Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Гимнастика Спортна акробатика

Спортна акробатика

Спортна акробатика - изображение

Спортна акробатика е отборен спорт, който комбинира сила, гъвкавост и прецизност от гимнастиката и музикалността на танците. Възрастовите групи в състезанията са разделени по следния начин – от 11 години, между 12 и 14, между 15 и 16 и над 17 години. Гимнастиците могат да бъдат:

 • Двойка жени

 • Двойка мъже

 • Смесени двойки

 • Група жени (три)

 • Група мъже (четирима)

Всяка двойка или група прави съчетание по специално разработена хореография съчетано с музика. Те трябва да демонстрират своя нюх и грация и стил на съдиите и публиката.

Правилата на спорта са уредени от Международната федерация по гимнастика. Тези правила се променят на всеки четири години, в съответствие с олимпийския цикъл, както и другите дисциплини на гимнастиката.

Състезания

Спортната акробатика е част от гимнастическите състезания. За нея има национални, регионални и международни първенства, които винаги са били интересни за публиката, заради невероятните изпълнения и показаните умения от страна на гимнастиците.

Акробатите трябва да представят три неща, които се оценяват от съдиите:

 1. Баланс – тук се изисква много голяма сила, издръжливост и гъвкавост, тъй като упражненията за демонстрация на баланс са много тежки. Тази функция се характеризира с бавна музика, като трябва да се покаже задържане в трудни позиции, а не толкова хвърляния и превъртания.

 2. Динамика – тук акробатите трябва да покажат контрол, сила и умения, които са свързани със отскоци, превъртания и приземяване. Музиката тук е по-бърза.

 3. Комбинации – това са упражнения, които включват както баланс, така и умения за превъртания и приземявания.

Точкуване в спортната акробатика

Максималният брой точки е 30, като се дават по 10 за всеки един от следните компоненти:

 • Художествен – тук се оценяват хореографията, разнообразието и способността да се завърши съчетанието в синхрон с музиката.

 • Изпълнение – оценяват се индивидуалните упражнения на всеки от акробатите, както и работата им в екип.

 • Трудност – тук се гледат степента на трудност на упражненията и броят им.

Оценките се дават от 1 главен съдия и съдии по всеки от горните три компонента.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортХранене при...ЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниПсихологияСоциални грижиИнтервютаТестовеФизиологияДиетиОбразованиеЗаведенияАнкетиНормативни актовеСпециалистиОрганизацииПроизводителиРецептиЛеченияБотаника