Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Екстремни спортове Тони Хоук - скейтбординг

Тони Хоук - скейтбординг

Тони Хоук - скейтбординг - изображение

Антъни Франк „Тони“ Хоук (роден на 12/05/1968 година) по прякор „Човекът птица“ е американски професионален скейтбордист и актьор. Той е един от най-известните екстремни спортисти, като дори има видеоигра, която носи неговото име. Първият скейтбордист, който прави изумителното завъртане на 900º, като според мнозина, той е един от най-успешните и влиятелни пионери на модерния вертикален скейтбординг.

През 2002 година, Тони Хоук създава турнира „Бум Бум ХъкДжем“, който се провежда за пръв път в Лас Вегас. Наред със спортната си кариера, Хоук участва и в множество филми, сериали и постоянно е в обектива на различни медии. Той също така участва различни благотворителни дейности, като дори има фондация на свое име, която изгражда скейтър паркове, в по-слабо развитите райони, за да накара децата там да започнат да спортуват.

Тони Хоук е на 9 години, когато по-големия му брат му дава син плексигласов скейтборд, който е начупен и надраскан от дългогодишна употреба. Малкото момче стъпва на дъската и моментално пада на земята. Нищо не предвещава, че то ще се превърне в най-известният скейтбордист на всички времена. Тони става и отново опитва, като този път се спуска по алеята на тяхната къща в Сан Диего. Обръща се към брат си и го пита: „А как да се завъртя?“

В крайна сметка, Тони Хоук се научава не просто да се завърта, а да прави изумителни неща, стъпил върху дъската с колела. Карайки във вече несъществуващият стейтпарк „Оазис“, малкият скейтбордист прави такива маневри, с които скоро започва да привлича вниманието върху себе си и които никой на неговите години (а и не само), не може дори да си помисли. Само на 12 години, Тони печели първото си аматьорско състезание, на 14 вече е станал професионалист, а на 16 години е считан за един от най-добрите скейтъри в световен мащаб.

До 25 – тата си година, той участва в 103 състезания, като печели 73 от тях, а в 19 завършва на второ място, което е рекорд, който едва ли някога би могъл да бъде подобрен. Той е бил световен шампион по „вертикален скейтборд“ в 12 поредни години, което само по себе си е уникално постижение.

Когато е на 17 години, Тони получава годишен доход, който е по-голям от този на преподавателите му в гимназията, като парите идват най-вече от авторските права от първия му спонсорски договор с Пауъл Пералта за направа на скейтборд с името на Хоук. Младежът си купува първата къща още преди да се дипломира. В края на 80-те години, той пътува по цял свят за да участва в състезания и демонстрации. С настъпването на новото десетилетие обаче, скейтърската култура бавно, но сигурно замира. Доходите на Тони Хоук рязко се свиват и той получава едва по 5 долара на ден. Той обаче не прави това, което повечето от приятелите му каращи скейтборд и ролери правят - не се отказва. Той не обръща внимание на финансовата несигурност в следващите няколко години, като запазва увереността си, че карането на кънки, ролери и скейтборд отново ще се върне на мода. Той рефинансира първият си дом и прави своя собствена компания, която се занимава с изработването на скейтбордове и проектиране на рампи, които на езика на скейтърите се наричат „Къщички за птици“. В началото компанията не жъне очакваните успехи и това води до отчаяние Тони Хоук.

Случва се обаче нещо, което малко хора са очаквали... Почти така внезапно, като затихна, популярността на ролерите и скейтборда, така се възроди, което помогна на Хоук да се превърне във феникс. Компанията му стана една от най-известните в света на скейтърите и стана доставчик от международен мащаб. През 1998 година, Тони и семейството му правят компания за детски скейт дрехи. Тя достига до невиждани висоти, което се дължи на известността му и издигането му в култ от всички, които обичат кънките и скейтбордовете.

През 1999 година, Тони Хоук създава своя собствена серия видеоигри, която и до днес се ползва с изключително висока популярност. През същата тази година, той прави за пръв път своето завъртане на 900º, което до този момент никой не е успял да завърши без да падне от дъската. Благодарение на това, че опита е излъчен по телевизията, състезатели и фенове по цял свят признават, че той е „Богът на скейтбординга“. Малко след този успешен опит, Тони Хоук спира да участва в състезания, но той все още прави демонстрации по целия свят.

Хоук печели множество награди „Спортист мечта“, „Изборът на тийнейджърите“ и други, в които побеждава звезди от калибъра на Шакил О`Нийл, Тайгър Уудс и Коби Брайънт. Неговата автобиографична книга се превръща в бестселър на „Ню Йорк Таймс“.

Тъй като доходите му достигат до такива размери, за които той дори не си е мечтал, Тони решава да помогне на тази субкултура, която му е дала толкова много в живота. Той е вложил повече от 3,2 милиона долара, в повече от 450 скейтпаркове в САЩ. Така Хоук осигурява място за практикуването на любимия спорт на децата, което е безопасно. Днес, тези паркове са посещавани от над 3 милиона любители на скейтборда и ролерите.

 

 

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайл