Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Травми на главата при спортисти

Травми на главата при спортисти

Травми на главата при спортисти - изображение

Професионалните играчи и дори всички останали, които практикуват някакъв спорт са застрашени от травми на главата. Въпреки, че повечето наранявания не са сериозни, все повече изследвания показват, че спортните сътресения имат дългосрочни последици, включително депресия и проблеми с паметта.

Различни травми на главата, причинени от спорт:

Нараняванията на главата в спорта варират от леки подутини и натъртвания до тежки травми на главата. Дори и един слаб удар може да се превърне в нещо сериозно, така че е важно да знаете различните видове травми и какво да правите, ако подозирате, че имате такава.

 • Сътресение на мозъка: Това е най-често срещаната травма. Може да изглежда като леко мозъчно сътресение, но изследванията сочат, че многократните сътресения може да доведат до дългосрочни и сериозни последици. Сътресението се причинява от тежка травма на главата. Симптомите на сътресението могат да бъдат ранни (объркване, дезориентация, главоболие, виене на свят) и късни (нарушения на паметта, раздразнителност, умора, личностни промени).
 • Екстрадурален кръвоизлив често е причинен от фрактура на черепа в детството или юношеството. Този тип кървене е по-честа при младите хора, понеже мембраната, покриваща мозъка не е здраво закрепена към черепа. Симптомите при кръвоизлив в естрадуралното пространство са объркване, виене на свят, главоболие, загуба на съзнание. Екстрадуралния кръвоизлив е спешно състояние, при което лечението цели да се облекчат симптомите и да се предотврати трайното увреждане на мозъка.
 • Счупване на черепа: Удара в главата трябва да е много силен, за да причини фрактура на черепа. Когато един спортист има кървене от раната, ушите, носа, или около очите, объркване, синини зад ушите той най-вероятно има счупване на черепа.
 • Насинено око - дори незначителен удар би могъл да го причини. По-голямата част от насинените очи са сравнително леки рани, които зарастват сами след кратък период от време. Понякога обаче насиненото око е предупредителен знак за по-тежка травма на главата.
 • "Камшичен удар": нарича се още преразтягане в цервикалния дял или флексионно екстензионна травма на врата. Тази травма се отнася до нараняване на меките тъкани на шията, връзки, мускули и сухожилия. Симптомите при камшичен удар включват болки във врата и скованост.
 • Счупване на челюстта: най-честата причина е нараняването на лицето или главата. Челюстта може да бъде изкълчена в едната или двете стави.

Симптоми при травми на главата в спорта:

Признаците на сериозно нараняване на главата като сътресение или епидурален хематом невинаги се появяват веднага. Понякога може да се появят след няколко часа, или дори след няколко дни. Някои от основните симптоми са:

 • Трудност при помнене на последни събития или лична информация.
 • Силно главоболие, особено ако то е възникнало бързо и на определено място.
 • Скованост в шията, психично объркване или странност в поведението.
 • Гадене и повръщане.
 • Виене на свят, нестабилна походка, слабост в крайниците.
 •  Продължително звънене в ушите и замъглено виждане.

Лечение при травма на главата в спорта:

Всеки един спортист може да получи травма на главата при падане, удар с друг противник, или удар с някакъв предмет по главата. Понеже е трудно да се определи тежестта на увредата без медицински преглед е необходимо всеки пострадал спортист да получи медицинска помощ.

 • Първоначално е необходимо да се спре играта, спортиста да се оттегли от полето и да почине за известно време.
 • Трябва да се потърси лекарска помощ, ако се наблюдават признаци на объркване, гадене, кървене или друго необичайно поведение.
 • Спортистът е добре да бъде откаран до спешен център и да му бъде направена компютърна томография.

Предотвратяване на травми на главата в спорта:

Макар и да е невъзможно да се предотврати всяка една травма, при повишено внимание и спазването на някои правила биха довели до значително намаляване на спортните травми.

 • Много от нараняванията могат да бъдат предотвратени с програма за кондициониране на упражнения, предназначени специално за вашия спорт.
 • Познаването и спазването на правилата е изключително важно, особено за тези, които участват в контактни спортове.
 • Подходящата екипировка и оборудване също е от голямо значение. Носенето на протектори на устата, каски и ръкавици е необходимо, за да сте в безопасност. Никога не играйте избраният от вас спорт без съоръжения за безопасност.
 • Почивката и релаксирането на спортистите е от изключителна важност за предотвратяване на нараняванията. По този начин спортиста ще бъде по-силен, и би направил по-добра преценка за ситуацията, за да не се нарани.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИзследванияКлинични пътекиНовиниЛюбопитноХранене при...ПсихологияЗдравни съветиСпециалистиНормативни актовеИсторияАлт. медицинаЛайфстайлЛеченияСнимкиПатологияФизиологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииБотаникаИнтервютаАнкетиЗаведения