Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Други добавки Протеолитични ензими при спортни травми и заболявания

Протеолитични ензими при спортни травми и заболявания

Протеолитични ензими при спортни травми и заболявания - изображение

Спортната медицина все повече търси различни алтернативи в лечението на различни спортни травми и заболявания. Една от тези алтернативи е свързана с използването на протеолитични ензими при спортни травми и заболявания, вместо лечение с нестероидни противовъзпалителни средства. Основната разлика в този подход е, че препаратите съдържащи такива ензими са основно от растителен произход и нямат никакви негативни ефекти върху здравето. Така напоследък все по-често на пазара могат да се срещнат комбинирани продукти, които съдържат ензими, витамини и други вещества подпомагащи възстановяването след спортни травми.

Какво представляват протеолитичните ензими и на какъв принцип действат?

Протеолитичните ензими са вещества, които имат функцията да разграждат белтъчините и така да спомагат за тяхното усвояване. В спортната медицина не се акцентира на техния храносмилателен потенциал, а се използва ефекта на тези ензими да повлияват възпалителните процеси в организма. Изследванията показват, че протеолитичните ензими намаляват възпалението, отока и подпомагат по-бързото възстановяване на тъканите. В хранителните добавки най-често се използват протеолитични ензими, като папаин (извлечен от папая), бромелаин (извлечен от ананас), трипсин и химотрипсин. Така чрез приемът на хранителни добавки съдържащи протеолитични ензими може значително да се ускори оздравителния процес и връщането на спортистите към тренировъчна и спортна дейност. Има данни, че профилактично приети те могат да намалят микротравматичните увреждания в тъканите, които се получават в резултат на усилените спортни тренировки. Също така ензимите имат действия свързани с стимулиране на имунитета, подобряването на снабдяването на тъканите с кислород и предпазването от сърдечно-съдови заболявания.

Физиологични ефекти от употребата на протеолитичните ензими

 • Действат противовъзпалително, обезболяващо и намаляват отока - разграждат клетъчните отпадни продукти и медиаторите на възпалението
 • Съкращават възстановителния период след травми - вследствие на подобряване на оздравителните процеси
 • Подобряват вискозитета на кръвта - повишават еластичността на еритроцитите, фибринолитичните качества кръвта и намаляват слепването на тромбоцитите
 • Повишават активността на фагоцитите - унищожават бактерии, вируси и гъбички
 • Възпрепятстват дегенеративни заболявания - противодействат на хроничните възпалителни процеси
 • Подобряват тъканната пропускливост - в това число към антибиотици и някои лекарства

При какви заболявания могат да се използват протеолитичните ензими?

Протеолитичните ензими поради множеството си физиологични действия могат да се ползват в терапията на редица спортни заболявания и травми. Най-голямо значение се отдава на травматичните заболявания в спорта, които съпътстват тренировъчния процес и спорта. Изследванията показват, че протеолитичните ензими дават добър резултат, както при леки охлузвания и натъртвания, така и при хронични заболявания като тендинити, бурсити и остеоартрити. Друга част от показанията на протеолитичните ензими са свързани с приложението им при синуити, бронхити и различни вирусни и бактериални инфекции, които често се наблюдават при спортистите.

 • Спортни травми - охлузвания, хематоми, натъртвания, навяхвания, преразтежения
 • Ставни заболявания - остеоартрити
 • Мекотъканни заболявания - бурсити, тендинити
 • Възстановяване след хирургични операции
 • Остри и хронични бронхити
 • Остри и хронични синузити
 • Вирусни заболявания
 • Болки в гърба и кръста

Начин на приложение и дозировка на протеолитичните ензими

Най-подходящата форма за терапия с протеолитични ензими са стомашно устойчивите таблетки. Те могат да бъдат както от един вид протеолитичен ензим, така и като комбинация от различни ензими и биоактивни вещества. Съдържанието на ензими се отбелязва обикновено едновременно в mg и различни единици за ензимна активност. Според вида и съдържанието на ензими се приемат от една до няколко таблетки дневно, като при остри състояния дозата може да се увеличи неколкократно. Също така изследванията показват, че различните протеолитични ензими имат различна активност при различните заболявания. Затова най-добре е дозировката и комбинацията от ензими да се съобрази с проблема и указанията на производителя на съответната добавка.

Безопасност на приложение на протеолитичните ензими

Протеолитичните ензими се използват повече от 40 години в спортната медицина и при много други заболявания. В този период тези продукти са доказали своята безопасност за приложение дори във високи дозировки. При здрави спортисти не се наблюдават странични ефекти и също така няма допингов риск поради природния им характер.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛеченияИзследванияЛюбопитноСпециалистиФизиологияЛайфстайлОрганизацииАлт. медицинаХранене при...НовиниБотаникаИсторияСъставкиПроизводителиЕ-тата в хранитеИнтервютаПсихологияЗаболявания (МКБ)Клинични пътекиНормативни актовеАнкетиЗаведенияСнимкиСпорт и туризъмСоциални грижиДиетиОбразованиеТестовеРецептиОткрития