Начало Спорт Стъпки за изпълнение на силен сервиз в тениса

Стъпки за изпълнение на силен сервиз в тениса

Стъпки за изпълнение на силен сервиз в тениса - изображение

Тенисът се отличава от всички други спортове, заради уникалната си система за точкуване. Така например, вие можете да спечелите по-малко точки от съперника си и в крайна сметка да се окажете победители. В основата на това стои фактът, че ако не се губят точки по време на сервиз геймовете ви, вие няма начин да загубите мача.

Правилата в тениса със сигурност няма да бъдат променени в близко бъдеще, така че ако мислите да се занимавате с този спорт, направете всичко възможно да ги използвате във ваша полза. Това означава, че трябва да притежавате страхотен сервиз.

Вижте велики играчи като Пийт Сампрас, Федерер, сестрите Уилямс, Анди Родик и днешните добри примери като Джон Иснър и Иво Карлович, наред с всички други качества, които развиват, те не забравят и своя сервиз, на когото дължат голяма част от своите успехи.

Колко пъти сме виждали как Федерер започва да изпълнява сервиза си с по-голяма сила, когато започне да губи голям мач... А Пийт Сампрас бе почти непобедим на бързи кортове, именно заради мощният си сервиз. Серина Уилямс всява ужас у противничките си само заради факта, че сервизът който изпълнява може да се мери по сила с този на голяма част от мъжете в тениса.

Сервизът е голямо оръжие във вашите ръце, затова се постарайте да го развиете до съвършенство. Добрата новина е, че за тренировките не ви е нужен партньор. Достатъчно е да спазвате определени компоненти, за да можете да изпълнявате началният удар така, че противниците ви да изпитват неимоверни трудности при връщането му.

Захватът на ръкохватката

Ако сте начинаещи, най-добрият захват за изпълнение на сервиза е континенталният. При него, ракетата се държи сякаш е чук или брадва. Един от най-добрите начини да разберете дали го правите правилно е като започнете да дриблирате с топката, удряйки я с долния ръб на главата на ракетата. Ако се налага да извивате китката си, за да попадне ръба върху повърхността на топката, значи не сте захванали правилно ръкохватката.

zahvat-tenis

Подхвърлянето на топката при сервиз

Това е може би най-важният елемент при изпълнението на сервиза, но голяма част от начинаещите тенисисти изобщо не го осъзнават. Ако топката не е подхвърлена правилно, тогава шансовете за изпълнение на точен сервиз са минимални, а за силен и точен са клонящи към нула.

При хвърлянето, топката не трябва да се държи нито в дланта, нито с върха на пръстите, а точно по средата между длан и средните фаланги на пръстите. Дланта е обърната странично, а не нагоре, защото ръката трябва да е абсолютно отпусната, а при завъртане нагоре се получава напрежение в предмишницата.

Движението при хвърлянето на топката започва с прехвърляне на тежестта на тялото върху предната част на водещия крак, след което и двете ръце тръгват назад, а тежестта се прехвърля върху петата на задния крак. Когато топката достигне до осовата линия на тялото се прави завой и рязко ръката ви тръгва напред и нагоре, заедно с тялото, след което тя се хвърля към игралното поле, следвайки движението на ръката. Това е ключов момент и задължително трябва да го запомните. Много играчи започват движението, достигат до задната точка и хвърлят топката веднага нагоре. Така тя пада директно върху вас, а след като я ударите, тя в 99% от случаите отива зад линията на полето, в което трябва да бъде пласирана. Оставил съм 1% за случаите, в които ударът е слаб, но както се досещате, днес разискваме мощният сервиз.

Веднъж схванали това движение напред-назад-завъртане на ръката-напред вие ще го използвате докато сте на корта.

Топката се подхвърля когато достигне до нивото на очите.

Моментът на удара и последващото движение на ракетата

Начинаещите обикновено губят контакт с топката след хвърлянето ù (поглеждат към ракетата, към мрежата или към предполагаемото място, където тя трябва да падне). Груба грешка!!!Топката се следва неотлъчно.

Хвърлянето се прави освен нагоре, но и напред към корта, като по този начин вие пренасяте в тази посока и тежестта на тялото, с което сервизът се получава интуитивно.

vidove-serviz

Самият начален удар се прави чрез тръгване на движението на ръката още от рамото, все едно хвърляте топка. Ракетата се води с ръба на главата напред и в последният момент с бърза извивка на китката навън се завърта ръкохватката и се нанася самия удар. След това ракетата продължава започналата дъга и завършва при извиването на китката надолу, така че ръкохватката да остане най-високата точка.

Тренировките

След като се научите да пласирате в зоната силни сервизи, започнете да тренирате и тяхната точност. За целта поставяйте мишени в зоната, в която трябва да попадне сервизът и се опитвайте да ги улучите с топката. Разбира се, това не е лесно, но с практиката нещата ще започнат постепенно да се получават. Задачата, разбира се, е всеки сервиз да се прави с максимална възможна сила.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория
    СпортСнимкиСпорт и туризъмХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиНовиниОбразованиеПсихологияСоциални грижиИнтервютаИсторияФизиологияЛюбопитно