Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Травма на външното ухо при спортисти

Травма на външното ухо при спортисти

Травма на външното ухо при спортисти - изображение

Много често при бойните спортове се получават травми на меките тъкани в областта на главата, една от които е травмата на външното ухо. Тази травма е особено характерна за борците и боксьорите и често води до значителни деформации на ушната мида, познати като "ухо на борец" и "карфиолено ухо".

Какво представлява травмата на външното ухото и какви са причините за нея?

Външното ухо има функцията да усилва звука и да го насочва към тъпанчевата мембрана, като по този начин подобрява слуха. Ушната мида е най-изпъкналата част на външното ухо, която е изградена основно от хрущялна тъкан и е покрита със слой кожа. Между кожата и хрущяла на ухото има специален слой наречен периходнриум, който изхранва ушния хрущял и така го поддържа мек и еластичен. Много често вследствие на спортна травма между хрущяла и периходнриума се получава значителен хематом (натрупване на кръв), който разделя двата слоя. Това води до нарушаване на храненето на хрущяла и загиването му, при което на мястото се образува фиброзна тъкан и деформация на ухото (карфиолено ухо). Поради това че хематомите са най-честата причина за деформациите на външното ухо, тяхното лечение трябва да е своевременно и адекватно.
При по-леките случаи ухото може да има само подкожни синини, без да се образува хематом, а в по-тежките, може да има цялостно разкъсване на ушната мида. Най-засегнати от травми на външното ухо са спортистите в спортовете: борба, бокс, кик-бокс, ММА, бойни изкуства, ръгби и др.

Най-чести причини за травми на външното ухо

 • Директен удар в бойните сортове
 • Захват или притискане в областта на ухото при борба
 • Падане върху твърда повърхност
 • Ухапване от противник

Симптоми при травма на външното ухо

Симптомите варират в зависимост от тежестта на травмата и начина на получаването й. В по-леките случаи може да има само болка, зачервяване и лек оток, а в последствие да се появят подкожни синини. При по-сериозните травми може да са налице образуване на хематом и разкъсване на хрущяла, което води до значителна деформация на ухото.

Характерни симптоми 

 • Болка
 • Оток
 • Синини
 • Хематом
 • Зачервяване
 • Деформация
 • Разкъсване на ставния хрущял

Ако вследствие на травмата се появят симптоми като загуба на слуха, шум в ушите, главоболие, замъглено зрение или подуване на лицето, това говори за по-сериозна травма и трябва да се потърси незабавна медицинска помощ.

Диагностика при травма на външното ухо

За да се установят щетите нанесени от травмата върху ухото се прави обстоен клиничен преглед. Той установява наличието или отсъствието на хематом в областта на ушната мида и евентуални разкъсвания. В някои случаи заедно увредата на ушната мида може да има и спукване на тъпанчевата мембрана или допълнителни травми, което изисква специализирано лечение. В зависимост от установените травматични изменения се назначава подходящо лечение.

Лечение при травма на външното ухо

В случаите, когато няма разкъсвания или откъснати части от ухото се провежда консервативно лечение. При наличието на тежки хематоми или разкъсвания се предприема хирургично лечение с цел възстановяване на ушната мида.

При леки травми на ухото без хематом - Първоначално може да се използва торбичка с нарушен лед локално за 10-15 мин., с цел намаляване на болката и отока. Добре е да се направи превръзка на ухото с цел то да се притисне и предпази от допълнителни травми. В повечето случаи синините и болката изчезват за период от 2 седмици.

При хематом в областта на ухото - При поява на хематом е най-добре да се извърши дренаж, чрез пункция (източване) или инцизия (срязване) на ухото, с цел премахване на натрупаната течност и предотвратяването последваща деформация тип "карфиолено ухо". Тази пункция трябва да се извърши до 7 седмия ден след травмата, поради последващото формиране на гранулационна тъкан. След премахване на хематома се прави компресивна превръзка на ухото и се назначава антибиотично лечение. В продължение на няколко дни след травмата ухото се наблюдава за появата на нов хематом. При застарели хематоми операцията трябва да се направи от специалист, който да се опита да възстанови нормалната форма на ухото.

При разкъсване на ухото - Прави се хирургична операция с цел максимално възстановяване на формата и функцията на външното ухо. При откъсване на част от ухото се прави микрохирургична пластична операция с цел възстановяване на липсващата част.

Профилактика на травми на външното ухо

Предпазването от травми във всеки спорт е свързано с носенето на лични предпазни средства и познаването на начина на получаването им. За профилактиката на травмите на външното ухо в спорта се използват протектори за уши и специални каски. При борците протекторите за уши или т. нар. наушници, могат да предпазят в голяма степен от травми, ако бъдат носени по-време на тренировка и състезание. В спортовете като бокс, кик-бокс, ММА има специални каски, които имат висока степен на защита, включваща и ушите.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаХранене при...НовиниТестовеФизиологияЛеченияСпециалистиИсторияИзследванияКлинични пътекиНормативни актовеПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииБотаникаИнтервютаАнкетиЗаведения