Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Анаболни и хормонални средства Прохормони

Прохормони

Прохормони - изображение

Много от спортистите, които не искат да приемат анаболни стероиди вземат прохормони. Те са добра алтернатива на спортистите, но също като анаболите не са безопасни.

Описание и история на прохормоните:

Тези вещества навлизат в бодибилдинга отскоро. Първият им представител, който използван е дехидроепиандростерон. Първоначалната им употреба е била за лечение на болести, които са свързани с хормонална недостатъчност. След като е бил открит ефекта им върху покачването на масата, започват да бъдат употребявани от бодибилдъри.

В състава им влизат 5 прохормона: андростендион, дехидроепиандростерон (ДХЕА), андростендол, норандростендиол, норандростендион. Най-известните от тях са андростендионът и ДХЕА.

Прохормоните влияят върху тестостерона в тялото. Те се намират на границата между анаболните стероиди и хранителните добавки. Техният ефект е по-слаб от този на анаболните стероиди и в същото време е по-силен от този на хранителните добавки. Страничните ефекти, които прохормоните причиняват са по-силни от тези на суплементите и по-слаби от тези на анаболите. Добрият ефект и умерените странични ефекти карат бодибилдърите да се насочат към тях.

Начин на употреба на прохормоните:

Около 100-150мг на ден са медицинските дози на прохормоните. При този начин на прием би могло да се състави една схема: прием 4 седмици и 2 седмици почивка. През почивката тялото ще възстановява нормалната си продукция на тестостерон, защото ако се приемат непрекъснато прохормоните могат да нарушат натуралната продукция на тестостерон. При професионалните бодибилдъри се налагат по-високи дози около 400-500 мг дневно поради бързото разпадане на прохормоните под влияние на черния дроб. Тези дози могат значително да ускорят процеса на покачване на мускулна маса, но при тях съществуват по-сериозни странични ефекти. Ако дозата висока то вече схемата на прием трябва да се промени, вместо 4 седмици прием - 2 седмици почивка, трябва да стане обратното 2 прием и 4 почивка. При начинаещи и хора, които те първа ще употребяват прохормони е добре да се започне с дози от 100-300 мг на ден.

Независимо от големината на дозата е добре препаратите да бъдат употребявани 1 до 2 часа преди тренировка или сутрин. Когато прохормоните се приемат преди тренировка, те завишават нивата на тестостерон и подсилват желанието за една по-натоварваща тренировка. Добре е прохормоните да не бъдат приемани с храна, понеже се забавя усвояването им.

Методи за приемане на прохормони:

Има 4 различни метода за приемане на прохормони:

  • Перорално (през устата) - Прохормоните могат да бъдат под формата на прах или капсули. Тези две форми са най-често употребяваните. Те се приемат сублингвално (поставят се под езика). Този метод е подходящ, защото се избягва разграждането на веществата в храносмилателния тракт. Най-доброто време за приема им е до 1 час преди тренировка.
  • През носа: В източна Германия андростендиона се използва под формата на физиологичен разтвор, който се вдишва преди състезания. По този начин съединението се абсорбира в кръвния поток, без да е разгражда в храносмилателния тракт.
  • Третият метод е с трансдермална пластинка. Това е нов метод, който е много лек и прост.
  • Инжекционно - това е друг метод, който бодибилдърите използват за приема на прохормони.

Странични ефекти на прохормоните:

Нежеланите странични реакции при прохормоните наподобяват тези на стероидите, но не са толкова изразени. Когато се употребяват високи дози има опасност от нарушаване на нормалната продукция на тестостерон, както и от засягане на половите функции. Повишаването на нивата на естрогена в тялото е другият нежелан ефект. Той може да предизвика уголемяване на гърдите (гинекомастия). Поради задържането на вода в организма, след спирането на прохормоните се наблюдава ефекта на спукания балон - излишната вода се отстранява от тялото и мускулите спадат. Освен мускулната маса, се наблюдава спадане на силата след прекратяване употребата на прохормони. Четният дроб също се уврежда под действието им.

Препаратите, които съдържат прохормони трябва да се използват внимателно, защото не са съвсем безопасни за организма.

В заключение може да се каже, че прохормоните наистина имат добър ефект към покачването на мускулна маса, но този ефект се компенсира от страничните им ефекти, които са сериозни. Ако не сте професионални състезатели е по-добре да оставите прохормоните и да наблегнете на правилно хранене, протеини и аминокиселини. Ако все пак предприемете употребата на прохормонални препарати е необходимо да се храните повече и да тренирате наистина много. Ако не спазвате това, прохормоните няма да имат желания ефект.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияИсторияЛюбопитноФизиологияИзследванияЛайфстайлНовиниСпорт и туризъмХранене при...СнимкиАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаПсихологияОрганизации