Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Стамфорд Бридж

Стамфорд Бридж

Стамфорд Бридж - изображение

Стамфорд Бридж е изцяло футболен стадион, намиращ се на границата между кварталите Челси и Фулъм в Лондон. Разположен е в Уолам Грийн и е домашният стадион на футболен клуб Челси. Капацитетът на това съоръжение е 41837 места, което го поставя на осмо място във Висшата лига.

Открит е през 1877 година, като до 1905 година е използван от лондонския клуб по лека атлетика, когато новият му собственик, Гус Миърс, основава ФК Челси и започва да го използва за футболните срещи на отбора. Сините използват Стамфорд Бридж през цялата си история. По стадиона са правени множество малки и големи промени, като най-сериозният ремонт е през 90-те години, когато Бридж става модерно и отговарящо на всички изисквания за провеждане на срещи от най-високо ниво съоръжение.

Стамфорд Бридж е използван и от английския национален отбор за международните му срещи, а тук се провеждат и срещи от полуфиналите и финала на ФА Къп и Къмюнити Шийлд. Понякога се използва и за други спортове, като например за крикет, ръгби, спидуей, гонки с хрътки, бейзбол и американски футбол. Най-голямата регистрирана посещаемост в историята на стадиона е на мачът между Челси и Арсенал през 1935 година – 82905 зрители.

Трибуните на Стамфорд Бридж

Трибуна Матю Хардинг: Капацитет 10884

filestore/tribuna-Matyu-Harding

Това е северната трибуна на стадиона. През 1939 е една малка двуетажна сграда, като планът е бил тя да се простира по цялата северна страна на игрището, но избухването на Втората Световна Война осуетява ремонтирането и. През 1976 година е съборена и на нейно място се издига днешната терасирана трибуна, която е открита 1993 година и е на 2 нива.

Кръстена е на бившият директор на Челси Матю Хардинг, чийто инвестиции помагат на клуба да се трансформира в началото на 90-те години, преди трагичната му смърт при катастрофа с хеликоптер. Двете нива помещават местата на притежателите на сезонни билети, т.е. на сериозните фенове на отбора, като по време на мачовете тук се създава уникална атмосфера. Днес е почти невъзможно тази трибуна да бъде разширявана допълнително, тъй като в задната и част се намира музея на Челси и реконструкциите ще наложат неговото разрушаване. По време на някой от мачовете в Шампионска Лига, тази трибуна се използва с намален капацитет, тъй като някой от входовете и се затварят заради превозните средства на телевизиите, осигуряващи радиоразпръскването на сигнала към сателитите.

Източната трибуна: Капацитет 10925

Iztochna-tribuna

Това е единствената покрита трибуна на Стамфорд Бридж, когато атлетическия стадион е превърнат във футболен пез 1905 година. Източната трибуна имаше козирка от ламарина и 6000 места. Тази трибуна остава до 1973 година, когато тя е била разрушена при цялостната реконструкция на стадиона. Новата трибуна е открита за сезон 1974-75, но поради финансови затруднения, тя не е била напълно завършена напълно.

Източната трибуна е на три нива, като тя постепенно е била довършена и модернизирана. Тя е сърцето на стадиона, в нея се намират тунела, от който излизат играчите, резервните скамейки, съблекалните, конферентната зала, пресцентъра, ВИП ложите и боксовете за журналистите. Горните редове осигуряват най-хубавата гледка към терена, като тази трибуна е единствената, която не е претърпяла сериозни промени през деветдесетте години. Преди години, на долното равнище се помещават гостуващите фенове, но през сезон 2005-2006, Жозе Моуриньо предлага на ръководството да ги премести, а на тяхно място да се премести сектора за семействата на играчите, за да може по този начин да се повдигне морала на отбора. Гостуващите фенове бяха преместени в южната трибуна, известна още като Шед Енд.

Шед Енд: Капацитет 6831

Shed-end

Това е южната трибуна на Стамфорд Бридж, като тя е била построена през 1930 година. Първоначално е наименувана Фулъм Роуд Енд, но привържениците я наричат „Навесът“ (The Shed) и това кара ръководството да промени името на Шед Енд. Тази трибуна дълго време е мястото на най-запалените фенове, но през 1994 година е била разрушена и на нейно място е построена новата, която е само със седалки и без правостоящи места, заради трагедията на Хилсбъро. Новата трибуна бе открита през сезон 97-98, а според мнозина, от горният и етаж се открива най-красивата гледка към стадиона. Тук се намира музеят посветен на 100-годишнината на Челси и паметна стена, в чест на починалите фенове на сините. Този мемориал е бил идея на семействата на починалите, за да могат дори и от отвъдното да подкрепят любимия си отбор.

Външната страна на Шед Енд е осветена и украсена с големи снимки на легендите на Челси. От 2005 година, в източната страна на тази трибуна са преместени гостуващите фенове, като за тях са отделени 3000 места, което е около половината от капацитета ѝ.

Западната трибуна: Капацитет 13500 места

Zapadna-tribuna

През 1964-65, новата трибуна е построена на мястото на старата, която е била изградена върху насип. Преди реконструкцията, вместо седалки, местата за сядане са били пейки. През 1997 година, тази трибуна също е съборена, за да се изгради днешната, която е на три нива и в допълнение има един ред с кабинки, които носят един от най-сериозните приходи за клуба. Наемът на една такава кабинка за сезона е от порядъка на 1 милион паунда. Най-ниското ниво на тази трибуна е построено и открито по график през 1998 година, но поради проблеми с разрешителното за строеж, останалите нива са били завършени чак през 2001 година. Изграждането на тази трибуна е довело клуба до финансова криза, която е била толкова дълбока, че Челси е бил на ръба на фалита, но тогава се появява Роман Абрамович. Кризата свързана със западната трибуна е заради заем от 70 милиона паунда от еврооблигации за финансирането на проекта и най-вече поради условията за изплащането му, приети от Кен Бейтс.

Завършена, западната трибуна е основното лице на стадиона, като тя е първото, което феновете виждат, когато влязат през основния вход откъм Фулъм Роуд. В тази трибуна е разположена и голяма зала, която се използва за много от церемониите на Стамфорд Бридж, като награждаването на Играч на годината за Челси и други.

Споменатите кабинки всъщност са обзаведени изключително луксозно, като те са кръстени на някой от най-великите играчи и деятели на синия клуб:

  • Апартаментът на Кларк (Стив Кларк, бивш асистент мениджър)

  • Апартаментът на Тамблинг (Боби Тамблинг)

  • Апартаментът на Харис (Рон Харис)

  • Апартаментът на Дрейк (Тед Дрейк)

  • Апартаментът на Бонети (Питър Бонети)

  • Апартаментът на Холинс (Джон Холинс)

През октомври 2010 година, до рецепцията Милениум е издигната 9-метрова статуя на легендата на Челси, Питър Озгууд, която е дело на Филип Джаксън и е открита от вдовицата на футболиста, Лин. Надписът под статуята гласи:

Стамфорд Бридж има много герои, но само един крал. Грациозен техничар. Хладнокръвен нападател. Икона на бурните години на 60-те. Обожаван от феновете. Безсмъртен голмайстор във финалите за купи. Големият мъж от златните години.


Допълнителните съоръжения

Когато Стамфорд Бридж е преустроен в годините на Кен Бейтс, към комплексът бяха добавени много допълнителни съоръжения, включително 2 хотела, ресторанти, фен магазин, интерактивни атракции, които са част от музея Светът на Челси и други. Целта им е да осигуряват допълнителни приходи на клуба, но те се оказват доста по-нерентабилни, отколкото се очаква. Когато Абрамович купува Челси, тези съоръжения са една от най-големите тежести за бюджета. Затова те са отделени от Челси като клуб и стават част от Челси Вилидж, като са със самостоятелно финансиране.

Музеят за 100-годишният юбилей

Той е открит през 2005 година, като се помещава в бившата галерия в трибуната Шед Енд. Посетителите имат възможност да гледат встъпителното обръщение на вицепрезидента Ричард Атънбъро, след което да проследят историята на Челси през отделните десетилетия. Тук са събрани старите програми на първенството, екипите от миналото, палтото на Жозе Моуриньо и други сувенири. На стената е изписано мотото на Жозе, когато подписва първия си договор с клуба и става негов мениджър: „Аз не съм от бутилката. Аз съм Специалният“.

На 6 юни 2011 година бе отворен и втори музей, с подобрени интерактивни експонати. Той се намира зад трибуната Матю Хардинг и е най-големият футболен музей в Лондон.

Фен магазинът

Той се помещава в югозападната част на Стамфорд Бридж и е на 2 етажа. На първият има основно сувенири и детски кът. Вторият етаж е зареден с футболни фланелки, екипировка, тренировъчни потници, сакове, шапки, шалове и реплики на оригиналните екипи на играчите на Челси. На стадионът има и 2 по-малки магазина.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмИсторияЛайфстайлНовиниСнимкиГеографияПсихологияЛюбопитноСоциални грижиАнкетиТестовеВидеоХранене при...Здравни съвети