Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Ортезни и протективни средства Тейпинг за фиксиране на пръст в полусвито положение

Тейпинг за фиксиране на пръст в полусвито положение

Тейпинг за фиксиране на пръст в полусвито положение - изображение

В спортовете с високо натоварване и травми на ръцете, като катеренето, често се налага използването на тейпинг за фиксиране на пръстите в полусвито положение. Тази техника на тейпинг позволява стабилизирането на проксималните интерфалангеални стави, намалява натоварването върху лигаментите и така помага за предпазването от травми или по-бързото им възстановяване. Тейпингът на пръстите в полусвито положение е изключително популярен при катерачите, поради факта, че при тях пръстите са постоянно натоварени, което е свързано с чести травми. Чрез поставяне на тейп, те могат да продължат да тренират, като същевременно помагат за възстановяването на увредената става. Предимство на полусвитото положение, при което се поставя пръста, е, че така се дава възможност за захват и използването му, макар че е фиксиран с тейп. Поради удобството на тейпинга катерачите често превантивно превързват всичките си пръсти, с цел да ги предпазят от навяхвания и травми.

Вариант на спортен тейпинг на проксималната интерфалангеална става в полусвито положение на пръста

Нужни материали

В какви случаи може да се използва тази спортна техника

  • За стабилизиране на интерфалангеалните стави при големи натоварвания.
  • За имобилизиране на пръст при стара травма.
  • След навяхване на пръст.
  • За ограничаване на екстензията (разгъването) на пръст.

Техника на спортния тейпинг

Стъпка 1: Обърнете ръката с длан надолу и свийте наполовина контузения пръст. Започнете тейпинга от страната към палеца, като го залепите малко зад ставата. След това прекарайте тейпа от горната страна на пръста и го спуснете надолу.

Стъпка 2: Изтеглете тейпа по диагонал напред и го увийте около средната фаланга на пръста. В края на тази стъпка тейпа трябва да слиза надолу по средната фаланга на пръста.

 

Стъпка 3:
От крайното положение на стъпка 2 насочете тейпа навън към палеца и назад към дланта, а след това го издърпайте диагонално нагоре,Стъпка 4: Направете един пълен оборот около близката до дланта фаланга докато достигнете началото на тейпа (стъпка 1).
 

Стъпка 5: Отрежете тейпа от ролката и залепете крайчето добре.

Стъпка 6: В крайният вариант тейпа трябва да изглежда като на снимките.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиСпециалистиНовиниЛюбопитноЛайфстайлАнкетиПсихологияЗаболявания (МКБ)ИсторияОрганизацииИзследванияБотаникаНормативни актовеКлинични пътекиИнтервютаЗаведения