Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Воден спорт Плуване свободен стил

Плуване свободен стил

Плуване свободен стил - изображение

Свободен стил е категория в плувните състезания, при който има много малки ограничения по отношение на движенията. Почти всички състезатели в свободния стил използват кроул, тъй като той е най-бързият. Този стил се използва и при дългите разстояния, като например 1500 метра свободен стил. Поради тази причина, терминът свободен стил се използва като синоним на кроул.

Техника

Движенията на ръцете са кръгови, като за основа се приема осовата линия на тялото по дължина. Едната ръка се изпъва напред, потапя се във водата, преминава под тялото и излиза в задната част на тялото, като в същия този момент другата ръка започва същото това движение. Ръцете се редуват, а в същото време се правят удари с краката нагоре и надолу.

В някой от състезанията могат да се използват всеки един от официално регламентираните стилове като бътерфлай, гръб и бруст, но по време на олимпийските игри, кроул си остава фаворита при свободния стил.

Някой от малкото правила тук са, че състезателите задължително трябва да докоснат стените на басейна при преобръщането в по-дългите дистанции, а в същото време нямат право да докосват по никакъв начин дъното. В повечето състезания фалстарта не е позволен.

Новото развитие на плуване свободен стил

Времето за преплуване на дистанциите постоянно бива подобрявано през годините, поради добрите техники за обучение и най-новите иновации в областта на спорта като цяло.

През първите четири съвременни олимпийски игри, състезанията не се провеждат в басейн, а в открити води: 1896 – Средиземно море, 1900 – по река Сена, 1904 – изкуствено езеро и 1906 – Средиземно море. През 1904 година съществува прецедент в историята, тъй като състезанието не се провежда на 100 метра, а на 100 ярда (около 96 метра). Първият 100-метров басейн е построен през 1908 година, като той се намира в средата на стадиона и е заобиколен от пистата. От 1912 година на Олимпиадата в Стокхолм за пръв път се въвежда електронното отчитане на времето.

С намаляването на съпротивата на някой фактори, като елиминиране на теченията, поставяне на състезателни линии за абсорбиране на енергията, специални отблъскващи водата костюми и други, времето за преминаването на дистанцията значително се подобрява. 1924 година е първата, в която се приема, че басейните с дължина 50 метра са стандарт за провеждането на олимпийските състезания.

Видове състезания в свободен стил

Съществуват 8 вида състезания в този стил, като могат да се използват 25 или 50-метрови басейни (в САЩ се използват и още по-къси – 25 ярда или 22,86 метра):

 • 50 метра свободен стил

 • 100 метра

 • 200 метра

 • 400 метра

 • 800 метра

 • 1500 метра

 • 4 х 50 метра свободен стил щафета

 • 4 х 100 метра

 • 4 х 200 метра

Свободният стил плуване също така е част от съчетаното плуване в следните дистанции:

 • 100 метра съчетано плуване (прави се само в 25-метров басейн)

 • 200 метра съчетано

 • 400 метра съчетано

 • 4 х 100 метра съчетано щафета

В дългите разстояния от 800 и 1500 метра, FINA позволява участие само на жени в късата дистанция и само на мъже в дългата в някой от състезанията, включително и Олимпиадата, но на Световното първенство и някой други по-малки състезания това правило не важи.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актове