Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Увреда на кръстните връзки на коляното

Увреда на кръстните връзки на коляното

Увреда на кръстните връзки на коляното - изображение

Колянната става е най-натоварваната става в тялото и има сложна структура, поради което лесно се травмира и се увреждат нейните структури. Една от най-честите травми, заедно с тази на менискуса, e увредата на кръстните връзки на коляното, като от нея са най-засегнати са футболисти, баскетболисти, борци, ръгбисти и скиори.

Какво представлява увреждането на кръстните връзки на коляното?

Предната и задната кръстни връзки са две от четирите основни връзки в коляното, които пресичайки се образуват "Х". Те действат като стабилизатори на колянната става и поддържат анатомичното изравняване на бедрена кост и подбедрицата. Частичното и пълно разкъсване на една от тези връзки е често срещан проблем при спортистите, като най-често се разкъсва предната кръстна връзка. Такава спортна травма се означава като сериозна, поради последващата нестабилност в колянната става.

Увреждането на кръстните връзки на коляното и особено тяхното скъсване, в много от случаите е свързано и със съпътстващо нараняване на ставния хрущял или увреждане или скъсване на менискус, което допълнително утежнява травмата. В зависимост от тежестта на увреждането на кръстните връзки, може да се касае и само за навяхване в колянната става, свързано с директен удар върху външната или предна част на коляното, най-вече при контактните спортове.

Причини за увреда на кръстните връзки на коляното

Механизмът на получаване на увреждането на кръстните връзки е свързан с внезапно спиране, усукване, промяна в оста или посоката на ставата, екстремно преразгъване на коляното или директен удар от предната, задната или външната страна на подбедрицата. Задната кръстна връзка се засяга най-вече при директните фронтални удари върху колянната става. Увреждането на кръстните връзки е присъщо за спортове свързани с честа смяна на посоката, рязко спиране, скачане и приземяване или директен сблъсък, като футбол, баскетбол, борба, ръгби и ски. Проучванията показват, че при жените упражняващи някои от тези спортове, честотата на увредите на предна кръстна връзка е 8 пъти по-голяма, в сравнение с мъжете на същата възраст.

Оценка и диагностика при увреда на кръстните връзки на коляното

Поставяне на точната диагноза при увреждане на кръстните връзки на коляното до голяма степен е свързана с оценката от спортния лекар на симптомите и механизма на получаване на травмата.

Повечето спортисти съобщават "за изпукване" в момента на травмата, а след това невъзможност да продължат да играят поради остра болка и оток в коляното. При клиничен преглед е положителен теста на Лахман (Lauchman) при скъсване на предна кръстна връзка, както и тестът с издърпване напред или назад при свито коляно (предно и задно чекмедже), за предна или задна кръстни връзки. В повечето случаи се прави ренгенорграфия за отхвърлянето на съпътстващи фрактури, увреждания на хрущяла или менискуса. Артроскопията и ЯМР (Ядрено-магнитен резонанс) са допълнителните методи, които могат да послужат за по-точна диагностика на увреждането на кръстните връзки на коляното, като ЯМР е по-предпочитаният заради неговата атравматичност.

Лечение и прогноза при увреда на кръстните връзки на коляното

Консервативното лечение на увреда на кръстни връзки при спортисти се използва само до уточняване на диагнозата. Свързано е с прилагането на класическите средства при спортна травма - покои, локално студени компреси или лед, компресивна еластична превръзка и повдигане на крайника. След уточняване на диагноза - увреждане на кръстни връзки, се обсъжда артроскопична реконструкция на сухожилията в колянна става. Реконструкцията стабилизира коляно и в повечето от случаите възстановява напълно функцията му, като успеваемостта на операцията и връщането към спортни занимания в съвременните клиники достига до 90-95%.

Прогнозата при увреждането на кръстните връзки на коляното, когато няма усложнения и е извършена хирургична реконструкция е положителна. Цялостната програма за лечение включва, ходене с патерици за период от 2-4 седмици и незабавна и продължителна рехабилитационна програма. При рехабилитация без усложнения се стига до завръщане към леки спортни дейности, като бягане до 2-3 месеца след операцията и скачане или по-сериозни натоварвания до 6 месеца след травмата.

Физиотерапия и рехабилитация при увреда на кръстните връзки на коляното

Средствата на физиотерапията и рехабилитацията се включват максимално рано (първия, втория ден) след операцията с цел максимално съкращаване на възстановителния период и предотвратяване на усложнения. Могат да се използват различни физиопроцедури като криотерапия, ултразвукова терапия (УЗ), TENS с цел намаляване на отока, болката и подобряване на кръвообращението и трофиката. От средствата на кинезитерапията в зависимост от периода, се използват упражнения за подобряване на обема на движение, мускулната сила, упражнения за равновесие и правилно ходене.

Периодизация

1-2 седмица след операцията

Средствата на физиотерапията и рехабилитацията са насочени към преодоляване на отока и болката (може да се използва криотерапия) и подобряване тонуса на мускулатурата. Започва се с движения в допустимия обем в коляното и постепенното обременяване на крайника при ходене с патерици. В края на периода трябва да се стигне до премахване на патериците.

3-6 седмица след операцията

Средствата са насочени към постепенно увеличаване обема на движение в коляното (сгъване и разгъване в по-голям обем), засилване мускулите на седалището и бедрата, подобряване стабилността на крайника, леки клекове, упражнения за равновесие и координация, изкачване и слизане по стълби, ходене, велоергометър.

7-12 седмица след операцията

Целта е възвръщане на пълния обем на движение в колянната ставата. Упражненията от стоеж се усложняват, включва се ходене по неравен терен, клековете се задълбочават, използват се упражнения с уреди и на уреди.

3-6 месеца след операцията

Продължаване на упражненията за мускулна сила, издръжливост, равновесие и стабилизация. Добре е да се включат по-сложни комплексни и координационни упражнения. Започва се с леко бягане на различни разтояния, скокове и тренировки свързани с вида спорт.

Повече информация за рехабилитацията след операция на кръсни връзки може да прочетете в статята:  Възстановяване след операция на предна кръстна връзка при спортисти

Още по темата:

3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИзследванияСпециалистиСнимкиЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ЛюбопитноНовиниКлинични пътекиПсихологияЛайфстайлИсторияОрганизацииБотаникаНормативни актовеИнтервютаАнкетиЛеченияЗаведения