Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Тенис поло

Тенис поло

Тенис поло - изображение

Тенис поло е отборен спорт, в който тимове съставени от 9 полеви играчи и 1 вратар се опитват да отбележат гол противниковата врата, чрез хвърляне на топка за тенис. Вратарите на отборите разполагат с тенис ракета, която им помага в предотвратяването на головете в собствената им врата. Този спорт е съчетание между футбол, хандбал и тенис. В зависимост от правилниците на отделните федерации, полевите играчи могат също като вратарите да разполагат с тенис ракети или да играят без такива.

Спортът е популярен в 18 страни в света, включително Канада, Италия, САЩ, Мексико и Франция. Той е изключително динамичен, с кратки спирания на играта, като топката може да се разиграва както с ръце, така и с крака.

История

През 2004 година, директорът на тенис кампа в Кънектикът, Рон Бронсън създава този спорт, като част от разработваните от него игри за трениращите, когато времето навън не позволява да се практикува тенис. Тенис полото е един вид усъвършенстване на многобройните хибридни игри, които Бронсън интегрира в подопечното му училище, като играта може да се практикува както на тревно футболно игрище, така и на закрито в зала. Идеята да се съчетае тенис и футбол идва по време на разговор между Рон и неговия съветник в кампа, Колин Сандфорд. Трениращите са изключително доволни от новия вид игра и молят техния директор да помислят заедно с него и да направят първите писмени правила за този спорт.

Тенис полото е първият отборен спорт практикуван на игрище, който е създаден от афро-американец.

Оборудване

Вратарите в тенис полото използват ракети, подобни на тези в тениса. Само те могат да играят с тях, но по правило, всеки един от полевите играчи може да застане на вратата и да действа като вратар, в този случай той няма право да напуска 10-метровото поле около вратата, с ракета в ръка.

Игрално поле

pole-za-tenis-polo

Този спорт се практикува на тревно игрище с дължина от 73 до 91 метра и широчина от 45 до 59 метра. Зоната около вратите е с формата на полукръг с радиус 10 метра, а точката за изпълнение на дузпа е на 12 метра от вратата. Около наказателното поле има и втора линия, която е на 15 метра. Като цяло тенис полото може да се практикува и на футболно игрище.

Продължителност на мачовете

Официалните мачове са разделени на 2 полувремена с продължителност от 20 минути. Ако след изтичането на времето се получи равенство, тогава има продължение от 12 минути и в случай на ново равенство се пристъпва към изпълнение на дузпи. Играчите имат само 5 секунди за изпълнението на дузпата, от момента, в който те влязат в 15-метровата зона.

Играта

Всяко полувреме започва със спорна топка от съдията в централната част на терена.

Самата топка може да бъде предвижвана из полето чрез хвърляне с ръка и чрез ритане с крак. След като даден играч получи топката, той може да я задържи в ръце само до направата на 3 крачки или ако стои на място, той я държи до 5 секунди, преди да я подаде или да отправи изстрел към вратата.

Офанзивните играчи не могат да стрелят във вратата, ако са в рамките на вратарското поле, което както споменахме по-рано се простира на 10 метра пред вратата и ако се отбележи гол, той не се зачита. Защитниците имат право да пазят вратата, навлезли в това поле, заедно с вратаря.

Смените

Те се извършват както при хокея на лед, а именно без ограничения в броя на сменените играчи и без да се налага да се спира играта. Просто това трябва да се случи в определено за целта място.

Връщане на топката в игра

Когато топката излезе от полето, времето за игра не се спира. Просто тя минава във владеене на другия отбор. В случай, че топката е изхвърлена умишлено от някой от играчите, с цел да се забави времето, това се наказва от съдиите, като в зависимост от тежестта, може да бъде увеличено игровото време или директно да се отсъди дузпа.

Позиции на играчите

Десетимата играчи на един отпор се разпределят по следния начин – един вратар, двама защитници, четирима полузащитници и трима нападатели.

Точкуване

Головете се отбелязват чрез хвърляне с ръка или изритване с крак на топката във вратата, като попаденията се смятат за 1 точка. Към настоящия момент се мисли и за нов вариант, в койот гол отбелязан зад 15-метровата линия да се смята за 2 точки. Вече има изиграни някои експериментални турнира с това правило.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлХранене при...Здравни съветиЛюбопитноАнкетиНовиниТестовеСнимкиВидео