Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Спортно пренапрежение Психопатологични състояния в спорта

Психопатологични състояния в спорта

Психопатологични състояния в спорта - изображение

Активно спортуващите са подложени на интензивни и системни натоварвания. Спортно-състезателните занимания се свързват с големи психопатологични състояния. При екстремните спортове съществува травматичен риск и силен стресов фактор, които спортистите понасят.

При спортните състезания, въздействието върху спортистите преминава през три стадия:

  • Стадий на тревога или още алармен стадий.
  • Стадий на повишена резистентност - адаптационен стадий.
  • Стадий на изтощението.

Всички тези прояви водят до психоемоционални и психосоматични сривове.

Причини за психопатологичните състояния в спорта:

В спорта те могат да бъдат причинени от някои инциденти, а при някои други видове спорт се срещат често. Психопатологичните състояния могат да бъдат предизвикани от някои соматични заболявания. Най-честите заболявания могат да бъдат черепно-мозъчните травми при контактните спортове, при боксьори например. Повишената реактивност, психоемоционалната лабилност, преумората и пренапрежението могат да бъдат предпоставка за възникването на психопатологични състояния при спортисти.

Симптоми на психопатологичните състояния в спорта:

Те не биха довели до психически заболявания. Характеризират се с психоемоционална лабилност, намалена реактивност, променени поведенчески реакции. Тези състояния възникват вследствие на стресово въздействие от физическите дейности, които изпълнява спортистът. В повечето случаи те са неврози, нервновегетативни дистрофии, неврастении. Тези състояния са неспецифични, съществуват обаче такива, които са специфични за спорта.

Някои специфични състояния за спорта са:

  • Биоекстазии: при тях спортистът се намира в екстаз, издръжливостта и работоспособността му са увеличени. Това би помогнало спортиста да извърши немислими неща за подготовката си. При това състояние мисълта и идеята за победа е доминираща, развива се психоаналгетичен ефект (не чувства болка от травма).
  • Предсъстезателен синдром: изразява се със стартова треска. В това състояние често при спортистите се срещат натрапчиви мисли, също така е смутена паметта.
  • Хипотонични състояния: получават се вследствие на продължителни физически натоварвания. Спортистът е в състояния на нарушена ориентация към околната среда, неадекватност на поведението, сънливост и др. Появата на хипотонично състояние може да бъде улеснена от изчерпването на въглехидратните запаси.
  • Синдром на страх от поражение или успех.
  • Психопатологични състояния, които се проявяват при професионални спортисти, свързани с прекратяване на кариерата им.

Лечение и профилактика на психопатологични състояния:

За профилактиката и лечението е добре да се прилагат средства, които предпазват от стресови състояния. Да се промени личният режим на спортистите, включване на пълноценна почивка, процедури и терапии, ако е необходимо дори и медикаментозна терапия.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСпортЛеченияАлт. медицинаНовиниТестовеИсторияСнимкиБотаникаФизиологияСоциални грижиАнкетиСпециалистиХранене при...ОрганизацииНормативни актовеЗаведенияИнтервютаОбразованиеСпорт и туризъмДиетиПроизводителиРецепти