Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Ортезни и протективни средства Кинезиотейпинг при раменна нестабилност

Кинезиотейпинг при раменна нестабилност

Кинезиотейпинг при раменна нестабилност - изображение

Много често спортистите с раменна нестабилност използват различни техники на кинезиотейпинг с цел стабилизиране на рамото и подпомагане на неговата биомеханика. Съществуват различни техники за поставяне на кинезио ленти в областта на рамото, но всички те имат една и съща цел - да подпомогнат функцията на раменната става като я стабилизират и подобрят проприорецепцията. Предложената техника е една от най-простите и може да бъде поставена дори от неспециалист.

Препоръки за поставянето на кинезио лента

Най-добре е кинезио лентата да бъде поставена от сертифициран физиотерапевт, но ако решите да опитата да го направите сами следвайте следните препоръки:

  • При поставянето на лентата кожата трябва да бъде чиста и суха.
  • При поставянето на кинезио лентата тя не се издърпва, а просто се издърпва защитното фолио и се притиска.
  • Нормална е появата на гънки по тейпа, когато се поставя върху отпусната мускулатура.
  • След поставяне притиснете добре с ръка, за да залепне кинезио лентата добре.

ТЕХНИКА НА ПОСТАВЯНЕ НА  КИНЕЗИО ЛЕНТА ПРИ РАМЕННА НЕСТАБИЛНОСТ

Стъпка 1

Поставяне на кинезио лента на рамото стъпка 1Започнете със синя кинезио лента с формата на "Y" с подходяща дължина. Ако имате стандартна лента с широчина 5 см. може да направите разрез, за да я разделите на две в единия край и да я отрежете по размер. Отлепете фолиото от долния край на лентата и го изтеглете леко нагоре. Залепете тази част в средата на мишницата и притиснете, за да се захване здраво.

Стъпка 2

Поставяне на кинезио лента на рамото стъпка 2Приберете ръката към тялото, хванете задната горна част на лентата и я залепете, без да изтегляте  около рамото в задната му част. Завъртете ръката навън на 45 градуса. Хванете предния горен край и го залепете около рамото в предната му част. В завършен вид кинезио лентата трябва да е залепена така, че да образува нещо като заоблена щипка, а рамото да се намира в нея.

Стъпка 3

Поставяне на кинезио лента на рамото стъпка 3Вземете черна I-образна  лента и ако е нужно я отрежете до точен размер. Отлепете защитното фолио в единия край на лентата и го издърпайте леко. Залепете тази част в горната част на рамото, на  около 5-10 см над ставата. Продължете с отлепянето на фолиото и залепването на кинезио лентата в посока надолу. Ако сте подбрали точната дължина, черната лента трябва да завърши точно в основата на синята.

Стъпка 4

Поставяне на кинезио лента на рамото стъпка 4Вземете синя I-образна лента и ако е нужно я отрежете до подходящ размер. Отлепете единия край на лентата и издърпайте защитното фолио. За залепването на този тейп ще Ви нужна помощ от друг човек. Началото на кинеизо тейпа се залепва в средата на лопатката. Постепенно фолиото се маха, а той се залепва в посока към предната част на рамото.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияЗаведенияВидеоАлт. медицинаСнимкиЗдравни съветиИзследванияНовиниЛайфстайлСпециалистиСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеИсторияОбразованиеПсихологияЗаболявания (МКБ)БотаникаИнтервютаАнкети