Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Воден спорт Синхронно плуване

Синхронно плуване

Синхронно плуване - изображение

Синхронно плуване е хибриден спорт между гимнастика, плуване и танци, който се практикува в басейн, под съпровода на музика. Плувците, които могат да бъдат соло, двойка, трио или отбор, извършват сложни движения в басейна, като се стремят те и музиката да се слеят в единно цяло. За изпълненията при синхронното плуване се изискват много добри умения на плувец, голяма сила, издръжливост, гъвкавост, грация, артистичност, способност за преценяване на времето и изключителен контрол на дишането под вода.

Олимпийските игри и Световното първенство не позволява участието на мъже, но в по-малките състезания такава забрана не съществува. В САЩ и Канада дори, мъжете имат правото да се състезават с жените. През последните години, все повече мъже се запалват по този спорт и популярността му нараства.

Състезателите в синхронното плуване трябва да покажат своята сила и гъвкавост, като се изисква те да направят 2 съчетания за съдиите – едно за демонстриране на техниката си и едно свободно.

Основни умения

Весла – това са движенията на китките при плуването. Те могат да са подкрепящи различни видове. Един пример са подкрепящите весла, които се използват за поддържане на тялото изправено, докато плувецът е под вода с главата надолу. Правят се като ръцете от рамената до лактите са под ъгъл от 90 градуса спрямо тялото, а долната част на ръцете сочи към дъното на басейна и с нея се правят кръгови движения. Подкрепящите весла позволяват на тялото да се издигне и краката остават над водата, като чрез тях се правят различни фигури.

Трамбоване (миксер) – друго важно умение в синхронното плуване. Това е форма на регенериране на водата, която дава възможност за стабилност и излизане над водата на тялото от кръста нагоре, без използването на ръцете, които остават свободни. Трамбоването е често срещано движение и във водната топка.

Видове издигания над водата

Платформено издигане – то е най-старият тип и най-често използваното. Единият от плувците застава във хоризонтално положение, а останалите го поемат с ръцете си и започват да трамбоват, като по този начин го издигат над водата.

Пирамидално издигане – то е по-модерният вариант на платформеното. Няколко от плувците клякат на дъното на басейна, след това на раменете им стъпват носещите плувци, като те поемат на ръце най-горния плувец. След това клекналите се изправят и така се постига голяма височина на издигането.

Хвърлящо издигане – то се прави след реализирането на пирамидалното издигане, след което вдиганият плувец прави някакъв скок, салто и други.

Позиции в синхронното плуване

Съществуват стотици позиции на телата, които могат привидно да създадат безкрайни комбинации. Ето най-често използваните:

Гръбно оформление – най-основната позиция. Тялото е изправено и стегнато, като лицето е над водата, като в същото време се правят весла с китките до бедрата.

Лицево оформление – подобно на предходното, с разликата, че състезателите са с лице надолу.

Платноход – също като гръбното оформление, но единият крак се свива и ходилото му се поставя на коляното на другия крак, като така се получава формата на платно на кораб.

Балетна стъпка – прави се на базата на гръбното оформление, като единият крак се изправя перпендикулярно на тялото, докато другият остава на повърхността на водата.

Фламинго – подобна на балетната стъпка, но кракът, който остава на нивото на водата този път се свива към гърдите, а ходилото му се поставя на коляното на изправения крак.

Точкуване

Изпълненията се оценяват по скала от 100 точки, като те се поделят по 50% за техническото изпълнение и 50 за художественото свободно изпълнение.

 

 

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлИсторияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актове