Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на гръдния кош, корема и таза Травми на корема при спортисти

Травми на корема при спортисти

Травми на корема при спортисти - изображение

При внезапно въздействие на външни фактори, наречени травмени агенти може да се причини травма на отделна част от човешкото тяло. Когато става въпрос за травми на корема при спортисти трябва да се има предвид, че около 50% от тях са в резултат от пътно транспортни произшествия при автомобилните спортове.

Този вид травма има голяма важност поради нетипичната клинична картина, увреждането на жизненоважни органи и високата леталност. 90% от оперираните спортисти с коремни травми до 2 часа оживяват, до 6 часа - около 60-70% и след 12 часа, само 25% от тях успяват да оживеят.

Класификация на травмите на корема:

  • Закрити травми:

Закритите травми са резултат от директен удар. В областта на корема може да се получи руптура на първия коремен мускул. Тя се дължи на директен удар, когато мускулът е съкратен, при спортове като футбол, хокей. Могат да се травматизират черния дроб, далака, бъбреци и рядко червата при някои по-екстремни спортове. Руптурата на далака се предизвиква от силен удар в дясното подребрие. При нея се получава силен кръвоизлив в коремната кухина, поради което се изисква спешна хоспитализация.

При бокса може да се получи нервнорефлекторен шок, в резултат от директен удар на слънчевото сплетение.

При гимнастиката, хокея и борбата може да се получи удар в кръста, който да увреди бъбреците. На кръста отзад се опипва подутина, болката е силна, а урината кървава.

  • Отрити травми:

Откритите травми могат да бъдат проникващи и непроникващи. При проникващите наранявания има засягане на паренхимни органи. При някои от тях няма засягане на вътрекоремни органи, но може да възникне инфекция. При проникващите травми се развива вътрешен кръвоизлив и инфекция на перитонеума. В този случаи спортистът е в тежко състояние, има учестен и едвам долавящ се пулс, бледост на кожата, студена пот, твърд като дъска корем, силна болка, съпътствана с гадене и повръщане.

  • Има някои по-особени травми на корема:

Спонтанни руптури - при стомах и далак.

Ятрогенни коремни травми - по време на операция или по време на манипулации.

Корозивни увреди - при тях увредата зависи от погълнатото вещество.

Диагностициране на коремни травми:

При наличието на няколко белега или симптома от горепосочените може да се определи, че има засягане в коремната кухина. Сигурен метод за диагностициране е ехографът, скенерът и рентгенографията.

Лечение на коремни травми при спортисти:

При травмите на коремната кухина и особено при проникващите травми, пострадалият спортист се откарва до болнично заведение. На корема му е поставен лед и се ограничават напълно течностите и храната. Оперативното лечение се налага, особено когато става въпрос за засягане на вътрешни органи. То се различава в зависимост от това, кой орган е засегнат.

Рехабилитация и възстановяване при коремни травми:

В рехабилитационната програма влизат упражнения, които ще засилят коремната мускулатура, дихателни упражнения и упражнения за създаване на здрав мускулен корсет.

В зависимост от тежестта на увредата възстановителния период е различен.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортНовиниЛюбопитноСнимкиПатологияХранене при...ЛайфстайлСоциални грижиФизиологияЛеченияИсторияНормативни актовеДиетиСпециалистиАнатомияКлинични пътекиИзследванияБотаникаАлт. медицинаПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииИнтервютаАнкетиЗаведения