Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Травми на зъбите в спорта

Травми на зъбите в спорта

Травми на зъбите в спорта - изображение

Контактните и бойните спортове са водещи при получаването на травми на зъбите. В много от случаите уврежданията на зъбите са в комбинация с други травми на главата като: мозъчни сътресения, счупване на носа, счупване на челюст, кръвотечение от носа, лицеви травми и др. Травмите на зъбите се получават най-често при автомобилни катастрофи, падания и сблъсъци между играчи в спортовете като футбол, хокей , футбол, волейбол, баскетбол, бейзбол, бокс, бойни изкуства и др.

Какви могат да бъдат травмите на зъбите и какви са причините за тях ?

В зависимост от тежестта на травмата могат да се наблюдават различни по-степен увреждания на зъбите и венците. В най-леките случаи се получава само контузия на зъба, а в по-тежките се стига до неговото разклащане или счупване.

Контузия на зъб - Това състояние е свързано само с травма на зъба, при която няма нито разклащане нито счупване, но в някои случаи зъбът може да е с розов цвят, поради кръвоизлив в пулпата.

Разклащане на зъб - При значителна сила в странична или вертикална посока, зъбът може да се размести и разклати. При този тип травма може да има и значително травмиране на венците.

Счупване на зъб - Този тип травми могат да варират от незначителни отчупвания на емайла и дентина до цялостни счупвания на зъбите. Емайла и дентина са двата външни защитни слоя на зъба, като емайла е повърхностно разположен и има бял цвят, а дентина се намира под него. Те защитават пулпата на зъба, където са разположени кръвоносните съдове и нервите.

Причините за травмите на зъбите са в по-голямата си част свързани със сблъсък между двама играчи, удар с спортно пособие или сблъсък с твърд предмет. Най-често тежките зъбни травми се получават при удар с коляно, лакът, юмрук, при което могат да се получи значителна по тежест травма.

Симптоми при травми на зъбите

В зависимост от тежестта на зъбните травми, симптомите могат да варират в значителна степен

Симптоми при контузия на зъб - В много от случаите няма видими поражения по зъба, но спортистът усеща значителна болка, най-вече при стискане на зъби. В някой случаи може да са наранени венците и да има кръвоизлив в устната кухина или да има розово оцветяване на зъба. Това розово оцветяване се дължи на кръвоизлив в пулпата, който в последствие може да доведе до некроза.

Симптоми при разклащане на зъб - При това състояние, освен болката, има и видима деформация или нестабилност на зъба. В много от случаите се наблюдава и кръвонасядане в областта на венците.

Симптоми при счупване на зъб - В случаите на счупване на зъб, то може да е в различна степен и посока. В по-леките случаите не се засяга пулпата, а фрагментът е само част от короната на зъба. При по-тежките случаи се получава счупване в зоната на неговия корен.

Диагностика на травми на зъбите 

Диагностицирането на зъбните травми става от лекар стоматолог, който на базата на клиничния преглед, данните за начина на получаване на травмата и различни образни изследвания (като рентгенография), може да определи щетите и възможностите за възстановяване на зъба. В случаите на зъбна травма при спорт задължително трябва да се направи и обстоен преглед за други травми или наранявания на главата.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияНовиниЗаболявания (МКБ)СпортЗдравни съветиЛайфстайлОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиИнтервютаБотаникаНормативни актовеАнкетиЛеченияЗаведенияСнимкиХранене при...Алт. медицинаНаправления в медицинатаСоциални грижиПроизводители