могат да преминат към санаториално или болнично лечение. Воденето на активни спортни тренировки започва след 2 до 3 месеца.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияБотаникаЛайфстайлНормативни актовеАлт. медицинаЗдравни съветиИсторияСоциални грижиНовиниИзследванияХранене при...ПсихологияАнкетиТестовеФизиологияСнимкиСпорт и туризъмИнтервютаЗаведенияОбразованиеДиетиСпециалистиОрганизацииПроизводителиРецепти