Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Пособия за плуване

Пособия за плуване

Пособия за плуване - изображение

Бански костюм

Стандартните бански, които всеки от нас използва на плажа са подходящи за плуване, но те се използват от състезателите, тъй като създават прекалено силно съпротивление с водата. Това автоматично води до забавяне, а в състезателното плуване това не е сред най-търсените ефекти. Плувците обикновено използват специални бански костюми, които могат да са само долна част (при мъжете) или цял костюм (и при двата пола). Целият костюм се препоръчва и при плуването в открити води, за да осигури по-добра защита на състезателите. Състезателните костюми също така имат за цел да подобрят плъзгането, като те се по-гладки от човешката кожа, с което увеличават скоростта във водата. Тези бански костюми в голяма част от случаите са топлоизолирани и подобряват плаваемостта на тялото.

Аксесоари в плувните спортове

  • Тапи за уши – предотвратяват навлизането на вода в ушите. Понякога се използват и плувни шапки, които имат същата цел.

  • Щипка за нос – предотвратява проникването на вода в носа, като обикновено се използва най-вече в синхронното плуване. В състезанията по-скоро не се използва, тъй като може да влоши динамиката.

  • Плувни очила – те предпазват очите от хлорираната вода и подобряват видимостта под водата, което е важно за състезателите, особено при по-дългите дистанции в басейните, където се налага обръщане след преплуване на дължината.

  • Плувни дъски и плувки – те се използват по време на тренировките. С дъските, горната част на тялото остава почти неподвижна над повърхността, като движението се прави само с краката. Плувките служат за тренировка само на горната част на тялото, като те поддържат краката на повърхността.

  • Плавници – подобряват техниката на плуване и скоростта. Използват се за подводно гмуркане, но в състезателното плуване са част от тренировъчният процес, като служат за развитие на прасците.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛайфстайлСпорт и туризъмИсторияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаНормативни актове