Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Турнири и първенства в баскетбола Юрокъп

Юрокъп

Юрокъп - изображение

Юрокъп (известен от 2002 до 2008 година като Купа УЛЕБ) е вторият по сила и значимост европейски баскетболен турнир, след Евролигата. В него участват предимно отбори, които са членове на Съюза на Европейските Баскетболни Лиги (УЛЕБ), които не се състезават за Евролигата.

Отборите придобиват право на участие в този баскетболен турнир въз основа на представянето им в националните им първенства и турнира за купата на страната. Юрокъп е създаден през 2002 година и може да се разглежда като синтез между вече несъществуващите ФИБА Корач Къп и Сапорта Къп. От 2014 година се планира да се обедини този турнир с ЮроЧалендж.

Стандарти, на които трябва да отговарят залите

От сезон 2012-13, всички клубове участващи в Юрокъп могат да домакинстват в зали, които имат капацитет не по-малък от 3000 места. За сравнение, в Евролигата се изисква зала с 10000 места.

Структура на Юрокъп

От сезон 2013-14 година, в отборите в турнир се увеличават от 32 на 48, като те са разделени в две регионални конференции, като групите вече са с по 6 отбора, а първите 3 от тях се класират за фазата, където се срещат най-добрите 32 тима (24 от Юрокъп и 8 от Евролигата, които не са успели да се класират за 16-тина финалите в най-престижния турнир). Всички тези отбори се разделят на 4 групи от по 8 отбора, а първите 4 от всяка се класират за следващата фаза на турнира.

1 / 16 финали

На този етап разделението на отборите е аналогично на Евролигата, тоест се формират 4 групи с по 4 тима, играещи един срещу друг при разменени гостувания. Победителят в групата и вторият отбор се класират за четвъртфиналите.

1 / 4 финали

Тук вече не се сформират групи, а се използва принципа на директните елиминации. Тимовете заели първо място в групите си играят срещу вторите от другите групи, според разпределението на схемата на турнира. Победителите в групите имат предимството да са домакини в реваншите. Уникалното в тази фаза на турнира е, че при равенство в първия двубой не се прибягва до допълнително време. До такова се стига едва във втория двубой, ако и той завърши наравно, като в това допълнително време трябва да се реши победителя.

Полуфинали

Те са известни като Файнъл фор или Финалната четворка. Също се провежда в два мача, като се спазва уникалното правило от предната фаза, що се отнася до допълнителното време.

Финал

Мястото на провеждането му се знае още от началото на надпреварата, като достигналите до него 2 отбора играят само една среща.  

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСоциални грижиСнимкиСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съвети