Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Нестандартен спорт Текбол

Текбол

Текбол - изображение

Текбол е един от най-новите спортове, базирани на футбола. Той е едно перфектно допълнение към тренировъчните методи, както на професионалните футболисти, така и за аматьорите, като развива техните технически способности, концентрация и издръжливост. Именно такава е била и целта на спорта, който в последствие се развива до самостоятелен и дори има световно първенство по него.

Текбол е един вид комбинация между тенис на маса и футбол, с разликата, че масата тук е с малко по-особена форма – тя е с форма на дъга.

Играчите имат право да жонглират с топката до три пъти, след което тя трябва да бъде изпратена в противниковата половина. Счита се, че текбол е най-чистата форма на футбола, тъй като няма пряк контакт между играчите, както и между тях и масата (според правилата) и така са избегнати рисковете от контузия, а текбол не му е пряк конкурент за вниманието на феновете, а негово допълнение.

Душата на този спорт е масата, като тя едно ново и революционно оборудване, което е създадено след двугодишни тестове и проучвания, за да се получи задоволителна форма, отговаряща на изискванията на създателите на текбол. Тя не е разделена с мрежа, както при тениса на маса, а с твърда прозрачна преграда. Извитата форма на масата има една единствена цел – победител в играта да бъде този състезател, който има най-добрите умения, като не се разчита на късмета. Масата има дължина 3 метра и широчина 1,70 метра, като височината и до горната част на преградата е 90 сантиметра. Самата повърхност в най-високата си част е 76 сантиметра, а в най-ниската 56,5 сантиметра. Тя може да бъде изработена от дърво, метал, композитни материали или полимер. Цветът на масата за текбол трябва да бъде различен от този на топката и на пода.

Линията, от която играчите сервират топката е на един метър от ръба на масата, като тя е с широчина 1,5 метра.

Топката трябва да бъде овална, изработена от кожа или синтетичен материал, като обиколката й не трябва да бъде повече от 70 сантиметра и по-малко от 68 сантиметра, като теглото и трябва да бъде в границите от 410 и 450 грама. Цветът й не трябва да бъде в цвета на масата или в този на екипите на играчите. Тя трябва да бъде напомпана от 0,6 до 1,1 атмосфери за официалните състезания.

Сетовете могат да бъдат до спечелени 2,3 или 4 сета от страна, като всеки сет приключва при достигане до 12 точки, но ако резултатът е 11-11, тогава се играе до 2 точки разлика. Самите мачове могат да бъдат сингъл, двойки или отборен шампионат, като играчите се въртят, изигравайки своите мачове на сингъл, след което се провеждат и мачовете по двойки.

Когато сервира, играчът трябва да подхвърли топката с ръка, а самото изпълнение се счита за редовно, ако топката попадне във външното на преградата поле. Ако тя удари преградата, падне във вътрешната част на масата (близката до преградата) или не улучи изобщо масата, тогава той е неуспешен. При две допуснати грешки при изпълнението, противника получава точка и правото той да изпълнява сервиз.

След като бъде изпълнен легално сервизът, другия играч има право на 3 докосвания, за да я върне на сервиращият или по-скоро да направи така, че след като е получил топката, той да я прати в противниковото поле по начин, по който тя да не му бъде върната обратно.

Точкуването

Играчът получава точка ако:

 • Опонентът му направи повече от три докосвания на топката

 • Сервиращият направи 2 поредни грешки при изпълнението на сервиза

 • Опонентът му не успее да направи коректно връщане на топката

 • Опонентът му не успее да насочи топката в игралното поле

 • Противникът докосне повърхността на масата

 • Противникът докосне играча, влизайки в неговото поле, в опит да достигне отскочила топка

 • Противникът му докосне топката с ръка

 • Топката докосне противниковото поле повече от веднъж

 • Опонентът му докосне топката два пъти с една и съща част на тялото

 • Опонентът докосне топката във въздуха, преди тя да е отскочила от неговата част на масата

 • Опонентът изпрати топката в неговото поле, но без тя да прелети над разделящата масата „мрежа“

По материала работи: Костадин Йочев

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортИсторияСнимкиЛайфстайлХранене при...Здравни съветиЛюбопитноАнкетиТестовеВидеоНовини