Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Чукбол

Чукбол

Чукбол - изображение

Чукбол е спорт с топка, който се практикува в зала и е създаден от швейцарският биолог Херман Бранд, който смята, че „Целта на всички физически дейности е не да се създават шампиони, а да се допринесе за изграждане на едно по-хармонично общество“. Именно затова той създава този спорт, при който не се включват физически сблъсъци и контузии.

Чукбол се практикува в поле с размери 27 на 16 метра, като в двата му края има не врати, а рамки с мрежа (подобно на батут, от който топката отскача), като те са с площ 1 квадратен метър и са обградени с полукръгла D-образна триметрова зона, подобно на хандбал или футзал. По интересното е, че отборите могат да печелят точки удряйки топката и в двете рамки, като тук няма собствена и противникова. Това прави чукбол изключително динамична игра, която изисква много добра физическа подготовка и издръжливост.

Тимовете се състоят от 12 състезателя, като 7 от тях са на полето, а останалите са резерви. За да се отбележи точка, топката трябва да се удари в рамката и да отскочи извън триметровата зона около нея, като не трябва да бъде хващана от противниковите защитници след рикошета. Контактът между играчите е забранен, а също и пресичането на подаванията. В този спорт числото три има важно значение. Разрешени са три подавания между съотборници, преди да хвърлят топката към рамката, играчите могат да правят три крачки с топката, само три пъти е позволено да се хвърли топката към една и съща рамка и не могат да стоят повече от три секунди на едно място, когато топката е в техните ръце.

Чукбол е международен спорт, игран в Бразилия, Канада, Китай, Чехия, Великобритания, Хонконг, Индия, Италия, Япония, Макао, Филипините, Сингапур, Швейцария, Тайван и САЩ. Той се ръководи от Международната федерация на чукбол (FITB, основана през 1971 г.).

Топка за чукбол

Използват се различни видове топки, в зависимост от играчите (мъже, жени, юноши под 18, под 15 и 12 г.), като диапазона им може да варира в обиколка от 54 до 60 сантиметра и тегло от 325 до 475 грама.

Точкуване

 • Точките се отбелязват след като топката отскочи от рамката и падне на земята извън забранената зона (в нея не се допуска влизане на играчите) оградена от полукръга около нея.

 • Ако топката бъде уловена от защитаващият се отбор, в същия този момент този тим се превръща в атакуващ и може много бързо да отбележи точка използвайки същата рамка

 • Неатакуващият отбор може да получи точка, ако другият не може да уцели рамката при хвърляне на топката, а също така и при отскачане на топката извън игралното поле или падането и в забранената зона.

Фаулове

Нарушение може да се даде в един от следните случаи:

 • Топката е докоснала земята по време на подаване

 • Получил се е физически контакт между съперниците или непозволено блокиране на атака

 • Играчът с топката е направил 4 крачки при позволени 3

 • Топката е докосната с част от тялото под коляното

 • Играчът задържа топката повече от 4 секунди

 • Подаванията между съотборниците надвишават 3 и не е отправен изстрел към рамката

 • При докосване на зона извън игралното поле с топка в ръце или се влиза в забранената зона

 • Има четири последователни изстрела към една и съща рамка.

 • Опит за изстрел към рамката, преди да е премината централната линия на полето

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт