Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Животните в спорта Състезания с камили

Състезания с камили

Състезания с камили - изображение

Състезанията с камили е изключително популярен спорт в Пакистан, Саудитска Арабия, ОАЕ, Оман, Австралия, Египет, Бахрейн, Монголия, Катар и Йордания. Професионалните надбягвания събират почти толкова публика, колкото и конните надбягвания, като това е една голяма туристическа атракция. Камилите могат да развият до 65 километра в час (18 м/сек) в кратките спринтове, а също така са способни да поддържат скорост от 40 километра за около 1 час. Камилите често са яздени от деца жокеи, но заради твърдения, че се нарушават човешките права, в някой страни е забранено да има участници в надпреварите, които са под 18 години.

В Австралия се провеждат 2 от най-големите състезания с камили – „Пустинните пясъци на Булия“ и „Кемъл къп“, като наградните им фондове достигат до 25000 долара за победителите.

Децата жокеи

Децата често са предпочитани за жокеи в състезанията с камили, поради факта, че те са по-леки. Статистиката сочи, че хиляди деца всяка години са привличани в отборите и започват да тренират и то на професионално ниво, като някой от най-малките са само на 2 години!!! В Иран, Бангладеш, Судан, Пакистан и в страните от Персийския залив, новорегистрираните деца жокеи за година варират от 5000 до 40000. Защитниците на човешките права с право протестират, тъй като децата започват да живеят далеч от семействата си, като те са настанявани в лагери наречени усба, които са в близост до пистите. Много често те стават жертва на насилие от своите треньори, поради несправяне с поставените нормативи, а често се нараняват при падания. Голяма част от децата не отиват в лагерите доброволно, те биват отвличани, като преди няколко години, след акция са били спасени от камилските ферми стотици деца от Оман, Катар и ОАЕ, след което са върнати по домовете им или дадени в приюти, поради неспособността им да разпознаят родителите си. По-големият проблем е, че голяма част от тези деца са продавани от техните родители, които са много бедни и нямат възможност да ги отглеждат, а срещу тях получават доста сериозни суми. Когато тези деца са връщани от местните служби за защита на правата им, родителите отново ги продават на други камилски ферми. Ето защо, вече доста страни са забранили използването на деца в състезанията с камили, като така има голяма вероятност тази порочна практика да бъде пресечена.

Днес, в много от професионалните състезания се използват роботизирани жокеи, управлявани от разстояние

 kamila-s-robotiziran-jokey

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортХрани и ястияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСоциални грижиСпорт и туризъмНормативни актовеСнимкиТестовеПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияИсторияЗаведения