Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Травми на мускулите на задната част на бедрото

Травми на мускулите на задната част на бедрото

Травми на мускулите на задната част на бедрото - изображение

Мускулите на долните крайници представляват около 50% от мускулната маса на цялото тяло. Едни от честите увреждания в спорта са травмите на мускулите на задната част на бедрата. Основните мускули, които се разполагат по задната бедрена част са три на брой: m. semimembranosus, m. semitendinosus и m. biceps femoris. Мускулите от тази група имат две функции: извършват флексията в колянна става и разгъват долния крайник от тазобедрената става заедно с m. gluteus maximus. Изненадващо е, че тези мускули не са много активни при обикновено ходене или при изправен стоеж. Те се активират в по-енергийните дейности като бягане, скачане, катерене и др.

Причини за травмите на мускулите на задната част на бедрото:

Този вид травми обикновено са причинени от бързи дейности, като бягането например. Травмите на задната мускулна група на бедрото са често срещани в спортове като футбол, бягане - спринт или на дълги разстояния. Нараняванията могат да варират от леки травми до руптури на мускулите. Частичните и пълните руптури на мускулите са най-често срещани при спортистите и те нарушават нормалната функция на долния крайник.

Някои от нараняванията могат да се излекуват напълно само с почивка, а други могат да доведат до инвалидизация. Имало е случай на прекратяване на кариера след претърпяване на подобна травма. Дори общи упражнения като скачане на въже, тенис, бързо ходене на пътеката във фитнеса могат да доведат до травми на мускулите на задната част на бедрото.

Симптоми и признаци за увреждане на задната група мускули на бедрото:

Внезапните резки движения причиняват тази контузия на мускулите, която се съпътства със силна болка.

  • Болката в повечето случаи е толкова голяма, че спортистите не могат да продължат с физическото занимание.
  • Друг от симптомите, който се появява е спазъмът на мускулатурата, получава се оток и синини в областта на травмата.

Разкъсвания най-често се получават в средата на задната част на бедрото, където мускулите се присъединяват към сухожилието или в основата на бедрата (седалището).

Диагностика при травмите на задната част на бедрените мускули:

Обикновено оплакванията на спортистите, че изпитват силна болка в тази област и не могат да ходят, без да накуцват е един от начините да се диагностицира такава травма. Друг метод на диагностика е ядрено-магнитният резонанс, той дава най-добра представа за състоянието на мускула. Компютърната томография също се използва.

Лечение на травми при задната група мускули на бедрото:

Повечето травми се лекуват без хирургична намеса. В редки случаи, когато има пълно разкъсване на мускулатурата се налага оперативно лечение.

Целта на лечението е да се възстанови функцията на мускулите и да се предотврати образуването на белег. Първоначално лечението се състои от почивка, ледени компреси и избягване на дейности, които натоварват излишно крайника. Ако е необходимо крайникът може да се обездвижи за известен период от време. При по-тежките случаи може да се наложи шиниране или използване на помощни средства - патерици. При силна болка, освен ледените компреси е добре да се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства.

Рехабилитация и възстановяване при травми на мускулите на задната част на бедрото:

Веднага след преодоляване на болката се преминава към рехабилитационна програма за пълно възстановяване на засегнатия крайник. В тази програма влизат упражнения за разтягане и повишаване обема на движение и с цел да се предотврати атрофията на мускулите. Също така се прилагат физиотерапевтични средства, които подпомагат за бързото и пълно възстановяване.

Възстановяването обикновено е продължително и е насочено към предотвратяване на повторна поява на травма, защото това би довело до трайно увреждане. След възвръщането на мускулната сила следва връщане към нормалната физическа дейност.

Предотвратяване на травмите на задната група мускули на бедрото:

Рискът за този вид травма може да бъде сведена до минимум, ако се обръща внимание на принципите на мускулна сила и гъвкавост. Гъвкавостта трябва да се поддържа чрез редовни стречинг упражнения, разгряване преди тренировка. Добре балансираната диета и приема на течности са от съществено значение да се избегне електролитния дисбаланс и дехидратация. Дехидратацията може да доведе мускулни спазми, като по този начин се увеличава вероятността от мускулна контузия. Наднорменото тегло увеличава риска от мускулни травми в долните крайници. Някои експерти препоръчват употреба на хранителни добавки и антиоксиданти. Дори при тези усилия и превенция, мускулните травми са често срещани.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияНовиниСнимкиХранене при...ЛюбопитноДиетиИзследванияИнтервютаАлт. медицинаФизиологияПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииЛайфстайлКлинични пътекиИсторияНормативни актовеСпециалистиБотаникаАнкетиЗаведения