Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Хандбал

Хандбал

Хандбал - изображение

Хандбал е спорт с топка, при който два отбора съставени от по 7 играча се стремят да отбележат гол във вратата на противника. Стандартният мач продължава 60 минути, които са разделени на две полувремена от по 30 минути. Модерният хандбал се играе на закрито, но има и форми играни на открито (чешки и плажен хандбал). Играта е доста бърза, с множество подавания на топката (с ръце), като не са изключени физическите сблъсъци между противниците, тъй като защитниците се опитват да попречат на нападателите да достигнат близо до вратата. Позволено е спирането на противника само, когато дефанзивния играч е директно срещу него. Страничното изблъскване или още опасното такова отзад са забранени и се санкционират като опасна игра. Съдията веднага отсъжда фал или дузпа, когато нарушението е извършена между 6 и 9-метровата линия. За разлика от баскетбола, където са позволени само по пет фала на играч, във хандбала няма ограничение, като се счита че отбора направил повече фалове има добра защита и успява да наруши игровия ритъм на противника. Някой елементи на този спорт напомнят тези в ръгбито, като например силата, която прилагат защитниците при изблъскване на нападателите.

Отбелязването на голове се случва често, като обикновено двата отбора имат най-малко по 20. Това не е било винаги така, като до 80-те години на ХХ век, атакуващите действия на отборите не са били толкова добри и контра-атаката не е била сред използваните прийоми.

Правилник

При боравенето с топката, за играчите има следните ограничения:

  • Те могат да подават, да задържат или да изстрелят топката.

  • Докато я държат, хандбалистите трябва да дриблират с нея, както при баскетбола, да направят 3 крачки (в баскетбола са 2) или да останат на място до 3 секунди.

  • Никой играч, различен от вратаря няма право да докосва зоната около вратата (обградена с 6-метровата линия). Атакуващите играчи имат право да навлязат в нея при отскок с топка в ръка, но преди докоснат пода, те трябва да стрелят към вратата.

Игрално поле

Игрището за хандбал е с размери 40 на 20 метра, като в средата на двата края има врати. Самите те са заобиколени в предната си част от поле с формата на полукръг. То е ограничено от плътна линия, която е на 6 метра от вратите. Пунктираните линии са на 9 метра от вратите. Централната линия на терена го разделя на две равни части.

Вратите

Всяка врата е с правоъгълна форма с размери 2 на 3 метра. Гредите трябва да са захванати за пода или за стената зад тях. Гредите са с квадратна форма със страна 8 сантиметра. Фронталната част на гредите обикновено е боядисана в бяло и червено или бяло и черно.

Всяка врата трябва да разполага с мрежа, която да е толкова здраво закрепена за гредите, че да не позволява на топката да излезе при отбелязан гол. При необходимост може да се сложи и втора мрежа от външната страна на вратите.

Продължителност на мача

Както споменахме по-рано, стандартния мач продължава 60 минути в две полувремена с 15 минути почивка между тях. При младежите до 16 години полувремената са по 25 минути, а за децата между 12 и 14 години са по 20. В мачовете, където трябва задължително да има победител, при равенство се играят 2 продължения по 5 минути с 1 минута почивка между тях. При ново равенство се изпълняват дузпи. Двата отбора изпълняват по 5 хвърляния, а ако равенството се запази се продължава, докато единият отбор сбърка.

По време на мача, всеки отбор има право на 1 прекъсване във всяко полувреме, като то може да бъде поискано само отбора, който притежава топката.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт