Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Пектинът като здравословна и спортна добавка

Пектинът като здравословна и спортна добавка

Пектинът като здравословна и спортна добавка - изображение

Пектинът е вещество с дълга и славна история.Открит е още през 1790 година от френския фармацевт и химик Луи Никола Воклен, който изолирал от ябълков сок вещество, способно да превръща водните разтвори в гъста, подобна на желе, маса. От там идва и популярното днес название «пектин» — гръц. "pektikos" — пресечен, сгъстен.

След откриването на пектина, много бързо започват да се установяват и множество други негови ценни свойства, а още в началото на 19-ти век той започва да се произвежда и масово, най-вече заради консервната промишленост и производството на сладка и мармалади.

Днес пектинът е широко използван в различни сфери като хранителната промишленост, кулинарията, медицината, фармацевтиката, козметиката, а също така се използва и като хранителна добавка в здравословното хранене и спорта.

Какво представлява пектинът?

По своя състав пектинът е структурен полизахарид, съдържащ се в стените на растителните клетки, който способства за тяхната висока хидрофилност (тоест лесно свързват с водата) и задържане на влагата при дълги периоди на суша.

Пектинът се отнася към групата на растителните влакнини (диетични фибри) и нормално се съдържа в различни плодове като ябълки, кайсии, портокали, череши, грозде и др.

Не е тайна, че най-диетичният полизахарид е именно пектинът, който съдържа 0 (нула) грама мазнини и 0 (нула) грама белтъчини, а в същото време е с голямо съдържание на полезни фибри, ценни витамини като PP (ниацин), B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B6 (пиридоксин), E (токоферол) и K, както и микроелементите калий, желязо, магнезий, калций и натрий.

Как пектинът помага да бъдем здрави и в добра форма?

Пектинът е един от естествените продукти, който е доказано безопасен за употреба и същевременно оказва множество полезни ефекти върху организма. Приет с храната, пектинът оказва положително въздействие на обмяната веществата, допринася за нормалната функция на храносмилателната система и черния дроб, а също така спомага и за пречистване на тялото.

Намалява чувството на глад

Благодарение на силно изразеното си свойство да задържа вода, пектинът бързо се преобразува в гел в стомаха, увеличава своя обем многократно и така създава чувство за ситост и понижава апетита. Именно поради това, че създава обем, а почти не съдържа калории и прости захари, пектинът е предпочитана добавка от спортисти, диабетици и хора, спазващи нискокалорични диети.По този начин пектинът спомага за поддържането на нормално телесно тегло и спазването на здравословен хранителен режим, като доставя на тялото ценни фибри, витамини и минерали, а в същото време притъпява чувството на глад.

В допълнение на това, приемът на пектин не предизвиква пик на инсулин (високи стойности на инсулин в кръвта), който е основен виновник за връщане на чувството на глад и складирането на излишните захари в мазнини.

Когато се приема като хранителна добавка, пектинът преминава почти непроменен през тялото, като това му свойство го превръща в едно от най-ефикасните баластни вещества.

Намалява лошия холестерол (LDL)

Доказано е, че редовният прием на пектин води до намаляване на лошия (LDL) холестерол в кръвта, а това, заедно със свойството му да потиска апетита, го прави идеална добавка при програми за отслабване в спортното и здравословното хранене. В дългосрочен план понижаването на лошия холестерол е свързано с намаляване на риска от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, което е важно условие за поддържане на добро здраве.

Пречистване на тялото от вредни вещества

Освен че потиска резорбцията на холестерол и по този начин ефективно намалява нивата му кръвта, пектинът способства за улавянето и на много други вредни за тялото вещества. Много специалисти наричатпектина — най-добрият естествен "санитар" на човешкото тяло, поради това, че има уникалното свойство да се свързва с различни опасни вещества — тежки метали, пестициди, радиоактивни елементи — и безопасно да ги извежда от организма. По този начин пектинът се явява един естествен филтър срещу вредни за човека въздействия, способства за нормалното функциониране на организма и същевременно поддържа естествената микрофлора на тялото.

В спортното и здравословното хранене пектинът се съчетава идеално с различни антиоксиданти като витамините А,С и Е, които неутрализират свободните радикали в тялото и укрепват стените на кръвоносните съдове.

Извеждането на тежките метали и токсините, както и неутрализирането на свободни радикали, в комбинация с поддържането на естествената микрофлора, са основен фактор за поддържането на добро здравословно състояние и предпазване от различни заболявания — в това число и рак.

Предпазва от развитие на злокачествени заболявания

Последните изследвания показват, че профилактичният прием на пектин има, макар и непряк, но съществен ефект за понижаването на риска от развитие на някои злокачествени заболявания, включително рак на стомаха, дебелото черво и простата. Причината за това е, че пектинът противодейства на затлъстяването, вредните вещества, метаболитните нарушения и проблемите с естествената микрофлора, които са доказани рискови фактори в развитието на различни злокачествени състояния.

Пектинът е природно вещество с уникални свойства, на което постоянно се откриват нови приложения в медицината, фармацията и диетологията.Той обаче е естествена съставка на природната храна от хиляди години и винаги е помагал на хората да поддържат здравето си по един естествен начин.

Още по темата:

4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиСъставкиЕ-тата в хранитеСпортХрани и ястияБотаникаЛеченияЛайфстайлСнимкиХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаНовиниПсихологияРецептиТестовеКалкулаториПроизводители