Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Ултимейт

Ултимейт

Ултимейт - изображение

Ултимейт е отборен спорт, който е хибрид между игра на фризби и ръгби. Целта му е да се печелят точки, посредством преминаването на крайната зона от играч, който е с летящия диск в ръка, подобно на американския футбол. Тук играчите не могат да тичат с диска, а трябва постоянно да си го подават.

Самият спорт в началото се е наричал ултимейт фризби, но поради факта, че търговското наименование „Фризби“ е било патентовано, то отпада от името.

Спортът е доста популярен, като само в САЩ го практикуват над 5 милиона души, като не малка част от тях на професионално ниво.

Правила на ултимейт

Играта започва с „издърпване“. Двата тима стоят в своите крайни зони, като единият хвърля диска към другия. След това фризбито може да бъде пренасяно само чрез подаване, а играчът чието притежание е то има право да се движи единствено с преместването на единия си крак, като другия не може да бъде отлепян от земята. Ако единият отбор успешно достигне до крайната зона на другия, то той печели точка и диска се дава на противниковия отбор, който от своя страна започва да атакува.

Ако пасът не достигне до играч и диска падне на земята, пресечен е от противников играч или фризбито е уловен извъно границите на полето, тогава то също преминава във владение на другия отбор. Друг начин за отнемане на диска е правилото „Т“, което гласи, че когато защитник се приближи на три метра от нападателя, той има точно десет секунди на разположение, в които да подаде на съотборник, в противен случай губи притежанието.

Отборите са от по седем играча, като смените са позволени само при спиране на играта при отбелязване на точка. Игрището е с размери 110 на 37 метра, включително крайните зони, които са с дълбочина 23 метра всяка. В международните състезания и шампионските серии на клубно ниво, крайните зони са по 18 метра.

Използваният диск е пластмасов с диаметър от 20 до 25 сантиметра.

 

 

 

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмСнимкиХранене при...ЛайфстайлНовиниЛюбопитно