Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Синефрин като спортна добавка

Синефрин като спортна добавка

Синефрин като спортна добавка - изображение

Една от спорните хранителни добавки, която атлетите приемат като алтернатива на ефедрина се нарича синефрин. Това вещество, познато още като окседрин, е естествен алкалоид съдържащ се в някои цитрусови растения като горчивия портокал (citrus auranthium). Под формата на хранителна добавка за спортисти той се използва като стимулант, адаптоген и средство подпомагащо изгарянето на мазнините (фет бърнър).

Каква е ролята на синефрина като спортна добавка?

Въпреки противоречивите мнения относно ефективността на синефрина, той е придобил голяма популярност при спортистите в цял свят като аналог на ефедрина. Самият ефедрин е вещество от групата на стимулантите, което в големи концентрации е забранено от Световната антидопингова агенция в много държави. Синефринът се явява негов заместител, защото има подобно фармакологично действие, но според производителите няма неговите странични ефекти върху нервната и сърдечно-съдовата система. Синефринът е стимулант, който повишава активността на сърдечно-съдовата система, ускорява обмяната на веществата и подпомага редуцирането мастните натрупвания в тялото посредством увеличаване на термогенезата. Той действа подобно на адреналина върху специфични адренергични рецептори в тялото, като така проявява стимулиращите си свойства върху метаболизма и нервната система, явявайки се бета-агонист.

Потенциални ефекти от употребата на синефрин

 • Ускорява метаболизма
 • Подобрява концентрацията
 • Дава енергия
 • Мобилизира мазнините от мастните депа
 • Усилва производството на топлина
 • Намаля апетита 

Прием на синефрин като спортна добавка

Спорните добавки съдържат различни концентрации на синефрин, които могат да варират от 3 до 30мг на доза. По-големите концентрации не предизвикват по-добър ефект, поради което предозирането не е оправдано. За оптимален ефект се препоръчва да се следват указанията за прием на производителя. Хората чувствителни на кофеин трябва да намалят дозата, за да избегнат нежелани реакции.

Много често като продукт с цел ускоряване на метаболизма и изгаряне на мазнини, синефринът се комбинира с други вещества с подобно действие като йохимбин, кофеин, октопамин, което може да увеличи риска от появата на странични ефекти.

Странични ефекти и противопоказания 

При хора без съпътстващи заболявания синефринът е безопасен за употреба и рядко причинява сериозни странични ефекти. Въпреки това синефрин не бива да се приема от хора свръхчувствителни към кофеин, хора със сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, бъбречни проблеми и проблеми с щитовидната жлеза. Също така е противопоказен приема при тийнейджъри, бременни и кърмещи жени.

Възможни странични ефекти

 • Покачване на кръвното налягане
 • Сърдечни аритмии
 • Главоболие
 • Тремор
 • Потене
 • Падне на нивото на кръвната захар
 • Респираторни проблеми

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортБотаникаЛюбопитноДиетиЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлХранене при...ПсихологияЛеченияХрани и ястияНовиниИсторияПроизводителиКлинични пътекиТестовеСпорт и туризъмСоциални грижиИнтервютаФизиологияАнкетиОбразованиеЗаведенияОрганизацииСпециалистиНормативни актовеРецептиКалкулаториОткрития