Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Хийдис

Хийдис

Хийдис - изображение

Хийдис е хибриден спорт, който има елементи от футбол и тенис на маса. Използва се стандартна маса за тенис, но не се играе с хилки и пинг понг, а с топка с диаметър 18 сантиметра, която се удря само с глава. Тактиката на играта е подобна на тениса на корт и на маса, но тук се включват уменията за игра с глава от футбола.

История

Хийдис е измислен през 2006 година от Рене Вегнер, който изучава спортни науки в университета в Кайзерслаутерн. Веднъж той отива на футболното игрище на университета, но то е заето и докато чака да се освободи, с негов приятел започват да удрят топката с глава върху тенис маса. Още в този момент му идва идеята, че това може да се превърне в спорт и заедно със своя съученик Феликс Вейнс започват да изследват възможността за това. Две години по-късно хийдис вече е част от спортната програма на университета в Саарбрюкен, след което става популярен спорт в цяла Германия. След 2007 година броя на състезателите непрекъснато расте. От 60 участници в турнирите през същата тази година, през 2009 те вече са над 400, а тези които го практикуват за удоволствие вече са хиляди. Днес Германия е доминираща сила в този спорт, но вече има и много добри състезатели от Люксембург, Франция, Испания и Англия.

Правила при хийдис

Те са подобни на тези при тениса на маса, с няколко изключения. Тук са позволени директните волета, без да се чака топката да отскочи от масата, а също така и докосването на самата маса. Играе се до 11 точки, като задължително трябва да има 2 точки разлика. Мачът печели състезателят взел 2 от 3 сета.

Ползи от хийдис

Това не е просто спорт. Той е забавление, но най-вече е уникално средство за отслабване. Това се дължи на факта, че топката се удря единствено с глава, което означава, че цялото тяло се включва и то много активно. За 2-3 сета се освобождава около 8 ммол/л млечна киселина в мускулите, което в повечето случаи означава пълно изтощение и от там много бързо отслабване. 

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмХранене при...ЛайфстайлЗдравни съвети