Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Ортезни и протективни средства Съвети за поставяне на кинезио лента

Съвети за поставяне на кинезио лента

Съвети за поставяне на кинезио лента - изображение

Трудно е да не забележим ярките кинезио ленти по тялото на известни спортисти от тениса, футбола, волейбола и други популярни спортове. След поставяне на кинезиотейп, той става един вид втори слой кожа, който подкрепя и стабилизира мускулите, като така подпомага тяхната работа. Благодарение на своята еластичност, но същевременно и здравина, кинезиологичната лента играе ролята на пластичен екзоскелет, следващ точно формата и положението на мускулите. Освен да стабилизира мускулите и ставите, кинезиотейпът значително помага за възстановяването от спортни травми, като подобрява циркулацията и спомага за дренирането на засегнатите тъкани. Макар за професионалното поставяне на кинезио лента да е нужно специално обучение, всеки може да опита да постави такава, за да усети нейното действие. С повече практика и видеоуроци могат да се научат поне основните пунктове на техниката кинезиотейпинг.

Техника на поставяне на кинезио лента

1. Почистете кожата на мястото за поставяне с вода и сапун. Това ще помогне за по-доброто прилепване на лентата.

2. Наложете и измерете част от лентата, достатъчна за съответния участък. Направете ръбовете на лента обли, за да не се закачат по дрехите и да отлепят кинезиотейпа.

3. Мускулите, на които трябва да поставяте лента, трябва да не са напрегнати, а леко разтеглени и отпуснати.

4. Ако поставяте кинезио лентата с цел стабилизиране и превенция, залепете единия му край в началото на мускула, а другия издърпайте към залавното му място. Например, ако се касае за бедрото, трябва да залепите единия край в областта на таза, а другия да изтеглите към коляното. Ако поставяте с цел възстановяване от травма, залепете началото на залавното място, а другия край издърпайте към началото му.

Къде започват и завършват мускулните групи може да прочете в анатомия на мускулите.

5. Кинезиотейпът има силен ластичен ефект, затова не го опъвайте прекомерно, когато го поставяте с цел подкрепа или обикновена контузия. Ако се касае за навяхване на става, може да се наложи използването на няколко лени, с малко по-опънато поставяне.

6. Оставете лентата в продължение на два-три дни. За да я премахнете намажете обилно лентата и околната кожа с бебешко олио и го втрийте. След това може да използвате течен сапун и вода, за да го отлепите от кожата.

7. Подробни техники за поставяне може да намерите в youtube

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноАлтернативна медицинаЗаболявания (МКБ)ПсихологияНовиниИсторияОрганизацииЗдравни съветиСпециалистиЛеченияКлинични пътекиМедицински изследванияИнтервютаБотаникаЛайфстайлНормативни актовеАнкетиЗаведения