Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми в различните видове спорт Травми в гребането

Травми в гребането

Травми в гребането - изображение

Поради голямото натоварване на тялото, седящата поза и повтарящи се движения, травмите в гребането не са рядкост. Макар гребането да е чудесен спорт развиващ мускулите на цялото тяло, той е свързан и с чести травми в областта на кръста, гърдите и най-натоварените мускули и сухожилия на крайниците. При гребането се използва специална техника, която насочва силата на тялото, ръцете и долните крайници към греблата и така се постига по-висока ефективност. Повтарящият се цикъл от движения обаче може да е причина за много хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, които да са свързани с дълъг период на възстановяване.

Най-чести причини за травмите в гребането

Като най-честа причина за появата на травми при гребането се счита пренатоварването на опорно-двигателния апарат. Основна роля за това има рязкото покачване на натоварването, липсата на време за пълно възстановяване или лошата физическа форма. Пренатоварването най-често е свързано с микротравматични увреждания, който с течение на времето могат да причинят възпаления на сухожилия, стрес фрактури и други хронични заболявания на опорно-двигателния апарат.

Най-чести травми и заболявания в гребането

Тендовагинит на сухожилията на китката

Поради повтарящите се движения на китките при държане на греблата, чест проблем на гребците са тендовагинитите на сухожилията в тази област. Тендовагинитът е възпалително заболяване засягащо сухожилията и техните влагалища, което се характеризира с болка, оток, а понякога и крепитиращи (пукащи) звуци при движение. Може да се причини и от други повтарящи се действия с китката като писане.

Лечението на тендовагинит в областта на китката включва: носенето на шина или ортеза, намаляване на натоварването или пълна почивка, противовъзпалителни медикаменти, компреси с лед и физиотерапия. 
Понякога може да се наложи използването на кортикостероидни инжекции, но прилагането им трябва да е преценено от лекуващия лекар. За да се намали риска от получаването на тендовагинит се препоръчва доброто загряване преди тренировка и носенето на екип с дълъг ръкав при гребане в студено време.

Стрес фрактура на ребрата 

Една от характерните за гребането травми, която е свързана с получаването на микро пукнатини в костите на ребрата, вследствие от системното високо натоварване. Този тип травма се получава най-често в зимния период, когато гребците се подготвят на уреди като гребен ергометър, които симулират натоварването при гребане, но с голямо моментно натоварване. В началото на развитието си, стрес фрактурата е свързана само с болка в областта на ребрата при натоварване. В последствие при задълбочаването й се появява болка при дълбоко вдишване, кашляне, смях и промяна на положението на тялото. Ако стрес фрактурата не се лекува навреме, тя може да доведе до пълно счупване на ребро, дори при не голямо натоварване.

Лечението в по-леките случаи е свързано основно с почивка и преустановяване на дейностите, който могат да доведат до задълбочаване на симптомите. При достигане на ниво, при което няма болка при извършване на ежедневните дейности, може да се продължи с тренировки, но щадящи и с постепенно натоварване.

Болки в колената

Поради активното участие на колената в процеса на гребане, често гребците получават различни хронични травми изразяващи се с болка в различните части на коляното.

Пателофемуралния синдром е свързан с неравномерното теглене на колянното капаче от сухожилието на четириглавия бедрен мускул, което може да причини болка и усещане за прещракване. Болката е локализирана основно в областта на колянното капаче, а синдромът е познат още като "коляно на бегач".

Илиотибиланият синдром е друг синдром, който се среща често при гребци и свързан с възпаление на фиброзната лента стабилизираща мускулите на бедрото, наречена илиотибиален тракт. Този синдром е свързан с болка и възпаление по външната странична част на коляното.

Лечението на заболяванията причинени от хронично пренатоварване на коляното е както при другите микротравматични заболявания и е свързано основно с: почивка, използването на ледени компреси, стречинг упражнения и физиотерапия.

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортХранене при...