Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Хемпдън парк

Хемпдън парк

Хемпдън парк - изображение

Хемпдън парк или просто Хемпдън е националният стадион на Шотландия и се намира в столицата Глазгоу. Капацитетът му днес е много по-малък от този преди години, като сега е едва 52063 места.

При откриването си през 1903 година, Хемпдън е бил най-големият стадион в света, с над 100000 места. В периода между 1927 и 1937 година, трибуните са допълнително увеличени и така се достига до 150000 места. Рекордната посещаемост на стадиона е през 1937 година, като мачът между домакините и Англия е наблюдаван от 149415 зрители.

Поради строгите правила за безопасност, капацитетът на Хемпдън парк е намален до 81000 през 1977 година, през 1999 година той е изцяло реновиран и е намален до днешните си размери.

В стадионът се намират офисите на Шотландската Футболна Асоциация, Шотландската Премиер Лига и Шотландската Футболна Лига.

Хемпдън е бил домакин на редица престижни състезания, някой от които са трите финала на Шампионска Лига, два финала на КНК и един финал на Купата на УЕФА. Той е категоризиран с 4 звезди от УЕФА и до него се намират две ЖП гари – Маунт Флорида и Кинг`с парк.

Hampden-park

Тътенът на Хемпдън

Той е запазена марка на стадиона, като феновете на домакините създават невъобразим шум, с цел да изплашат противниковия отбор. От създаването на Хемпдън парк до 1980 година, този тътен е можело да се чуе на няколко километра, но след намаляването на капацитета и поставянето на козирки, шумът до голяма степен е бил заглушен.

За пръв път започва да се говори за тътенът през 1929 година, след мач между Шотландия и Англия. Домакините играят цяло второ полувреме с човек по-малко, тъй като Алекс Джексън получава контузия и няма кой да го замени. Футболистът е бил откаран в болница Виктория, която се намира на почти 2 километра от стадиона. В последните минути Алек Чейн от домакините бележи гол директно от ъглов удар и феновете започват да се радват и скандират името му. Джексън чува тътенът в болницата и скача от леглото си. От тогава този шум се използва и като нарицателно: „Колко пъти изрева Хемпдън?“ в местният фолклор означава, „Какъв е резултатът?“

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайл