Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Футболна болест - ARS комплекс

Футболна болест - ARS комплекс

Футболна болест - ARS комплекс - изображение

Едно от специфичните спортни заболявания, свързано най-вече с футбола, е пубоаддукторния синдром или ARS комплекс, познат като "футболна болест". Пубоаддукторният синдром е свързан с микротравматично увреждане на сухожилията на вътрешната (аддукторна) група мускули на бедрото в областта на залавянето им за пубиса (срамната кост). Названието ARS комплекс идва от характерната локализация на болката свързана с болка в аддукторите на бедрото (А), правите коремни мускули - (m. rectus abdominis) (R) и областта на симфизата (S). Макар "футболната болест" да е типично заболяване на футболистите, тя се среща и при гимнастици, акробати, хокеисти, скиори и др.

Какво представлява "футболната болест" и какви са причините за нея?

Пубоаддукторния синдром е състояние, което се характеризира с увреждане на залавните места на мускулите аддуктори (привеждачи) на бедрото в областта на срамната кост на таза. Мускулите аддуктори на бедрото са: m. adductor longus, m. adductor brevis, m. adductor magnus, m. gracilis и m. pectineus. Задно основната им функция е да привеждат бедрото от отведено положение и да го стабилизират при ходене. В спорта аддукторите са особено активни при бягане със смяна на посоката и ритане. "Футболната болест" се получава постепенно във времето, най-често в следствие на прекомерни натоварвания, рязко повишаване на интензивността на тренировките или травматичен инцидент свързан с мускулите аддуктори на бедрото. В резултат на тези фактори се получават микротравми в сухожилията на мускулите аддуктори с последващо възпаление и дегенерация. В напреднала форма и хронифициране на процеса заедно със залавните места на аддукторите се засяга и залавното място на правия коремен мускул (m. rectus abdominis), което е свързано с допълнителна болка и в долна част на корема.

Основни фактори за получаване на "футболна болест"

  • прекомерни натоварвания свързани с повтарящи се движения
  • рязко повишаване на интензивността на тренировките
  • недобро загряване преди тренировка и разтягане след тренировка
  • резки движения и удари причиняващи микротравматични увреждания
  • неадекватно лечение на преразтежение на аддукторите бедрото

Какви са симптомите на "футболната болест"

Заболяването се характеризира с локална болка в областта на слабините, в мястото на залавяне на мускулите аддуктори за срамната кост. Често болката засяга и вътрешната част на бедрото, а в по-напредналите случаи и долната част на корема. При клинично изследване се установява силна болезненост при привеждане на кракът срещу съпротивление, както и болезненост при отвеждане на кракът при ходене или спортна дейност. В повечето случаи заболяването започва с незначителни симптоми, които се задълбочават във времето. В началото ARS комплексът започва с лека болка и скованост при извършване на движения свързани с промяна на посоката, ритане и бягане. В по-тежките случаи спортистите не могат да продължат спортните занимания и започват да куцат поради силната болка.

Оценка и диагностика при "футболна болест"

Диагнозата се поставя най-вече на базата на симптомите и историята на заболяването. Допълните изследвания като рентгенография, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография, могат да се изискат, за да помогнат за потвърждаване на диагнозата. ARS комплексът трябва да се разграничи от появата на ингвинална херния, за която лекаря трябва да направи изследване.

Лечение на "футболна" болест

Лечението на футболната болест е консервативно и до голяма степен зависи от самосъзнанието на спортиста и спазването на лекарските препоръки. Един от основните компоненти на лечението е адекватната почивка и не извършване на движения, които провокират болката и натоварват аддукторите на бедрото. Това са основно движения свързани с бягане със смяна на посоката, ритане и скачане. В повечето случаи при избягване на тези движения за определен период от време и не травмиране на аддукторната група на бедрото се постига постепенно оздравяване и изчезване на симптомите. В обратния случай може да се стигане до задълбочаване и хронифициране на процеса, което изисква по-сериозно и дълго лечение и рехабилитационни процедури.
За да се предпази спортиста от развитието на ARS комплекс е необходимо при получаването дори на леки травми свързани с преразтежението на аддукторите да се назначи подходящо лечение. Препоръчва в първите 72 часа след получаване на травма, кракът да се обездвижи и да се приложи лед в областта на травмата с цел намаляване на болката и възпалението. Могат да се предпишат и противовъзпалителни и обезболяващи средства. При по-тежките случаи може да се наложи използването на патерици, за да се предпазят сухожилията на аддукторната група.
Кинезитерапията при футболна болест" е свързана с прилагането на упражнения за укрепване и подобряване на гъвкавостта на мускулите аддуктори на бедрото. Рехабилитационната програма трябва да е постепенна и последователна и цели максимално бързото връщане на спортиста към спорна дейност. В нея могат да се приложат различни физиотерапевтични процедури, кинезитерапия и масаж.

Лечението "футболна болест" може да включва:

В редки случаи при не повлияване от консервативното лечение и много сериозно задълбочаване на тендинита на аддукторната група може да се обсъди и вариант за оперативно лечение.

Превенция на "футболната болест"

Превенцията е може би един от най-важните фактори за борбата със заболявания като ARS комплекс. Тя е свързана най-вече с упражнения за подобряване на гъвкавостта на мускулите аддуктори, доброто загряване преди тренировка и спазване на общите принципи за превенция на спортните травми.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияХранене при...ЛюбопитноСпорт и туризъмЛайфстайлАнкетиСнимкиВидеоТестовеНовиниАлт. медицинаИнтервютаФизиологияИзследванияПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеИсторияСпециалистиБотаникаЗаведения