Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Оборудване за скейтбординг

Оборудване за скейтбординг

Оборудване за скейтбординг - изображение

Оборудването за скейтбординг се състои основно от скейтборд и лични предпазни средства. Скейтбордът се изработва от кленово дърво в комбинация от полиуретаново покритие, което се използва за предаване на по-голяма гладкост улесняваща плъзгането и увеличава издръжливостта. Дъската се задвижва чрез тласкане с единия крак, докато другия остава върху нея, а другият начин е чрез спускане по наклонена повърхност.

Части на скейтборда

Най-често един скейтборд се състои от дъска, колесници, колела, лагери, закрепващи елементи, втулки и шкурка.

Дъска

Съвременните дъски се различават по размер и форма, но обикновено са между 17,78 и 26,67 сантиметра на широчина. По-широките се използват за висока стабилност при каране върху рампи. Дължината варира от 71,12 до 83,82 см. Обикновено дъските не са едноцветни, а имат отпечатани стикери и други картини по тях, а не е изключение и надпис с името на производителя.

Шкурка

Това е лентата, която се прилага върху повърхността на дъската, като целта и е да осигури максимално добро сцепление с обувките на скейтбордиста. Най-често е черна, но може да бъде и в други цветове. Долната и част е с лепило, чрез което се залепва за дъската.

Колесари

Те са свързващото звено между колелата и дъската, като обикновено са изработени от алуминий. Колесарите се състоят от две части, като горната се прикрепва към дъската и се наричат фундамент, а долната част се нарича кука, като през нея преминава оста върху която се поставят колелата. В колесарите има и втулки и тампони, които обират вибрациите и помагат за завиването. Със затягането на т.н „царски болт“, скейтборда може да се направи да бъде по-бързо завиващ или по-стабилен. Стандартният размер на този болт е 3/8.

Дължината на осите трябва да са приблизително равни на тази на дъската.

Колела

Те се изработват от силикон, каучук или полиуретан и могат да бъдат в различни размери и форми, за да отговорят на различните стилове каране във скейтбординга. Големите са с размери между 54 и 85 милиметра, като те позволяват по-висока скорост и преминаване лесно през пукнатините и неравностите. Малките размери са между 48 и 54 милиметра, като изискват по-малко усилия за ускорение, но не позволяват висока скорост на движение и с тях трудно се кара през по-неравна повърхност. Твърдостта на колелата се нарича „дурометър“ и се отбелязва с мащаб „А“. Колелата варират от много меки (около А 75) до много твърди (А 101). Склата „А“ завършва до 100 и А 101 и над него не са много точно определящи твърдостта. Затова някой производители вече започват да използват скали „В“ и „D”.

Лагери

Всяко колело има по два лагера, които са с отвор 8 милиметра и външен диаметър 22 милиметра. Ширината им е 7 милиметра и обикновено са изработени от стомана, но понякога се използват и силициев нитрид или високотехнологична керамика.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмНовиниСпортЛайфстайлОбразование