Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Разтежение на прасеца при спортисти

Разтежение на прасеца при спортисти

Разтежение на прасеца при спортисти - изображение

Много често поради травма или прекомерното натоварване в спорта, може да се стигне до състояние познато като разтежение на прасеца. То се среща най-често в спорове, при които се натоварват значително долните крайници като лека атлетика, футбол, тенис и др.

Какво представлява разтежението на прасеца и какви са причините за него?

Прасеца включва мускулите гастрокнемиус и солеус (m. gastrocnemius, m. soleus) намиращи се в задната част на подбедрицата. Гастрокнемиусът е по-големият и съставен от две глави, а солеуса е по-малък и се намира под него. В следствие на рязко движение, падане или голямо натоварване, могат да се разкъсат мускулни влакна на всеки от двата мускула на прасеца и това да причини болезнена травма позната като разтежение на прасеца. В зависимост от тежестта на увредата могат да се разкъсат малък брой мускулни влакна или в редки случаи да се разкъса целия мускул. В зависимост от броя на разкъсаните влакна могат се наблюдават няколко степени на увреда:

 • 1ва степен - Има разкъсване на до 10% от мускулните влакна
 • 2ра степен - Има разкъсване на между 10% и 90% от мускулните влакна
 • 3та степен - Има разкъсване над 90% от мускулните влакна

Какви са симптомите при разтежение на прасеца?

Симптомите са свързани със степента на травмата, като водещ симптом е болката в задната част на прасеца, а допълнително може да има оток, кръвоизлив и деформация.

1ва степен - Налице е лека до умерена болка в задната част на подбедрицата при движение или спорт. Обикновено симптомите преминават за около 2 до 3 дни.

2ра степен - Налице е силна болка в задната част на подбедрицата обостряща се при ходене. Може да е налице лек до умерен оток и кръвонасядане в областта на травмата. При натиск на ходилото на горе се усеща болка. Обикновено острите симптоми отминават за 2 до 5 дни.

3та степен - Налице е цялостно разкъсване на мускула с остра прорязваща болка в прасеца. Спортистите с такава травма не могат да продължат да играят и дори да ходят. Обикновено има сериозен оток и кръвонасядане в областта на травмата. При пълно разкъсване на мускула е налице деформация на прасеца - има издуване с формата на топка събрана в горната част на подбедрицата.

Диагностика при разтежение на прасеца 

За да се диагностицира разкъсването на мускулни влакна в областта на прасеца е нужно да се направи обстоен преглед. Той включва оглед, палпация, тестуване и разпит за начина на получаване на травмата. Огледа и палпацията имат за цел да установят външни белези на кръвонасядане или болезненост в зоната на прасеца. Функционалните тестове установяват слабост и болезненост при плантарна флексия в зависимост от степента на увредата. Важно е този тип травма да се разграничи от други причини за болка в прасеца като контузия и венозна тромбоза.

Лечение при разтежение на прасеца

При разтежението на прасеца, което е 1ва или 2ра степен лечението е консервативно. Когато е налице тежко или пълно разкъсване, най-често се препоръчва оперативно лечение, след което се преминава през същата схема на лечение и рехабилитация.

Мерки веднага след травмата

 • Почивка - Много е важно след травмата крайникът да не се натоварва с цел предотвратявана на допълнителни наранявания. 
 • Криотерапия - Прилага се най-често под формата на плик с лед увит във влажна кърпа за 10-15 мин. на всеки 2-3 часа. Има за цел намаляване на болката и отока.
 • Компресивна превръзка - Може да се използва еластичен тейп (бинт) или неопренова еластична ортеза с цел предотвратяване на отока и кръвоизлива в травмирана област.
 • Повдигане на крайника - Прави се с цел да се подпомогне венозния ток и да се намали отока.
 • Обезболяващи лекарства - Могат да се използват обезболяващи лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НПВС) с цел намаляване на болката.

Мерки след отшумяване на острите симптоми (обикновено 3-7 дни след травмата)

 • Физиотерапия - Включват се процедури с цел намаляване на отока, подобряване на кръвоснабдяването и ускоряване на възстановителните процеси като - ултразвук (УЗ), интерферентен ток (ИФТ), лазертерапия, топлолечение и др.
 • Масаж - Използва се в комбинация с другите рехабилитационни средства и има за цел да нормализира мускулния тонус и да ускори възстановяването.
 • Кинезитерапия - В началото се започва с лек стречинг за прасците, за поддържане на обема на движение в глезените, като се избягват се упражнения причиняващи болка. Впоследствие с намаляване на болката се включват повече и по-разнообразни упражнения за поддържане на мускулната сила и обема на движение. На по-късен етап могат да се включат упражнения срещу съпротивление и повдигане на пръсти, с цел пълно възстановяване на мускулната сила.

Повече за рехабилитационните упражнения може да прочетете в статията: Упражнения след разтежение на прасеца

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортАлт. медицинаЗдравни съветиИзследванияЛеченияЛюбопитноФизиологияОрганизацииХранене при...ИнтервютаНовиниПсихологияЗаболявания (МКБ)Клинични пътекиЛайфстайлИсторияНормативни актовеСпециалистиБотаникаАнкетиЗаведенияСпорт и туризъмСнимкиСоциални грижиДиетиТестовеОбразованиеПроизводителиРецепти