Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Тенис на маса

Тенис на маса

Тенис на маса - изображение

Тенис на маса е вид спорт с топка, който е подобен на тенис на корт, като разликата им се състои във вида на топката (при тенис на маса е куха и лека изработена от еластичен пластмасов материал), ракетата и игралното поле. При сервизът топчето (пинг-понг) трябва да падне в двете полета на масата, които са разделени с мрежа висока 15 сантиметра, а при всеки следващ удар, то трябва да бъде изпращано само в полето на противника. Точките се отбелязват, когато единият играч не може да върне пинг-понга в полето на другия. Тенис на маса е изключително бърза игра и изисква светкавични реакции. Топчето в много част от случаите не се вижда заради високата му скорост, но играчите се ориентират по звука му от удара в масата. Опитните играчи използват голям арсенал от удари, при които те придават на пинг-понга различно въртене, от което той променя траекторията си и ограничава възможността на другия играч да го върне обратно в другия край на масата. Това са така наречените спинове, които дават изключително голямо предимство на владеещите ги. Световната Федерация по Тенис на Маса към настоящият момент включва 217 страни – членки. От 1998 година, тенисът на маса е олимпийски спорт.

Играта

Започване на играта

Според правилата, първият изпълнител на сервиз се определя чрез жребий с хвърляне на монета. Също така е обичайно, съдия да вземе в едната си ръка топчето, а другата да е празна и дава право на избор на играчите да изберат една от ръцете му, които са скрити под масата за тенис. Когато се играят няколко гейма, победителят от предходният има право да направи първият сервиз.

Сервиз и ретур

Сервиращият играч започва играта. Той трябва да хвърли топчето минимум на 16 сантиметра височина, без да го върти. При първият удар то трябва да падне в полето на сервиращият играч и след това в това на посрещащия, без да докосва мрежата. Много често при сервиз, топчето не се хвърля на достатъчна височина, което се счита за нарушаване на правилата и може да даде неразрешено предимство на изпълнителя. Задължително е топката да е зад крайната линия на масата и над нейната повърхност по време на сервизът. Топчето също така трябва да бъде ясно виждано от посрещащият играч, затова при хвърлянето ръката, която го държи трябва да е почти отворена. При нарушение на тези правила, съдията има право да обяви сервизът за „лош“ и да накара повторно изпълнение.

При „добър“ сервиз, приемащият трябва да върне пинг-понга след като той е отскочил от неговата половина на масата, като това може да стане директно или чрез докосване на мрежата. Ретурът е една от най-трудните части на играта, заради големият избор от спинове и скорост на изпълнението на сервиза.

Непозволени неща в тенис на маса

Грешките, които се санкционират като нарушения на правилата са следните:

  • Докосване на мрежата при изпълнението на сервиз. Сервиращият трябва да повтори сервизът, като при повторна грешка се отчита точка за посрещача.

  • Изпълнение на сервиз, без посрещащия да бъде готов

  • Когато сервиращият или посрещащият играч изгубят по някакъв начин баланс и не са в състояние да направят сервиза / ретура

Отчитане на точките в тенис на маса

Точките мога да бъдат отбелязани при получаването на една от следните ситуации:

  • Играч не може да изпълни правилно сервиз или ретур

  • След сервиз или връщане топката удари сглобката на мрежата

  • Топката удари мрежата и се върне в полето на изпратилият я.

  • Играч удари топчето два последователни пъти. Имайте в предвид, че ръката, с която се държи хилката се счита за част от нея и ако върнете пинг-понга примерно с пръст, тогава всичко е редовно и няма нарушение.

  • Дава се точка на играчът, ако противника му удари топчето с тънката част на хилката, която не е покрита с гума.

  • Играч докосне повърхността на масата или мрежата с ръка

  • Играч премести масата с тялото си по време на разиграването

Играта печели тенисистът, който първи направи 11 точки, освен ако двамата не са направили 10:10, като в този случай разликата трябва да бъде 2 точки. Всеки мач се състои от нечетен брой игри, като победителя се определя обикновено в 5 или 7 игри. Например, побеждава този, който вземе 3 от 5 или 4 от 7.

Както вече споменахме, играчите разполагат с изключително богат арсенал от удари, както в атакуващата, така и в защитната фаза на играта тенис на маса. Такива са забивките, контра-забивките, подлагането, волетата и други. Въртеливото и сменящото посоката на топчето движение се придава от топспиновете, бекспиновете, сайтспиновете и коркспиновете (наричани още спин – дрелка). Те са трудни за отразяване, особено от неопитни играчи, тъй като при обикновено подлагане на хилката, топчето излита в страни от масата.

Известни играчи в тенис на маса

Играчите, които са попаднали в Залата на славата, са печелили Големият шлем, който може да се постигне при поне една титла от всяко от следните състезания: Олимпиада, Световен шампионат и Световна купа. Първите постигнали това са Ян-Ове Валднер от Швеция при мъжете и Дън Япинг от Китай при жените. След тях Голям шлем са правили Лиу Гуолианг, Уанг Нан, Жанг Йининг и Жанг Жик. Всички те са от Китай, в което няма нищо чудно, тъй като азиатската страна е абсолютен доминант в този спорт в последните 20 години.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлХранене при...Здравни съвети