Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Разкъсване и увреди на ротаторния маншон в спорта

Разкъсване и увреди на ротаторния маншон в спорта

Разкъсване и увреди на ротаторния маншон в спорта - изображение

Раменните стави са подложени на големи натоварвания в много спортове, което може да доведе до травма позната като разкъсване на ротаторния маншон. Ротаторния маншон се образува от четири мускула (m. infraspinatus, m. supraspinatus, m. subscapularis, m. teres minor), чийто сухожилия обгръщат от всички страни главата на раменната кост - като маншон. Изолираната работа на тези мускули е свързана ротаторните движения раменната става, но когато работят заедно те стабилизират раменната става при повдигането на ръката нагоре и притискат главата на раменната кост към ставната ямка на лопатката. Така при увреда на ротаторния маншон се нарушават не само ротационните движения, но и цялостната биомеханика на раменната става и се затрудняват много от движенията в рамото. Увредите на ротаторния маншон се срещат най-често в спортове като, волейбол, баскетбол, тенис, бейзбол, при които има голямо натоварване на горните крайници.

Какво представлява разкъсването на ротаторния маншон и какво го причинява?

Разкъсването на ротаторния маншон според тежестта си е свързано с пълното или частично разкъсване на сухожилията на мускулите на ротаторния маншон. В по-леките случаи се касае за микроразкъсвания на сухожилието на някои от мускулите вследствие на травма или дегенерация. При по-сериозните увреди може да има цялостно разкъсване на сухожилието на един или повече от мускулите на ротаторния маншон. Сериозните разкъсвания на повече от едно от сухожилията на ротаторния маншон в много случаите са свързани с остра травма като навяхване и изкълчване на раменната става. Причините за разкъсването на ротаторния маншон в по-голямата си част са свързани с микротравматизъм и дегенерация на сухожилията, което е последствие от повтарящи се еднообразни движения и големи натоварвания в спорта. Тези дегенеративни промени вследствие на пренатоварване в даден момент водят до пълно разкъсване на увреденото сухожилие, дори при малко натоварване. Така микротравматизмът в много от случаите е основния предразполагащ фактор за разкъсването на ротаторния маншон. Най-често този механизъм на увреда засяга m. supraspinatus поради това, че той често се травматизира от притискането му към твърдия свод на костния израстък акромион при повдигане на ръката нагоре.Когато причината за разкъсването на ротаторния маншон е травматична, това най-често е свързано със сериозен удар или падане, които водят до разкъсването му. Микротравматизмът в тези случаи също може да се окаже значителен фактор поради това, че има намаляване на здравината на сухожилията.

Причини за разкъсването на ротаторния маншон

Дегенеративни - стари травми, пренатоварване, повтарящи се движения, свързани с вдигане на ръка над главата, постоянни леки удари в областта на рамото, рязко повишаване на натоварването.

Травматични - падания, силни удари на рамото, навяхвания, изкълчвания

Какви са симптомите на разкъсването на ротаторния маншон?

При увреда на ротаторния маншон симптомите са пряко свързани с типа и тежестта на увредата. Когато се касае за дегенеративни процеси в областта на ротаторния маншон симптомите в началото са слаби и неспецифични, а впоследствие се задълбочават. В началото се усеща слаба болка провокирана от определени движения, която с времето се засилва и се появява и при покой, а много често и по-време на сън. Появява се ограничение на обема на движение, което в началото е свързано със силната болка, а в последствие с обездвижването на раменната става. Заради увредата на сухожилията на ротаторния маншон и обездвижването се появява слабост на мускулите на рамото, което допълнително утежнява процеса.

Симптоми свързани с увреда на ротаторния маншон 

 • Болка при вдигане на ръката нагоре (Impingement Syndrome)
 • Болка при сваляне на ръката от напълно повдигнато положение
 • Атрофия или изтъняване на мускулите на рамото
 • Слабост при повдигане или завъртане на ръката
 • Пукане или хрущящ звук при определени движения в рамото

Оценка и диагностика на разкъсването на ротаторния маншон

Диагностицирането на разкъсването на ротаторния маншон се прави основно на базата на клиничната картина и по специално на дефицита или болката при определени движения в рамото.
В много от случаите, когато има само микротравматично увреждане симптомите са незначителни, което прави точната диагностиката по-трудна. За диагностицирането на проблема лекаря може да приложи различни функционални тестове, за да локализира проблема. Тестовете могат да покажат степента на увредата и кои от мускулите на ротаторния маншон са засегнати. Рентгенографията се назначава, за да се изключат съпътстващи травми и усложнения, а при нужда от по точно диагностициране може да се изиска и ЯМР или ултразвуково изследване.

Лечение при разкъсването на ротаторния маншон

Правилното лечение на разкъсването на ротаторния маншон е свързано с точната диагностика и оценка за тежестта на травмата. При такъв тип увреди на ротаторния маншон се използва много широк спектър от консервативни и оперативни средства в зависимост от типа и степента на увредата.
При по-леките увреди, при които има само минимално или частично разкъсване на някое от сухожилията на ротаторния маншон може да се приложи консервативно лечение.

Консервативното лечение включва:

 • Почивка и ограничаване на движенията на ръката над главата
 • Носене на поддържаща превръзка
 • Приемане на противовъзпалителни лекарства
 • Стероидни инжекции при нужда
 • Кинезитерапия и физиотерапия

От средствата на физиотерапията могат да се използват: криотерапия (лед локално), нискочестотни и средночестотни токове с обезболяващи параметри, ултразвук и др.

В повечето от случаите на разкъсване на ротаторния маншон спортните лекари препоръчват оперативно лечение с цел по-бързото възстановяване на спортиста и възможността за възвръщането на висока спортна форма. При травматичното пълно разкъсване на ротаторния маншон, оперативното възстановяване е задължително.

Критериите за оперативно лечение са:

 • Консервативното лечение не води до облекчаване на симптомите
 • Разкъсването е свързано със силна болка
 • Разкъсването е на рамото, което е свързано с активна дейност
 • Необходима е максимална сила за вдигане на ръката в съответния спорт

Има множество оперативни техники за възстановяване на ротаторния маншон. Хирургът или спортния лекар би трябвало да подберат най-малко травмиращата техника с най-бързо възстановяване. За тази цел все по-често се прилагат артроскопски операции с минимална инвазивност.

Без значение дали избрания метод за лечение е консервативен или оперативен за пълното възстановяване и достигане на оптимална спортна форма е нужна продължителна рехабилитация, която може да отнеме месеци. За да се избегнат травмите на ротаторния маншон и в рехабилитацията се използват различни упражнения за укрепване на мускулите ротатори на рамото.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияКлинични пътекиБотаникаЛайфстайлИзследванияНовиниЛюбопитноСпециалистиФизиологияОрганизацииАлт. медицинаИсторияСнимкиСоциални грижиАнкетиОбразованиеНормативни актовеХранене при...ИнтервютаПсихологияЗаболявания (МКБ)ЗаведенияСпорт и туризъмДиетиТестовеПроизводителиРецепти