Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Популярни форми на физическа активност в свободното време

Популярни форми на физическа активност в свободното време

Популярни форми на физическа активност в свободното време - изображение

По целия свят са разработени и продължават да се създават множество форми на физическа активност, предназначени за свободното време, чрез които хората да поддържат добрата си форма и здраве. Всяка една двигателна дейност, от йогата до карането на колело, е вид физическа активност, която е важна здравословния ни начин на живот. В забързаното ежедневие основен проблем е липсата на време, затова са разработени множество системи от упражнения или активности, които дават възможност за постигане на оптимално натоварването в малък период от време. Всеки е чувал за популярните аеробика, пилатес, каланетика, йога, танци, фитнес, спорни игри и др. Те ни помагат да поддържаме добра форма и едновременно с това ни носят много положителни емоции. Въпреки безспорните положителни ефекти, за много хора преминаването от ежедневната рутина към активен начин на живот е много труден процес, изискващ цялостна промяна в мисленето.

Положителни ефекти от физическата активност:

  • По-добро цялостно здраве и предпазване от множество заболявания
  • Поддържане на добра форма
  • Добър тонус и прилив на енергия
  • Намаляване на стреса
  • Заздравяване на костите и мускулите
  • По-добър баланс, сила, гъвкавост и издръжливост
  • Подобряване на съня
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Забавление и социални контакти
  • Усещане за постигнати цели и удовлетвореност

Най-популярните форми на физическа активност в свободното време

Аеробика

Система от аеробни упражнения за цялото тяло в синхрон с ритъма на динамична музика. Тази система от упражнения е създадена с цел поддържане в оптимална форма на сърдечносъдовата и дихателната система. Поради това, че се използва основно аеробна физическа активност, аеробиката спомага за тренирането на сърцето, подобряване на кръвообращението, изгаряне на мазнини и трениране на издръжливостта. В различните варианти на аеробиката се използват някои помощни елементи като гирички, степери и др. При аеробиката се натоварват последователно всички мускулни групи, като сложността и интензивността на тренировките зависят от степента на тренираност на участниците.

Зумба 

Популярна форма на аеробна физическа тренировка, комбинация от аеробика и различни видове танци - хип-хоп, латино, бели денс, регетон и др. Това съчетание прави една високоинтензивна тренировка, която едновременно с положителните емоции от танците, помага да се свалят килограми и да се тренира издръжливост. В танците се ангажират почти всички мускули в тялото, като най-натоварени са тези в областта на краката и корема. Зумбата спомага за премахване на психическото натоварване, поддържане на добра форма и изгаряне на излишните мазнини.

Йога 

Физически и дихателни упражнения на основата на индуистката философия. В западния свят е най-популярна Хатха Йогата, която се фокусира върху пречистването, хармонията и здравето на духа и тялото. Използват се специални пози и упражнения, наречени асани, чрез които се премахват енергийните блокажи и се помага за правилно циркулиране на енергията. Йогата има комплексно влияние върху психиката и тялото. Чрез йога се премахва стреса, повишава се концентрацията и паметта. Върху тялото действа, чрез подобряване на гъвкавостта, кръвообращението, координацията, храносмилането, секрецията на вътрешните жлези и др. Йогата подобрява стойката, подвижността на гърба и се премахват болките.

Каланетика

Съчетава упражнения за сила и гъвкавост, изпълнявани в много бавен темп, повторени многократно. В каланетиката се използват бавни, много прецизни движения в малка амплитуда, с цел активиране укрепване и на по-дълбоко разположената мускулатура. Дишането е спокойно и естествено, като не се прилагат специални дихателни техники. Макар и с много ниска интензивност каланетиката има висока степен на ефективност и помага за изграждането на сила и гъвкавост, като обхваща цялото тяло. Тя е особено подходяща за хора с проблеми в гърба и гръбначния стълб и спомага за развитие на хармонично тяло и добра стойка.

Пилатес 

Методът съчетава в себе си различни гимнастически упражнения, някои от които подобни на тези от каланетиката и йогата. Работи се в сравнително бавен темп, като се натоварват едновременно различни мускулни групи чрез продължителни упражнения. В пилатеса се набляга не на количеството, а на точното изпълнение и максималната ефективност на физическите упражнения. Чрез пилатеса се подобрява мускулната сила, цялостната стабилност и гъвкавостта на тялото.

Бягане и джогинг

Може би най-достъпната форма на физическа активност в свободното време. При бягането много лесно се поддържа аеробен режим на работа и се горят голямо количество калории. Бягането помага за развитието на цялостна издръжливост и поддържането на добра форма. Натоварват се в голяма степен мускулите в областта на краката и корема. Може да се практикува както на открито, така на бягаща пътека във фитнес зала. За хората с наднормено тегло е по-добре да се започне с бързо ходене, поради риска от прекомерно натоварване на коленните стави.

Колоездене

Едно от най-приятните и предпочитани физически занимания. Поради това, че има различни промени в терена трудно се поддържа постоянна висока аеробна интензивност на натоварването. Въпреки това колоезденето оказва положителен ефект върху сърдечносъдовата и дихателната система и помага за поддържане на добра физическа форма. Фитнес залите разполагат с варианти на велотренировка под формата на велоергометри и спинери. Последните дават възможност за високоинтензивни аеробни тренировки.

Плуване

Смята се за една от най-полезните форми на физическа активност. Това е така, защото при плуването се натоварват всички мускулни групи и се развива хармонично тяло. Водата спомага за отбременяване на гръбначния стълб, плавно и равномерно натоварване на мускулите.
Чрез плуване лесно се постига аеробен режим на работа и висока интензивност на натоварването, което спомага за по-голям енергоразход и поддържане на стройна фигура.

Аквапрактики  

Упражненията във водна среда стават все по-популярни в цял свят. Те са варианти на добре познатите физически активности, но във вода - аквааеробика, аквафитнес, аквапилатес, аквайога, аквакаланетика, акваспиниг и др. Преимуществото е най-вече в това, че във водна среда ставите се натоварват много по-малко, а самата вода може да се използва, за да оказва съпротивление при движение.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлСпорт и туризъмНормативни актовеИнтервютаИсторияНовиниСнимкиХранене при...БотаникаПсихологияЗаведенияАнкетиТестовеВидеоСпециалистиОрганизацииСоциални грижиФизиологияРецептиПроизводителиОткритияОбразованиеКлинични пътеки