Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Тестостерон стимулиращи добавки в спорта (тестостеронови бустери)

Тестостерон стимулиращи добавки в спорта (тестостеронови бустери)

Тестостерон стимулиращи добавки в спорта (тестостеронови бустери) - изображение

Едни от често приеманите добавки от спортисти са тестостерон стимулиращите добавки, наричани популярно тестостеронови бустери (Testosterone Booster). Най-често в тази група на тестостероновите стимулатори влизат растителни добавки и витаминно-минерални комплекси, които по естествен начин повишават нивата на тестостерон в тялото. Именно поради това, че те не внасят директно хормони или стероидни вещества в тялото са безопасни за употреба, не се считат за допинг и се продават свободно като спортни добавки. 
В спорта тестостероновите бустери се използват за стимулиране на растежа на мускулите, повишаване на силата, подобряване на либидото, както и за коригиране на нивото на половите хормони. Използването на тестостерон стимулатори, най-често се свързва със силовите спортове и бодибилдингът, където мускулният растеж и силата са от основно значение.

За кого са подходящи тестостероновите стимулатори като спортна добавка?

Тестостероновите бустери се приемат от спортисти на всякаква възраст, които искат да увеличат чистата си мускулна маса, но нуждата от прием на такива добавки трябва да се определи индивидуално. Изследванията показват, че не е препоръчителен приемът на тестостерон стимулатори при възраст по-малко от 20 години, поради все още нестабилната хормонална система и нормално високите нива на половите хормони. Приемът на някои добавки в млада възраст може да наруши нестабилният хормонален баланс в тялото и това да доведе до нежелани странични ефекти. Също така е неуместно приемането на такива добавки от момичета във връзка с развитието на маскулинизация (поява на вторични мъжки полови белези).
Теоретично най-голяма полза от употребата на тестостеронови бустери имат мъжете между 30 и 40 годишна възраст, поради прогресивно намаляващите нива на тестостерон. При тях повишаването на нивата на тестостерон не само ще помогне за увеличаване на обема на мускулатурата, но допълнително ще окаже и благоприятен ефект върху половата функция.
В бодибилдингът тестостероновите стимулатори много често се приемат с цел нормализиране на нивата на тестостерон след използването на анаболни стероиди.

Кой са най-често използваните тестостерон стимулиращи спортни добавки? 

Трибулус терестрис - Един от най-популярните тестостеронови бустери на пазара на хранителни добавки, който е на основата на растителен екстракт. Може да се срещне както като отделен продукт, така и в комбинирани продукти. Освен като спортна добавка трибулусът присъства в много продукти свързани с нарушения в либидото и еректилната функция.

ZMA - Добавка съдържаща важните за спорта минерали цинк и магнезий, плюс вит. B6. Специално разработена за целите на спорта добавка, която снабдява тялото с вещества пряко свързани с образуването на тестостерон.

Форсколин - Екстракт от растението Coleus forskohlii, често използван в състава на много добавки стимулиращи отделянето на тестостерон.

Еурикома лонгифолиа - Добавка от растение познато още като Дългия Джак, която има тестостерон стимулиращо действие. Еурикомата също влиза в състава и на различни сексуални стимуланти.

D-аспарагинова киселина - Аминокиселина имаща свойството да стимулира отделянето на редица хормони и в частност да повишава нивата на тестостерон.

Прием и дозировка на тестостерон стимулиращи добавки

Дозировката на тестостероновите стимуланти е специфична за всяка отделна добавка. Обикновено тестостероновите бустери се приемат 1 до 3 пъти дневно след храна в продължение на около месец.

Комбиниране с други спортни добавки 

За постигане на максимален ефект е препоръчително тестостероновите стимулатори да се приемат в съчетание с правилна диета с висока хранителна стойност, системни силови тренировки и други добавки с подобно действие. При спортното хранене най-висока ефективност и потенциране на ефекта се получава при комбиниране с:

Протеин - с цел стимулиране мускулния растеж се препоръчва прием на 2-3 грама белтъчини на килограм телесна маса

Креатин - 3-5 грама дневно

Витамино-минерални комплекси - за добрият мускулен растеж и възстановяване е нужно приемането на достатъчно витамини и минерали

Това са само основните добавки, с които тестостероновите бустери могат да се комбинират. Също така добри комбинации са тези с BCAA, аминoкиселини, възстановителни добавки, адаптогени и др.

Не се препоръчва комбинирането на тестостеронови стимулатори с прохормони и стероидни хормони.

Странични ефекти при прием на тестостерон стимулиращи добавки

Приемът на натурални тестостеронови стимулатори много рядко води до нежелани реакции. Въпреки това злоупотребата със средства влияещи върху хормоналния баланс в тялото могат да доведат до тежки усложнения. Продължителна употреба на високи дози тестостеронови бустери може да повлияе върху естественото му производство в тялото и това да доведе до загуба на мускулна маса, депресия, импотентност и други проблеми.

Сравнително редки странични ефекти: акне, агресивност и раздразнителност

Много редки странични ефекти: оплешивяване, гинекомастия, феминизация, тестикуларна атрофия

При проява на каквито и да е нежелани реакции е необходимо да се спре приема на добавката. Почти всички нежелани реакции са напълно обратими след прекратяване на приема.

Противопоказния за прием на тестостерон стимулиращи добавки

  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Високо кръвно налягане
  • Бъбречна недостатъчност
  • Ендокринни заболявания

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайлИсторияХранене при...Здравни съветиНовиниСоциални грижиФизиологияАлт. медицинаНормативни актовеИзследванияБотаникаПроизводителиАнкетиОбразованиеВидеоОрганизацииИнтервютаОткрития