Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Стимуланти и наркотични средства Кленбутерол като допинг в спорта

Кленбутерол като допинг в спорта

Кленбутерол като допинг в спорта - изображение

Един от препаратите, който често е фокуса на допинг скандали, се нарича кленбутерол (Clenbuterol). В медицината той се прилага в лечението на бронхиална астма, като там се използва ефекта му да отпуска бронхите.

В последните години обаче препаратът е изключително популярен във фитнес и бодибилдинг средите и като допинг в някои спортове. Там се използват по-скоро страничните му ефекти на стимулант и средство за изгаряне на мазнини (фетбърнър). Често се използва като остър допинг, непосредствено преди спортни двубои и в спортове свързани с бягане и издръжливост, защото едновременно действа стимулиращо на мускулите, централната нервна система и подобрява дихателната функция. Това му действие го прави предпочитан допинг в спортове като велосипедизъм, футбол, ски бягане, бокс, плуване, лека атлетика и др.

В бодибилдингa кленбутеролът се използва основно с цел изгаряне на мазнините и увеличаване на чистата мускулна маса, като алтернатива на анаболните стероиди. Като действие обаче той няма общо с анаболните стероиди, а принадлежи към групата на адреномиметиците. Веществата от тази група имитират по действие стимулиране на симпатиковата нервна система, което е свързано с повишаване на общия метаболизъм, ускорено изгарянето на мазнини и привеждане на тялото в режим "бий се или бягай". Именно поради това активиране на тялото в бойна готовност се използва като силен стимулант от много спортисти.

Търсени ефекти от спортистите при употреба на кленбутерол:

 • Увеличаване на силата и издръжливостта
 • Подобряване на дишането и снабдяването на тялото с кислород
 • Психическа активация
 • Повишено изгаряне на мазнините в тялото
 • Понижаване на апетита
 • Антикатаболно действие

Механизъм на действие и ефекти от приема на кленбутерол

Кленбутеролът се явява селективен бета-2 агонист, който структурно и фармакологично наподобява по действие ефедрина и салбутамола, също като тях разширява бронхите, но има по-изразен термогенен и стимулиращ мускулната дейност ефект. Това му действие е свързано с факта, че освен върху бронхите, той действа и на бета 2 рецепторите, които се намират по мускулните, мастните клетки и в централната нервна система. Така използван като допинг се търсят не само ефектите свързани с дихателната система, но и тези върху мускулите, мастната тъкан, мозъка и метаболизма. Именно поради това в бодибилдинг средите кленбутеролът е познат като препарат за увеличаване на енергията и активиране на термогенезата.

Ефекти на кленбутерола според действието си върху рецепторите различни тъкани и органи:

При активиране на бета-2 рецепторите в мускулите се увеличава използването на глюкоза, повишава се мускулната сила, мускулното съкращение и термогенезата. Това води до повишаване на силата и издръжливостта и до повишено използване на енергия при физическо натоварвано. Този ефект се допълва и от подобреното кръвонапълване на мускулите, поради намаляване на съдовия тонус в скелетната мускулатура.

При активиране на бета-2 рецепторите в черния дроб се увеличава гликолизата и отделянето на глюкоза в кръвта, което обезпечава продължителната работа на мускулите и е свързано с повишена издръжливост.

При активиране на бета-2 рецепторите в мастните клетки се отключва биохимична реакция, която води до увеличаване на синтеза на цАМФ (цикличен аденозин монофосфат). Това води до освобождаване на мастни киселини в кръвта и повишаване на липолизата. Общия ефект от това е ускоряване на метаболизма и повишено изгаряне на мазнините от мастните депа.

При активиране на бета-2 рецепторите в централната нервна система, се стимулира психическата дейност и косвено се повишава секрецията на щитовидната жлеза, което също е свързано с повишаване на метаболизма и изгарянето на мазнини.

Друга особеност на кленбутерола е, че едновременно с термогенния си ефект, защитава и разграждането на мускулната тъкан. Това му качество го прави предпочитано средство в периодите на изчистване на мазнини при бодибилдърите.

Повечето от тези механизми, свързани с активиране на бета рецепторите, тялото ни използва при стрес и за активиране на физиологичното състояние "бий се или бягай", с цел да получи бърз прилив на енергия. Това обаче се случва за много къс период от време и е свързано с естественото отделяне на адреналин, норадреналин и активиране на симпатиковият дял на вегетативната нервна система. Когато обаче този ефект се предизвика с медикаменти като кленбутерол и то за продължителен период от време, това може да предизвика редица странични ефекти от страна на сърдечносъдовата система, централната нервна система и различни органи.

Освен това, продължителното използване на медикаментите от този тип е свързано с насищане на рецепторите и намаляване на действието им с времето. Това изисква значително повишаване на дозата за постигане на същия ефект. Поради тази причина, спортистите често увеличават значително дозата, което допълнително повишава риска от сериозни странични ефекти и инциденти.

Странични ефекти от прием на кленбутерол

Въпреки всички търсени от спортистите ефекти, кленбутеролът и подобните на него продукти имат множество странични ефекти, които носят значителен риск за здравето, особено ако не се приемат правилно. Те включват както краткосрочни, така и дългосрочни нежелани ефекти, някои от които могат да бъдат опасни за живота.

Рискът от странични ефекти може да се увеличи, ако кленбутеролът се приема с в комбинация с други стимуланти (кофеин, йохимбин) или вещества с подобно действие (ефедрин, салбутамол).

Краткосрочни странични ефекти

Краткосрочни странични ефекти са тези, които преминават с намаляването на концентрацията на активното вещество и отделянето му от тялото. Рискът за появата на тези ефекти е пряко свързан дозата и индивидуалната чувствителност към препарата. При предозиране с кленбутерол може да се увеличи значително кръвното налягане, а пулсът да се учести, което да повиши риска от инфаркт на миокарда, дори при здрави хора.

 • Сърцебиене (60%)
 • Учестен пулс
 • Повишено потене (10%)
 • Тремор
 • Мускулни крампи
 • Безсъние (7%)
 • Нервност и Безпокойство (6%)
 • Повишено артериално налягане (6%)
 • Главоболие
 • Сухота в устата
 • Повръщане
 • Диария (5%)

Дългосрочни странични ефекти

Дългосрочните странични ефекти са тези, които могат да се появят вследствие на продължителна злоупотреба, най-често при т.нар. цикли с кленбутерол. Тяхната честота не може да бъде предвидена, както и рискът за появата им.

 • Миокардна хипертрофия (уголемяване на сърцето).
 • Дегенерация на сърцето.
 • Изостряне на съществуващи сърдечни заболявания.
 • Повишен риск от фрактура на костите.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниИстория