Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Хидроксиметилбутират (HMB) като спортна добавка

Хидроксиметилбутират (HMB) като спортна добавка

Хидроксиметилбутират (HMB) като спортна добавка - изображение

Една от аминокиселинните добавки използвана от спортисти и най-вече от бодибилдъри се нарича хидроксиметилбутират и e известна с абревиатурата HMB (hydroxymethylbutyrate). Тази добавка за спортисти представлява метаболит на незаменимата аминокиселината левцин, която е важна за мускулния растеж и развитието на качеството сила. HMB се намира в малки количества в цитрусовите плодове и някои храни, но концентрацията в тях не е достатъчна за получаване на значим ефект, поради което се приема като хранителна добавка.

Какво представлява хидроксиметилбутиратът и как действа?

Хидроксиметилбутиратът е органична киселина, образуваща се в тялото при разграждането на незаменимата аминокиселина левцин, която е една от една от трите с разклонена верига (BCAA). Левцинът е една от белтъчините изграждаща мускулната тъкан и се намира в най-голямо количество в нея. По време на тренировки се получават микроразкъсвания в мускулите и левцинът се превръща в хидроксиметилбутират. Данните от изследванията сочат, че той играе роля на биохимичен сигнал за организма, който може да потисне разрушаването на мускулната тъкан. В същото време има данни, че HMB усилва мастния метаболизъм и изгарянето на мазнините. Поради тази причина HMB става популярна хранителна добавка в бодибилдинга, силовите спортове и при спортове свързани с пределно големи натоварвания на тялото. Той може да бъде полезен както за изграждане на мускулите, загуба на тегло и постигане на релеф, така и при спортисти, които тренират за издръжливост.

Потенциални ефекти от използването на хидроксиметилбутиратът

  • Предпазва от мускулната тъкан от разрушаване по време на тренировка
  • Подпомага синтеза на мускулната тъкан и възстановяването
  • Повишава силата и аеробната издръжливост
  • Подпомага по-бързото изгаряне на мазнините

Комбиниране с други хранителни добавки 

HMB може да се комбинира с други добавки допълнителна мускулната сила и хипертрофия като креатин фосфатът, като при употребата им заедно, ефекта се усилва. При прием с други с хранителни добавки съдържащи левцин или аминокиселини с разклонена верига BCAA, дозата трябва да се намали.

Дозировка и приложение 

Оптималната доза при активно спортуващи съставлява около 3 грама на ден, разделени на 2-3 приема. Най-често се приема една доза преди тренировка, една след нея и една преди лягане.

Странични ефекти

Както при всяка друга спортна добавка, нежеланите ефекти са възможни най-вече, когато добавките са с лошо качество или съмнителен произход. Изследванията направени върху хидроксиметилбутиратът показват, че той е безопасен за употреба в нормални дози, но въпреки това не се препоръчва за деца, бременни и кърмещи жени, както и хора с чернодробни заболявания и бъбречна недостатъчност. За избягване на нежелани ефекти трябва да не превишава препоръчваната дневна доза указана от производителя.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСпорт и туризъмАнкетиХранене при...ОбразованиеПроизводителиБотаникаЛеченияНовиниСнимкиВидеоОрганизацииСоциални грижиИнтервютаПсихологияТестовеФизиологияЗаведенияДиетиСпециалистиНормативни актовеРецептиИсторияАлт. медицинаОткрития