Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Вечният дебат: натурален срещу стимулиран с препарати бодибилдинг

Вечният дебат: натурален срещу стимулиран с препарати бодибилдинг

Вечният дебат: натурален срещу стимулиран с препарати бодибилдинг - изображение

Винаги ще се намерят аргументи „за“ и „против“ натуралният културизъм и това е един безкраен дебат. Мнозина вярват, че чистото трениране не може да доведе до задоволителни резултати, затова се налага да се използват различни добавки и препарати като стероидите.

От една страна стоят хората, които вярват, че естественият бодибилдинг е начинът, по който безопасно може да се промени човешкото тяло. Други пък са на мнение, че с правилните дозировки на стероидите нещата са достатъчно безопасни, а в същото време могат да се постигнат резултати, които без стимулантите са немислими. При натуралният културизъм тестовете преди състезанията са много по-строги, за да се избегнат измамите с използване на допинг или непозволени добавки при тренировките. При бодибилдингът в IFBB правилата са малко по-свободни и голяма част от стероидите са разрешени, тъй като те са част от професионалния спорт и за всички е ясно, че подобен обем на мускулите не е постигнат само чрез усилени тренировки.

Натуралните бодибилдъри постигат своята физика единствено благодарение на упоритата работа и правилният режим на хранене, докато състезателите от Международната Федерация по Бодибилдинг изглеждат в пъти по-големи от тях, но те дължат това не само на тренировките, но и на приеманите препарати. Много често младите не искат да чакат резултати постигнати по естественият начин и веднага преминават на препаратите, много често без да знаят за страничните им ефекти и без да са готови за тях.

За стероидите и другите не особено позволени субстанции не се говори много открито във фитнесите (особено от страна на професионалистите). Най-често билдърите, на които ясно им личи, че са приемали такива препарати твърдят, че всичко дължат на правилната тренировъчна и хранителна програма, както и на изпълняването на упражненията с описаната в учебниците форма. Разбира се, всички тези твърдения са абсолютни измислици, да, те важат за натуралният бодибилдинг, но при положение, че физиката говори сама по себе си, няма как да повярваме на напомпаните мускулести мъже.

При естественото трениране, културистите могат да останат на сцената и до над 65-годишна възраст, като много често, по-възрастните състезатели имат по-добра физика от по-младите. Това се дължи на фактът, че за естественото изграждане на мускулатурата се изисква време и колкото повече се тренира, толкова по-добро става телосложението.

Животът никога не е бил спринт, той е маратон, а що се отнася до фитнесът, той е начин на живот, а не просто хоби. Когато се тренира естествено, не могат да се очакват експлозивни резултати, но те са постоянни и достатъчни, за да ви поддържат мотивирани. Стероидите от своя страна определено ускоряват мускулния растеж, но само до момента, в който спре използването им, след което нещата започват да се влошават. Няма как да се използват стероиди постоянно или в по-големи от описаните от производителя им дози, тъй като те имат доста странични ефекти, а също така водят до саботиране производството на тестостерон от страна на тялото.

Бих сравнил използването на стероиди с пластичната хирургия – един лесен начин да се постигнат бързи резултати, но какво ще кажете за усложненията. Всички виждат постигнатото, в първия момент им харесва, но след това разбират, че е фалшиво. Не ме разбирайте погрешно, има случаи, в които използването на стероиди е оправдано, като например при мастектомия, при хората с много ниско ниво на тестостерон в тялото или при хората със СПИН, които приемат стимулантите, за да предотвратят загубата на мускулна маса. Но да се приемат такива стимуланти и особено от хора, които не са професионални културисти, а просто искащи да постигнат светкавични резултати без много труд – това за мен е недопустимо, особено от гледна точка на здравето.

Дали трябва да бъдат забранени стероидните средства

Въпреки, че все пак използването на стероиди в културизма вече е нещо нормално, в останалите спортове това не трябва да се допуска и е нормално, че е забранено, тъй като е ясно, че така се придобива огромно предимство пред останалите състезатели, които не са вземали допинг.

Има конкурси, които са базирани на огромните размери на културистите, като например Мистър Олимпия. Историята обаче показва колко опасно може да бъде използването на стероиди, за да се получат по-обемни, плътни и изчистени мускули. Има състезатели, които са умирали в опита си да изхвърлят възможно най-много вода от тялото си.

Забраната за използването на стероиди в тези състезания може би не е отговор, но как да се осигури безопасност на спортуващите? Може би да се регулира точно кои препарати могат да се използват и в какви дози? Дали ще се спазват тези регулации??? Едва ли.

Ще бъде интересно да видим как ще се промени културизма в следващите години, тъй като се планира той да стане част от олимпийското семейство. Прогнозата ми все пак не е оптимистична и в полза на натуралния културизъм, тъй като очаквам да бъдат създадени „по-умни“ стимуланти, които да са трудни за засичане, тъй като борбата между културистите ще стане още по-жестока и всеки ще иска да се окичи със званието „Олимпийски шампион“. Ако пък бодибилдингът не стане олимпийски спорт, шансовете за все по-натурално трениране се увеличават.

Като цяло, фитнес заниманията трябва да се правят с цел подобряване на здравословното състояние и физиката, а злоупотребата със стероиди измества фокусът от този първоначален замисъл на този спорт. Всеки човек си има някакъв генетичен потенциал и всичко над него е изкуствено и опасно за здравето.

Дали стероидите трябва да бъдат законни

Подобно на повечето наркотици, ако стероидите бъдат забранени, това няма да ги накара да изчезнат от пазара. Те просто ще започнат да се продават на черния пазар, което означава че нещата ще бъдат неконтролирани, качеството ще бъде занижено и просто препаратите ще станат по-опасни. Освен това, ще се влагат излишни ресурси в опити да се прилага забраната.

Няма съмнение, че злоупотребата със стероиди има и странични ефекти, освен ползите от бързия мускулен растеж, а някои от тях са дори фатални. Ето кои са възможните последици:

  • Увеличаване размера на сърцето, хронична сърдечна недостатъчност и сърдечен удар (инфаркт)

  • Втвърдяване на артериалните стени, повишаване на холестерола

  • Понижаване на нивата на имуноглобулин, а от там и повишаване на риска от инфекции

  • Увреждане на черния дроб

  • Получаване на акне (така нареченото стероидно акне) и косопад

  • Нарушаване на нормалното съсирване на кръвта

  • В юношеските години – забавен растеж, ранна загуба на коса, получаване на белези от акне, понижено ниво на тестостерон и на броя на сперматозоидите

  • Повишен естроген и ненормално развитие на гърдите при мъжете

  • Проява на агресия, объркване и дезориентация

Въпреки, че този списък е доста плашещ, обикновено такива опасни последици се получават при използването на високи дози и при продължителна употреба или по-скоро злоупотреба. Често, много от нежеланите реакции спират след прекратяване на употребата на стероиди. При вземане на тези стимуланти под лекарско наблюдение и с точните дози, голяма част от негативните ефекти биха могли да се избегнат.

Винаги ще има хора, които търсят стероидите и винаги ще има такива, които да ги продават, независимо какви рестрикции се налагат. По-добрият вариант (поне според мен) е да се осигури достъпна и пълна информация за ползите и вредите от употребата на стероиди, с която трениращите лесно да могат да се запознаят и сами да решат за себе си. В противен случай, така или иначе тези субстанции се използват, но какво е тяхното качество и чистота и знаят ли трениращите как точно да изградят цикъла им на използване, за да бъдат нещата безопасни. Разбира се, пак ще се намерят хора, които да злоупотребяват със субстанциите, както например се прави с морфин, тиленол, лепила и други опиати.

Заключение

Лично аз никога не съм използвал и няма да използвам стероиди. Също така никога не бих насърчил някого да започне да ги приема. Смятам, че използването на стероиди е измама и носи голям риск за здравето. Просто не си заслужава в един момент да постигнете много добри резултати и в следващият да си съсипете здравето, а както казват много от ветераните „Стимулираният културизъм е неблагодарна работа, веднъж спрете ли всичко постигнато със стероиди отива в канала.“ Малко ми е трудно да уважавам хората, които не разчитат на собствените си сили и искат да постигнат голяма мускулна маса за кратко време, а още по-малко печелят уважението ми хората, които видимо приемат стероиди и отричат за това. Така те карат току що започващите да губят мотивацията си, тъй като хвърлят много труд в залата, но виждат, че не могат да постигнат такъв резултат и се стига или до отказване от тренировките или преминаване към „тъмната страна“.

Не е никак изненадващо, че най-голяма е злоупотребата със стероиди при тийнейджърите, което нанася големи щети върху все още развиващите им се тела. Младите любители на бодибилдинга все още имат ниски нива на тестостерон и чувстват, че техните мускули много трудно растат и въпреки дългото време на тренировки, те не постигат желаните резултати. Започването на приема на субстанции води до принудителното намаляване на естественото производство на тестостерон, което спира растежа им преждевременно и води до еректилни проблеми в малко по-късна възраст.

Ето защо, помислете за използването на стероиди, в краткосрочен план те ще ви направят атрактивни пред нежния пол, но в дългосрочен носят много вреди, а както казах, живота не е спринт, а маратон!!!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиСпорт и туризъмЛайфстайлЛюбопитноЛеченияНовиниИсторияБотаникаХранене при...Здравни съветиАнкетиОрганизацииОбразованиеВидеоПроизводители