Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми в различните видове спорт Болка в рамото при плувци (рамо на плувец)

Болка в рамото при плувци (рамо на плувец)

Болка в рамото при плувци (рамо на плувец) - изображение

Един от често срещаните проблеми при професионалните плувци е появата на болка в рамото, травма позната още като "рамо на плувец". Тази хронична травма засяга много спортисти в различни дисциплини включващи плуване, в това число триатлон и водна топка. Характерна за синдрома "рамото на плувец" е болката в областта на рамото или лопатките, като проблемите в тези области започват много преди появата на болката. Синдрома "рамо на плувец" е от т.нар. кумулативни травми, които не се появяват внезапно, а в следствие на хронично претоварване за дълъг период от време. Професионалните плувци плуват стотици метри всеки ден, за да могат да поддържат спортната си форма и тренират. При интензивни тренировки всеки плувец прави между 20 000 и 30 000 загребвания за седмица. Това свръхнатоварване съчетано с неправилна техника или проблем с биомеханиката на рамото, може да доведе до микротравми в мускулите и сухожилията и да е причина за появата на възпаление и болка в областта на раменния пояс.

Кои са факторите свързани с появата на болка в рамото при плувци

Рамото на плувеца е проблем свързан с множество фактори, които влияят негативно на биомеханиката на мускулите на рамото. Най-често това са лошата техника на плуване, претренирането, неправилното дишане, твърде големи педълси за плуване или неправилния ъгъл в лакътя. За да се намали риска от появата на болка в рамото тези фактори трябва да се премахнат, а възстановяването да бъде максимално добро. Именно такъв тип травми в много от случаите пречат на плувците да разгърнат своя максимален потенциал, поради което е нужно на проблема да се обърне сериозно внимание. Статистиката показва, че почти 1/3 от професионалните плувци имат проблеми с рамената и изпитват някакъв вид болка.

Кои са мускулите, които се засягат

Макар болките в рамото при повечето плувци да са сходни като усещане и локализация, причината за тях може да свързана с травматизиране на различни мускули, връзки или сухожилия. Именно поради това за намирането на точната причина за болката се изискват добри познания по кинезиологията и откриване на движенията, при които се появява. Много често болката в рамото при плувците се причинява от травма на някои от мускулите на роторния маншон (m. infraspinatus, m. teres minor, m. supraspinatus, m. subscapularis). Този така наречен "маншон" стабилизира раменната става при движение играе изключително важна роля за правилната позиция на главата на раменната кост в гленоидалната ямка на лопатката. При увреда или дисбаланс на някои мускул може да се стигне до развие периартрит на рамото, импинджмънт синдром и др.

В други случаи болката може да е резултат на възпаление на сухожилие, бурса, притискане на нерв или кръвоносен съд или дисфункция на някои от другите мускули участващи в плуването (m. latissimus dorsi, m.triceps brachii, m. deltoideus, m. pectoralis).

Диагностика на "рамо на плувец"

Поставянето на правилна диагноза е изключително важно за прилагането на точната терапия и бързото връщането на плувеца в басейна. За да може да се определи причината за болката се прави пълен кинезиологичен анализ показващ състоянието на мускулите, ставната подвижност и моментът, в който се усеща болка. Правят се различни тестове за раменна стабилност и се следи за мускулни дисбаланси и скъсявания. Ако се налага може да се изискат допълнителни изследвания като ЯМР за откриване на проблема.

Лечение и рехабилитация на болка в рамото при плувци

В зависимост от тежестта на симптомите и засегнатите структури на рамото, лечението може да включва различни средства и да преминава през различни периоди. Най-често в началния период на възпаление и болка се използват различни противовъзпалителни средства, а крайника се щади. В последствие с намаляване на болката започва постепенно раздвижване, а в последствие и упражнения за поддържане и засилване на мускулатурата. В случаите, когато проблемът е по-сериозен и консервативното лечение не даде резултат, може да се наложи оперативно лечение с последваща рехабилитация.

Етап 1 - Щадене на ръката и облекчаване на болката и възпалението

В началния етап трябва да се избягват движенията и позициите провокиращи болка, като в по-тежките случаи може да се наложи временно имобилизиране на рамото с ортеза. Ако болката се появява само при плуване, то тренировките трябва временно да се преустановят и рамото да се щади.

  • Когато болката е значителна, по предписание на лекаря могат да се приемат различни противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти. 
  • Могат да се използват различни физиотерапевтични процедури като електотерапиии, лазератерапия, ултразвукова терапия
  • В домашни условия може да се използва пакет с лед увит в мокра кърпа за 20-30 мин, няколко пъти на ден.
  • Като допълнителни средства намаляващи болката и стимулиращи възстановяването могат да се използват тейпинг, мобилизации, масаж, акупунктура и др.

Етап 2 - Възстановяване на обема на движение

С течение на времето и при ограничаване на травмиращите фактори, меките тъкани започват да заздравяват, а болката и възпалението намаляват. Това е времето, когато трябва да се започне с активната рехабилитация и различни упражнения за възстановяване на движенията в рамото. Тези упражнения е добре да са предшествани от масаж, физиопроцедури и да включват използването на различни стречинг техники. Ако възстановяването протича нормално постепенно обема на движение на рамото се възстановява.

Етап 3 - Възстановяване на скапуло-хумералния ритъм и мускулния баланс

Съчетаното движение на лопатката и раменната кост при движенията на ръката се отбелязва като скапуло-хумерален ритъм. Благодарение на него се увеличава обхвата на движение в рамото и движенията се извършват плавно и гладко. Изследванията показват, че именно нарушенията в скапуло-хумералния ритъм са една от основните причини за травми на ротаторния маншон, а от там и на болка в рамото. 
В този етап се прилагат специфични упражнения целящи заздравяването на мускулите на ротаторния маншон и премахване на мускулните дисбаланси.

Етап 4 - Възстановяване на мускулната сила и трениране на добра техника

Това е един от последните етапи от възстановяването, при който се акцентира върху възвръщането на силата на мускулите тяхната издръжливост и обучение в правилна техника с цел предпазване от повторна поява на болка в рамото. Важно за този период е натоварването да се увеличава плавно и да се даде възможност на мускулите да се приспособяват постепенно. Когато мускулите на раменния пояс укрепнат достатъчно и причините за травмата се отстранят може да се премине към специфични тренировки по плуване.

Етап 5 - Тренировки по плуване с цел връщане към спортна дейност

В този етап постепенно се възстановяват качествата свързани с плуването като издръжливост и скорост и се работи за подобряване на техниката. Важно е това да става постепенно и да се правят комплексни тренировки както във вода, така и на суша. При повторна поява на болка темпото се намалява и се набляга на доброто възстановяване.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниИзследванияЛюбопитноЛеченияБотаникаИсторияЛайфстайлСнимкиСпорт и туризъмКлинични пътекиНормативни актовеХранене при...ПсихологияФизиологияВидеоЗаболявания (МКБ)Специалисти